уторак, 17. новембар 2015.

MEGAANAGRAM



СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ СУ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА КОЈУ ЧИНИ ПЕДЕСЕТ ДРЖАВА,  А СТАНОВНИКА ИМА НЕКОЛИКО СТОТИНА МИЛИОНА.

НАЈМИЛИЈИ СУ ИМ: ОРНА ФРОЛАЈН, НАТО, РАТОВИ ЗА СВЕТСКИ МИР И АНАРХИЈУ, ДЕМОКРАТИЈА, ЗЛАТНА ПРАВДА, КОСОВО, ХРАНА (МАЛИНА, АНАНАС И ЛАГАНА КОКА-КОЛА), КОШАРКА, ЏИНС, ДРОГА, ВИНА, РАЈ, Џ. ХЕНДРИКС И РИЈАНА, ЏЕЗ И СОУЛ.

СВЕСТРАНО СУ ЗНАНИ ПО МАЊКУ ЗНАЊА И ВИШКУ НАДМЕНОСТИ И СВАКОЈАКОМ МУЉАЊУ НАЈ-НАЈ ЈАРАНА И БАЛИЈА. 

МНОГИ НЕ ВОЛЕ НИ ЈАВНИ КАЗАН, СМОГ, ХАЏИЈЕ, ЏИХАДИСТЕ И ОРТОДОКСНЕ ЈАЈАРЕ.

Динко Кнежевић

14 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Objavljeno danas u "Enigmatici".

Slavko Bovan је рекао...

Danas sam imao gomilu neenigmatskih obazeza, a imao sam i neke probleme sa internetom. Ovo napominjem jer je trebalo da objavim nekoliko važnih stvari. Probaću sve planinaro na danas objavim do ponoći.

Анониман је рекао...

Ma, fantastično!!!
M. Milićević

Mirka је рекао...

Svaka čast!

Gojko је рекао...

Uh...uh...Dinka baš krasi duh...ždraknuo sam to u Enigmatici / sa nama su,a i na redu su "fanatici"...

Luka је рекао...

Čestitka na trudu i upornosti.

IlijaO је рекао...

Iz priloženog se vidi da se trud isplatio, što je, dakako pohvalno!
Vrhunski uradak, uz napomenu da sam takve stvari već vidio ( Capanova "Bašćanska ploča", čini mi se Zokijev Periodni sustav elemenata),pa iako nisam poklonik " kobasica" anagrama ne mogu biti ravnodušan! Odlično!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Izazova nikada dosta. Čestitam anagramistu i pozdravljam ga.

Andon Koloski је рекао...

Dinko, cestitke i od mene za ovo REMEK-DELO od anagrama. Ako je moguce od autora, saznati koliko je radnih casova potrosio da sastavi ovu anagramiranu mini-studiju.
Zatim pitanje kako mozemo da vidimo (zgodno bi bilo na ovom blogu jedno do drugo sve tri) i ostale dve anagramirane studije, malo pre pomenuti Capanova ,,Bascanska ploca" i Zoranov ,,Periodni sustav elemenata". Naravno, ako ima jos koji vakav uradak da se objavi i on.

IlijaO је рекао...

Capanovo remek-djelo nalazi se u 1000.broju "Kviskoteke" na str.94/95 . Gazda vjerojatno ima taj broj pa to može staviti na blog. Zokijeva umotvorina je vidljiva ( bar se nadam) u arhivu njegovoj bloga ŠMEK!

Анониман је рекао...

Odgovor Andonu.
Pre nego sto sam anagram "zakljucio" poslao sam ga nekolicini kolega na ocenui i davanje odredjenih sugestija ili dopunu detalja koje ja ne videh. Isto pitanje mi je postavio Momir Paunovic, pa prenosim mejl koji sam njemu poslao:

Onaj o Gazimestanu sam radio vise od 15 dana i potrosio bar 15 sati (neto), a ovaj sam juce zapoceo i zavrsio i potrosio oko 5 sati (od toga sam bar 1 sat potrosio na kontrolu upotrebljenosti svih slova, rucno i promocu racunara koriscenjem opcije "Replace" gde gore ide slovo, a dole ostaje prazno, ukupan broj zamenjenih slova mora biti paran, a gde to nije slucaj to sam proveravao pojedinacno i rucno).
Ako odes na wikipediu i pogledas odrednicu SAD onda ces videti da je prva recenica gotovo identicna sa mojom (od toga sam i krenuo).

Сједињене Америчке Државе (скраћено САД, енг. United States of America (USA); понекад кратко Сједињене Државе,енг. United States (US)) су федерална уставна република коју чини педесет држава и један федерални округ.

Ja nisam mogao dvaput upotrebiti federalni jer nisam imao dva F, pa sam, najpre stavio "... drzava i jednog federalnog okruga" bez ustavna, ali sam kasnije morao na druga mesta rasporediti slova "jednog okruga". Razume se problem su cinila slova dz (5 komada) pa sam najpre njih udomio (dzez, hendriks...), potom se sve samo namestalo dok na kraju nije ostala grupa slova A i N, uz pojedine uljeze. Lako sam ubacio NATO, a izlaz sam nasao u MALINA, ANANAS koje sam spojio sa HRANOM uz dodavanje KOKA KOLE (i ono lagana od engleskog LAJT, je iznudjeno). Zavrseno je sa JAVNIM KAZANOM koji je nastao od slova koje sam preskocio u osnovnom kombinovanju.

Kao sto i sam znas, nema pravila, kada se dobro krene i kad je covek raspolozen, a ima ideju kako bi glasio tekst anagrama, ide relativno brzo, a kada to pocetno stanje nije ispunjeno ne treba ni kretati. Inace prvih 80% anagrama se napravi za 1/3 upotrebljenog vremena, a ostalih 20% za 2/3, jer se tada anagram krpi.

Pozdrav,
Dinko

PS. Hvala svima za pohvale i lepe reci.

Belirac је рекао...

Koliko ovaj anagram uopšte ima slova i da li je to najveći anagram u našoj enigmatici?

Mišo је рекао...

Dinko, velemajstore! Čestitam, svaka čas!!!

N. Petkovski је рекао...

Ovo je VELElepno delo!!!