уторак, 29. децембар 2015.

PRIČA O JEDNOJ KRIŽALJCI

Eroteka (186)
Sada kada je sve prošlo, mogu da napišem i nekoliko riječi o ovoj ukrštenici, koja je zauzela (zasluženo/nezasluženo) peto mjesto na "Feniksu".
Kada bih vas pitao da pogodite odakle sam krenuo sa sastavljanjem, mogao bih da se kladim da NIKO ne bi pogodio. Ne bi pogodio, jer riječi od koje sam počeo sada nema u križaljci.
Ali, hajde da krenem pisanje od početka.
Ovaj konkurs me "sačekao u busiji" u vrijeme kada sam imao izuzetno mnogo obaveza. Trebalo je uraditi u firmi neke planove za 30 dana, a posla je bilo za  brat-bratu makar 6 mjeseci. Rokovi su bili strogi i povlače stroge novčane kazne za Opštinu i odgovorna lica (nisam odgovoran, ali sam obavezan da uradim!) Rok je bio kraj godine, a bio sam skoro siguran da neću uspjeti. Radio sam dan-noć i evo, danas sam završio (preko 700 strana), tri dana prije roka, pa sad mogu i da se sprdam pišući "Eroteku"). 
Iako nisam imao sekundu slobodnog vremena, morao sam da učestvujem u "Feniksu", jer nema smisla da ne podržim takmičenje koje reklamiram na sva zvona.
Šta ću-kud ću, prihvatim se olovke i naredih sebi da nešto smandrljam.
Sjetim se jedne ranije zaje...hm...šale između Pere i mene, i krenem od ŽMINJ (sada je to GDINJ) misleći, ako već nemam vremena da se studiozno posvetim ovoj križaljci, makar da pošaljem poruku Peri  koja će mu izmamiti osmijeh. Planirao sam da u gornjem lijevom uglu stavim OMIŠ (!).
Tako šaram, upisujem i slažem, i vidim otpada ŽMINJ, ali šta ću...mora se...Za kratko vrijeme (nisam precizno štopovao vrijeme) popunih sva polja, udarih dlanom o dlan i rekoh gotovo. Prepisah u mrežu, i kažem sutra ću poslati Mladenu, samo da provjerim da nema slovnih grešaka.
Sutradan, pogledam, vidim sve mane križaljke (i po koju vrlinu) i kažem neka ide, svakako nemam ambiciju za visok plasman. Tako pomislih, tako i poslah, te se ponovo posvetih mnogobrojnim obavezama, samo s povremenim bacanjem pogleda na tok konkursa.
Na moje iznenađenje, križaljka poče da dobija dosta bodova, te ponovo bacih pogled. Vidim da i nije loša, te da sam mogao malo više i da se potrudim. Među nama rečeno, i da sam se dodatno trudio, ne bih je mnogo mijenjao, jer bih je ja baš ovako objavio. Rješavači ne bi imali primjedbi, odnosno, ne bi  mnogo negodovali zbog pridjeva, niti zbog toga što je moglo malo da se glanca po uglovima.
VRTNA.
Ni ja nemam običaj da uvrštam pridjeve u ženskom rodu, ali kao što naprijed rekoh, samo sam se igrao. Očigledno u taj ćošak može da ide šta hoćete...npr. vodoravno KRIST a uspravno umjesto VRTNA npr. KETTE.
U donjem desnom uglu, moglo je umjesto VARAN  stati VALJAK (To sam napisao Mladenu), ali ostavih VARAN, jer mi se učinilo nebitnim...
Sada, hm...možda je ipak trebalo da utrošim još koji minut.
Ili, ne! Ipak je ovo samo igra.
Mnogo draže od ličnog plasmana mi je to što je akcija uspjela. 

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Iz konteksta zaključujete da nisam stigao uraditi ukrštenicu za ESS (anagram jesam). Imate još 2 dana do isteka roka, pa ko ima volje i snage neka to i učini.
Ja neću stići jer mi treba nekoliko dana intenzivnog odmora.
Nakon odmora uhvatiću se u koštac sa "Kvizoramom". Podsjećam, rok je 16.01.

Анониман је рекао...

Počeo si ti, dragi Slavko, od ČVRSTOĆE ČLANSTVA, misleći valjda na EKK. Za sam vrh trebalo je početi sastavljati iz sredine i tamo izbjeći monotoniju, baš kako je to Aladin majstorski uradio (i Hrgović!). VRTNA je veliki problem koji se mogao izbjeći (nešto drugo na ..TNA) s npr. NITNA. Ja također pozivam sve da sudjeluju na natječaju Kvizorame, koja za razliku od nekih drugih redakcija ima vrlo kompetentan žiri (Kušić, Nazansky, Skopal, Hrgović, Kutnjak...). Nadam se da ću i ja stići... Pozdrav, Pero

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče ČVRSTOĆE I ČLANSTVA, istina je da uvijek mislim na EKK :)
Tu stranu sam završavao kao pretposljenji dio. Umjesto ĆOPAVOST sam imao VALJANOST a onda 1. vodoravno ČLANSTVO. Kada sam vidio da ne ide, onda sam to prebacio USPRAVNO, i ubacio APARTMANE jer mi se prvobitno ARANŽMANI nije uklopilo, pa sam onda odustao OD ŽMINJ...