недеља, 27. децембар 2015.

PREDNOVOGODIŠNJI SEČUJSKI

Piše: Milan Sečujski
Poštovane kolege enigmati,
zadovoljstvo mi je da vas pozovem na peto prednovogodišnje takmičenje u rešavanju rebusa koje organizujem (i četvrto koje gostuje na ovom blogu). Takmičenje će se održati u subotu 26. decembra i nedelju 27. decembra. Nadam se da ćete i ovog puta uživati u rešavanju kao i na prethodna tri takmičenja, kada su najuspešniji rešavači bili Dejan Minić i Ilija Đurković (tri puta).

PROPOZICIJE TAKMIČENJA
Takmičenje počinje u subotu u 19h, kada će biti postavljen link sa zadacima, a završiće se u nedelju u 23h, do kada sva rešenja treba da pristignu. Većinu zadataka (od ukupno 24) moguće je rešiti i mnogo brže, a takmičenje ovoliko traje da bi u ta dva dana svako ko je zainteresovan našao malo vremena da se uključi.
Pored klasičnih rebusa biće tu i raznih drugih vrsta. Uz svaki neklasični rebus dato je, za svaki slučaj, kratko uputstvo kako se rešava.
U subotu u 19h počinje prva faza takmičenja, kada će biti postavljen link sa zadacima. Svaki od 24 rebusa u prvoj fazi takmičenja nosi 8, 12, 16 ili 20 poena, a takmičarima je kao pomoć dat samo broj slova pojedinih reči u rešenju. Prva, glavna faza takmičenja traje 24 sata, do nedelje u 19h.
U nedelju u 19h takmičari dobijaju prve pomoćne informacije. U 19:00 biće postavljen link sa informacijom o broju slova pojedinih reči u postavci rebusa, čime počinje druga faza takmičenja. U ovoj fazi takmičenja svaki od rebusa nosi polovinu početnog broja poena, dakle, 4, 6, 8 ili 10 poena. Druga faza takmičenja traje 2 sata, do nedelje u 21h.
U nedelju u 21h takmičari dobijaju poslednje pomoćne informacije. U 21:00 biće postavljen link sa pomoćnim rečenicama koje se odnose na rešenje rebusa, čime počinje treća i poslednja faza takmičenja. U ovoj fazi, koja takođe traje 2 sata, svaki od rebusa nosi četvrtinu početnog broja poena, dakle, 2, 3, 4 ili 5 poena. Kraj treće faze i čitavog takmičenja je u nedelju u 23:00.
Kao i prošle godine, takmičari će moći i ranije da traže određenu vrstu pomoći e-mailom. Dakle, ako vam ne odgovara da čekate nedelju u 19h ili 21h, možete i ranije da zatražite broj slova u frazi postavke ili pomoćne rečenice (ili oba). Trudiću se da na takve zahteve odgovaram u najkraćem roku, a takmičarima koji budu tražili neku od ovih pomoći poeni će biti skalirani kao što je to objašnjeno u prethodnom delu (dakle, za jednu primljenu pomoć – bilo koju od te dve – dobijate polovinu početnog broja poena za svaki rebus koji nakon toga rešite, a za dve primljene pomoći dobijate četvrtinu početnog broja poena).
Rešenja se šalju na e-mail domaćina takmičenja: milan.secujski@sbb.rs. U slučaju nejasnoća takmičari mi se mogu obratiti na e-mail ili na telefon 064/3866-422.

VAŽNO! Takmičari imaju pravo da pošalju po jedan set rešenja u toku svake od tri faze takmičenja (dakle, ukupno tri seta rešenja). Svaki set rešenja biće bodovan u skladu s fazom tokom koje je stigao, uzimajući u obzir i to da li je takmičar prethodno e-mailom primio neku pomoć. Na kraju poslednje faze tolerisaće se kašnjenje od maksimalno tri minuta, ali sa po jednim kaznenim poenom za svaki minut. Svaki takmičar u okviru svakog seta može ispraviti proizvoljan broj rešenja iz prethodnih setova za koja smatra da su pogrešna, odnosno, ako je za neki rebus poslato više različitih rešenja u pojedinim setovima, ocenjuje se samo poslednje rešenje.
Na primer, ako primetite da ste u prvoj fazi poslali pogrešno rešenje nekog rebusa, dovoljno je da u drugoj fazi pošaljete tačno rešenje - dobićete onoliko poena koliko taj rebus nosi u drugoj fazi. Međutim, ako je vaše poslednje poslato rešenje nekog rebusa netačno, nećete dobiti nikakve poene za taj rebus (čak i ako je neko od prethodno poslatih rešenja tog rebusa bilo tačno).
U slučaju jednakog ukupnog broja osvojenih poena, pobednik će se odlučivati primenom sledećih kriterijuma (po redosledu koji odgovara prioritetu):
- ukupan broj osvojenih poena u prvoj fazi (pre prve primljene pomoći),
- ukupan broj osvojenih poena u prvoj i drugoj fazi (pre druge primljene pomoći),
- vreme prijema prvog seta rešenja.
Ne zaboravite da rešenja rebusa iz prve faze pošaljete do nedelje u 19h, da ne biste za njih dobili samo polovinu ili četvrtinu broja poena koji u startu nose.

Želim vam prijatnu zabavu!

22 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nadam(o) se velikom broju učesnika.
I ove godine Milan je uradio jedan vrlo zanimljiv komplet.
Moguće su i neke knjige za nagrade.

IlijaO је рекао...

PODVIG VAM OMETOH!

Dejan Minić је рекао...

Na proteklom Slavkovom takmičenju sam pripremao rebus: PODVIGOM SE DIČE (pod Vigom sedi Če), i tada sam pokušao da osmislim rebus sa početnom postavkom POD VIGVAMOM...i nisam uspeo. Valjda taj početak nije dopuštao neke bravurozne kombinacije.

Dobro, ovde stoji to dopisano slovo, ali Milan je koliko-toliko uspeo u tome.

Milan S. је рекао...

Imam još jednu dosta bolju varijantu, ali je nismo objavili da ne bismo rasterali takmičare :) Biće objavljena ubrzo posle takmičenja.

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da ovoga puta ima najmanje 10 rebusa koji spadaju u kategoriju lakših. Po običaju, ima nekoliko izvanrednih kombinacija. Milanu sam dojavio koji mi se rebusi izuzetno dopadaju, a jedan od njih će vjerovatno biti broj 1 u spisku rebusa.
Što se tiče grafike/dozajna - kao i obično - IZVANREDNO!

Анониман је рекао...

Ali, ovo H nije POD vigvamom, nego je U vigvamu!!!

Slavko Bovan је рекао...

Moram još jednom da se zahvalim Milanu! Četvrtu godinu zaredom pred Novu godinu ovim takmičenjem dodatno obogađćuje ovaj blog.

Slavko Bovan је рекао...

Što se nagrada tiče, za sada su obezbijeđene dvije knjige.
Jedna ide najuspješnijem takmičaru, a druga nekome (žrijeb!) ko odgonetne makar jedan rebus.

U zavisnosti od broja takmičara, moguće je da bude i više nagrada.

Gojko је рекао...

Da li bi moglo POD VIGVAMOM ALEN -PODVIG VAM OMALEN (mada,ako je podvig ne ide da je takav)

Анониман је рекао...

A niko ne komentariše da gornini rebus nije ispravan. To H nije POD VIGVAMOM.

Slavko Bovan је рекао...

Stiglo mi je još jedno (uz ovo Gojkovo) reagovaje na ovaj rebus. Biće objavljeno 28.12.
Ako bi neki dobrovoljac, pripremio i Gojkov rebus (ja ne znam gdje mi je glava!) onda bih i to objavio, pa bismo 28.12. imali tri VIGVAMA.

Uputstvo za upotrebu: Ako neko želi odgovor na pitaje, onda se ispod pitanja i potpiše, da znam kome ću kazati da nije u pravu.

Slavko Bovan је рекао...

Poslao sam poziv na više adresa, pa i vama savetujem da učinite isto. Što je više učesnika, svima je draže.

Mirka је рекао...

Pripremiću ja Gojkov rebus.

Gojko је рекао...

Hvala Mirka...rebus biće kao svirka(ako bude Alen Islamović)

Анониман је рекао...

Svejedno kome ćeš da odgovoriš, ali POD (ISPOD) VIGVAMOM su brojke 6-3-6, a H je U VIGVAMU. E sad, ako se pod pojmom POD podrazumeva PATOS, nda će biti POD VIGVAMA i opet je rebus neispravan. Slovo H nikako nije (IS)POD vigvamom.

Mirka је рекао...

Vidoviti Gojko!

Slavko Bovan је рекао...

Potvrđujem da je rebus stigao, a Alen nije iskopao rupu ispod šatora, već se nalazi pod šatorom (vigvamom).

Slavko Bovan је рекао...

Bane objavio najavu za ovo takmičenje. Zahvaljujem!

Mirka је рекао...

Da li su anonimusi ikad bili na nekoj svadbi pod šatorom? Vjerovatno nisu, jer treba imati pozivnicu. Nekulturno je biti nezvani gost i onda neopravdano zakerati što je supa mlaka!

Slavko Bovan је рекао...

Mirka, svaka ti je ka' Njegoševa.

Slavko Bovan је рекао...

Još 90 minuta da pošaljete rebuse u prvoj fazi.

Slavko Bovan је рекао...

Tačno u 19.00 biće objavljene pomoćne fraze.