недеља, 10. април 2016.

PALATALKA (2)

PALATALKA
On je tata-mata,
majstor svog zanata,
kroz šake te propusti,
bol u kičmi popusti!
 Autor: Mirka ŠAJIĆ

Radoja RACANOVIĆ me obaveštava da je u toku živa elektronska prepiska koju vodi sa nekolicinom kolega u vezi sa definisanjem PALATALKE, nove zagonetke koja je nedavno promovisana na ovom blogu.
Racanović smatra da su u postu o palatalki (vidi ovde) ostale nerazjašnjene određene dileme u vezi sa definisanjem i posebno preklapanjem te sa drugim sličnim zagonetkama.  Pošto misli da nije dobro da ta priča ostane nedorečena odlučio je da je privede kraju (ponovo i definitivno piše na tu temu), ali uz prethodnu konsultaciju sa nekoliko kolega. Naravno, voleo bi da se u raspravu uključe svi zainteresovni enigmati, a posebno mu je važno mišljenje o sledećoj definiciji ove zagonetke:

PALATALKA  je vrsta sitne zagonetke u kojoj se vrši promjena velara (zadnjonepčanih suglasnika) K, G i H ili dentala (zubnih suglasnika) C, Z i S u palatale (prednjonepčane suglasnike) Č, Ž i Š prema pravilima palatalizacije i jednačenja suglasnika po mjestu tvorbe.
Time bi se iz ove zagonetke izuzele jotovaljka i druge mijenjaljke (na način kako je to pisano u pomenutom postu).
S obzirom da se u navednom primjeru zagonetke Mirke Šajić ne radi o primjeru palatalke navodimo slijedeći primjer: 

PALATALKA
 
U prašini
i u blatu,
mali prasac
ko u zlatu!
 
Autor: Radoja Racanović

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je trebalo da ide sutra, ali zbog zanimljivosti teme, prekomandovano za danas. Komentari su pozzeljni

Slavko Bovan је рекао...

Crna ovca,
jedna mala,
u koprivu
sada stala.

IlijaO је рекао...

Šahovska figura
što stoji na ćošku
OSJETILA skriva
ali o svom trošku.

Mirka је рекао...

Da ne bi bilo zabune, u ovoj mojoj zagonetki je izvršena promjena sibilarizacija (ja sam je u školi učila pod nazivom prva palatalizacija), promena u kojoj zadnjonepčani suglasnici K, G i H, ispred samoglasnika E i I prelaze u zubne suglasnike C, Z, S. Valjalo bi čuti mišljenje da li i tu promjenu uključiti u palatalku. Time bi se stvorilo više mogućnosti za sastavljače.

Mirka је рекао...

GARA-ŽARA
KULA-ČULA

IlijaO је рекао...

Nije bilo zabune, samo što si ti izmislila SIBILARKU! he-he

Slavko Bovan је рекао...

Radoja, stigao tvoj mail, ali ne mogu sada da ti odgovorim zbog tehnicckih problema. Bicce uccinjeno.

Радоја Рацановић је рекао...

Kao što se u prvoj na ovom blogu objavljenoj palatalki (Rešadova jotovaljka) nije vršila palatalizacija tako se ni u Mirkinoj zagonetki objavljenoj na početku ovog posta ne vrši glasovna promjena karakteristična za ovu vrstu zagonetke. To dovoljno govori o potrebi preciznog definisanja palatalke, koja može a ne mora biti varijacija mijenjaljke. Upravo iz tog razloga naknadno je ubačen na kraj ovog posta primjer palatalke koja se, koliko je meni poznato, ne može podvesti ni pod jednu dosad poznatu zagonetku. Ujedno je to i potvrda stava da se ovdje zaista radi o novoj zagonetki i da bi bilo šteta da ona ne zaživi.

Анониман је рекао...

Pozdrav od Nebojše za Radoju i ostale učesnike. Radoja me je zamolio da riješim zagonetke i da se uključim u raspravu. Mislim da je rješenje Mirkine zagonetke MAHER-MASER, a Radojine PRAŠAK-PRASAC (PRAŠCI-PRASCI je bolje, ali je postavka zagonetke u jednini). U svakom slučaju je zanimljiva zagonetka i trebalo bi ju podržati.
NEBOJŠA DRAGOMIROVIĆ

Радоја Рацановић је рекао...

Rješenje Mirkine zagonetke je ispravno, a moje nije.

Slavko Bovan је рекао...

Kao što je objašnjeno u postu O PALATALKI DEFINITIVNO rješenje Radojine palatalke je PRAH – PRAŠČIĆ.