понедељак, 13. јул 2015.

IZMENE STATUTA ESS



Председништво ЕК „Кикинда“ разматрало је позив Председништва ЕСС у коме се тражи став о изменама Статута ЕСС. Усвојене су неке тезе, које се нуде чланству и осталим заинтересованим енигматима на увид. Своје примедбе можете уписати у коментарима или их послати на адресу ЕКК. Све сугестије и примедбе које пристигну у наредних седам дана биће размотрене, те ће након тога, Председништво ЕКК о званичном ставу клуба обавестити Председништво ЕСС.

Скупштина ЕСС
Скупштину Енигматског савеза Србије чине сви присутни чланови.
Право учешћа у раду и одлучивању имају сви чланови којима је признато чланство, на основу уплаћене чланарине, најмање 6 месеци пре одржавања седнице Скупштине.
Редовна скупштина се одржава једном годишње. Редовна скупштина може да ради и одлучује ако је присутно најмање 20 чланова.
Скупштина се сазива најмање 15 дана пре заседања, јавном објавом на сајту ЕСС, и слањем позива свим клубовима и секцијама.
Иницијативу за сазивање ванредне скупштине може покренути сваки регистровани клуб, или најмање 10 чланова. Иницијатива се подноси Председништву ЕСС, које је дужно да у року од  30 дана донесе одлуку о сазивању ванредне скупштине, или одлуку о одбијању иницијативе.
Ако председништво одбије иницијативу за сазивање ванредне скупштине, покретач иницијативе (клуб или група појединаца) захтев за сазивање ванредне скупштине, са најмање 30 потписа доставља председнику ЕСС, који је обавезанда у року од 15 дана сазове ванредну скупштину.У захтеву се наводи које је лице, од потписаних, овлашћени представник групе потписника.
Ванредна скупштина може да ради и одлучује ако је присутно најмање 20 чланова.
Ванредном скупштином председава председник ЕСС.
Ако председник ЕСС не сазове скупштину у предвиђеном року, скупштину сазива овлашћени представник групе потписника, који о датуму и месту одржавања ванредне скупштине писмено обавештава све клубове и секције.
Ванредном скупштином коју није сазвао председник ЕСС, председава овлашћени представник групе потписника који захтевају сазивање ванредне скупштине, само до избора радног председништва.
Ванредна скупштина почиње избором радног председништва које констатује да је смењен дотадашњи председник ЕСС, јер није испоштовао обавезу да сазове ванредну скупштину када су се стекли услови предвиђени статутом, те предлаже дневни ред у коме је обавезна тачка: Избор председника ЕСС.
О смени председнка се не дискутује, већ се одмах приступа избору новог.


Председништво ЕСС
Председништво ЕСС има 9 чланова које бира скупштина.
Регистровани клубови који желе да  у Pредседништву имају представника, Скупштини ЕСС достављају листу од најмање два своја члана, а изабран је онај представник клуба који на Скупштини добије највећи број гласова.
Попуњавање чланова председништва (до девет) бира се са листе кандидата за Председништво коју чине:
-Представници регистрованих клубова који нису изабрани за представника клуба, а били су на листи кандидата. (највише по један представник на сваких 10 чланова).
-Представници секција, с тим да се може предложити највише један представник на сваких 10 чланова.
-Појединци који сами поднесу кандидатуру, а нису чланови неког клуба или секције.
(Клубови и секције нису у обавези да имају кандидате за председништво, али ако желе да имају загарантованог члана, онда предлажу најмање два кандидата. Могу одлучити да предложе само једног кандидата, али онда се кандидат уписује на збирну листу „за попуњавање до броја 9“)


Председник
Председника ЕСС бира Скупштина са листе од 9 изабраних чланова Председништва.
Пре гласања сваки од чланова Председништва изјашњава се да ли прихвата кандидатуру за Председника ЕСС.
Скупштина бира између оних чланова Председништва (најмање два а највише девет) који су прихватили кандидатуру. Кандидат који добије највећи врој гласова на Скупштини изабран је за Председника ЕСС, док је за потпредседника изабран кандидат који је по броју гласова био други на листи.
Секретара бира Председништво из својих редова.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

redsedništvo EK „Kikinda“ razmatralo je poziv Predsedništva ESS u kome setraži stav o izmenama Statuta ESS. Usvojene su neke teze, koje se nude članstvu i ostalim zainteresovanim enigmatima na uvid. Svoje primedbe možete upisati u komentarima ili ih poslati na adresu EKK. Sve sugestije i primedbe koje pristignu u narednih sedam dana biće razmotrene, te će nakon toga, Predsedništvo EKK o zvaničnom stavu kluba obavestiti Predsedništvo ESS.

Skupština ESS
Skupštinu Enigmatskog saveza Srbiječine svi prisutni članovi.
Pravo učešća u radu i odlučivanju imaju svi članovi kojima je priznato članstvo, na osnovu uplaćene članarine,najmanje 6 meseci pre održavanja sednice Skupštine.
Redovna skupština se održava jednom godišnje. Redovna skupština može da radi i odlučuje ako je prisutno najmanje 20 članova.
Skupština se saziva najmanje 15 dana pre zasedanja, javnom objavom na sajtu ESS, i slanjem poziva svim klubovima i sekcijama.
Inicijativu za sazivanje vanredne skupštine može pokrenuti svaki registrovani klub, ili najmanje 10 članova. Inicijativa se podnosi Predsedništvu ESS, koje je dužno da u roku od 30 dana donese odluku o sazivanju vanredne skupštine, ili odluku o odbijanju inicijative.
Ako predsedništvo odbije inicijativu za sazivanje vanredne skupštine, pokretač inicijative (klub ili grupa pojedinaca) zahtev za sazivanje vanredne skupštine, sa najmanje 30 potpisa dostavlja predsedniku ESS, koji je obavezanda u roku od 15 dana sazove vanrednu skupštinu.U zahtevu se navodi koje je lice, od potpisanih, ovlašćeni predstavnik grupe potpisnika.
Vanredna skupština može da radi i odlučuje ako je prisutno najmanje 20 članova.
Vanrednom skupštinom predsedava predsednik ESS.
Ako predsenik ESS ne sazove skupštinu u predviđenom roku,skupštinu saziva ovlašćeni predstavnik grupe potpisnika, koji o datumu i mestu održavanja vanredne skupštine pismeno obaveštava sve klubove i sekcije.
Vanrednom skupštinom koju nije sazvao predsednik ESS, predsedava ovlašćeni predstavnik grupe potpisnika koji zahtevaju sazivanje vanredne skupštine, samo do izbora radnog predsedništva.
Vanredna skupština počinje izborom radnog predsedništva koje konstatuje da je smenjen dotadašnji predsednik ESS, jer nije ispoštovao obavezu da sazove vanrednu skupštinu kada su se stekli uslovi predviđeni statutom, te predlaže dnevni red u kome je obavezna tačka: Izbor predsednika ESS.
O smeni predsednka se ne diskutuje, već se odmahpristupa izboru novog.


Predsedništvo ESS
Predsedništvo ESS ima 9 članova koje bira skupština.
Registrovani klubovi koji žele da u Predsedništvu imaju predstavnika, Skupštini ESS dostavljaju listu od najmanje dva svoja člana, a izabran je onaj predstavnik kluba koji na Skupštini dobije najveći broj glasova.
Popunjavanje članova predsedništva (do devet) bira se sa liste kandidata za Predsedništvo koju čine:
-Predstavnici registrovanih klubova koji nisu izabrani za predstavnika kluba, a bili su na listi kandidata. (najviše po jedan predstavnik na svakih 10 članova).
-Predstavnici sekcija, s tim da se može predložiti najviše jedan predstavnik na svakih 10 članova.
-Pojedinci koji sami podnesu kandidaturu, a nisu članovi nekog kluba ili sekcije.
(Klubovi i sekcije nisu u obavezi da imaju kandidate za predsedništvo, ali ako žele da imaju zagarantovanog člana, onda predlažu najmanje dva kandidata. Mogu odlučiti da predlože samo jednog kandidata, ali onda se kandidat upisuje na zbirnu listu „za popunjavanje do broja 9“)


Predsednik
Predsednika ESS bira Skupština sa liste od 9 izabranih članova Predsedništva.
Pre glasanja svaki od članova Predsedništva izjašnjava se da li prihvata kandidaturu za Predsednika ESS.
Skupština bira između onih članova Predsedništva (najmanje dva a najviše devet) koji su prihvatili kandidaturu. Kandidat koji dobije najveći vroj glasova na Skupštini izabran je za Predsednika ESS, dok je za potpredsednika izabran kandidat koji je po broju glasova bio drugi na listi.
Sekretara bira Predsedništvo iz svojih redova.

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, moglo bi se razmisliti i o broju od sedam članova predsedništva.

Slavko Bovan је рекао...

Za sada nema nikakvih zapažanja. Dakle, mislite da je ovo prihvatljivo?