недеља, 3. јануар 2016.

ŽARKOV KVADRAT


Grafička priprema: Mladen Marković

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Već znate kako možete povećati fotografiju. Ko ne zna, neka traži uputstva.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ako je autoru bila potrebna nezamisliva hrabrost da uopšte razmišlja o sastavljanju ovakvog dela, ne shvatam čemu toliki strah od komentarisanja. Ili, možda, nije u pitanju strah?

Slavko Bovan је рекао...

1. NESESTRINSKI

Miroslav Cvetković је рекао...

12. INICIJATIVAN.

Rešad Besničanin је рекао...

Шта рећи - Жарко нас је опет изненадио својом иновативношћу! Не сумњам да је графичка припрема била Младенова идеја. Ево и решења:

НЕСЕСТРИНСКИ
ЕВАМАРИПИТАН
САЛИВИГОКЕТИ
ЕМИНАДОЛОВАЦ
САВАНЕЛИЛОРИ
ТРИДЕСЕТИМАЈ
РИГОЛЕТОНАТА
ИПОЛИТОВАРАТ
НИКОЛИНАЛИРИ
СТЕВОМАРИНОВ
КАТАРАТАРОВА
ИНИЦИЈАТИВАН

Mandrak је рекао...

Žarko je sam odabrao slike, osmislio rebuse i sve ostalo, a ja sam samo sve to naslagao i stilski uobličio. :)
Pretpostavljam da će se autor javiti i objasniti o čemu se ovde radi.

Анониман је рекао...

Evo i mene!
Stoji ono što je Mladen napisao. Po Mladenovoj preporuci i dogovoru, uradak je Mladen prosledio Slavku. Hvala i Mladenu i Slavku.
Kako sam došao do ove ideje? Na Uni 2015, Štefan Markovič je podelio primerke Ugankarskog izziva, mene su zapali brojevi iz 1999. i 2005. godine. Rešavajući (uspešno, sedam godina sam živeo u Ljubljani i govorio slovenački) UGANKARSKI IZZIV Št 137 i u zagonetki Številčna izpolnjevanka,naišao na ovo:"Pomešani opisi dvanajstih iskanih besed: troje osebnih imen: pesnica Hartman, pisatelj Sitar, kitarist Novak-..." učinilo mi se da je to zanimljivo i da može da posluži u situaciji "zlu ne trebalo".
Ostalo je da sačekam "zlo". Još kada sam na Wikipedia-ji u člancima tipa "Word squares" i "Magic squares" video da se koriste nasumične kombinacije imena odlučio sam da to primenim na ovaj "dvanaesticu".
Rezultat je ovo. Imao sam ideju da umesto VARAT bude MARAT, ali a IPOLITO gimnastičar umesto plemića, no bilo je kasno, Mladen je poslao uradak Slavku.
Kao i kod kvadrata 10x10 i 11x11 (objavljenih na blogu Miroslavjeva enigmatika) korišćen je metod "odozdo-naviše". Veliki gospodin i enigmata dr Marjan Jurčec nas je učio tom metodu. Ja sam, kao dobar đak iskoristio i tu ideju za poslednju reč: INICIJATOR, INICIJACIJA, INICIJATIVAN (a on INICIJAL!).
Sva sreća da nema nečega od 13 slova u tom nizu...Inače..?
Pozdrav svima!
Žarko Đokić

Анониман је рекао...

Izvinjavam se zbog tehničkih grešaka u komentaru.
Žarko