четвртак, 5. мај 2016.

PAVLE-LIBRAN (4.)

Nedjeljko Nedić, Kvizorama 1257, 7. 5. 2016.
Četvrto mjesto.
(Prilog: Boris Nazansky)

15 коментара:

Marko Mihaljević је рекао...

Mali osvrt iz moga kuta na rad kolege Nedjeljka.

Pošto smo već objavljene križaljke komentirali i analizirali red je da se osvrnemo i na Nedićev uradak.


Nedjeljko je napravio balansirani rad s osnovnom idejom bjeline 7x8 u gornjem kutu te korištenjem svih slova naše abecede (+ W i Y). Dodatni plus je da nema mnogo glagola kao ni kratica. Konačni rezultat je ispao sasvim dobar ali je kao i kod mog rada "povukao" neke nedostatke.

Najveći nedostatak je proizašao kod nastavka bjeline gdje se nalazi lanac od 5 crnih polja (kao i u donjem lijevom kutu), a sklad najviše narušavaju dva dvoslova (YLJ,UE) i jedan jednoslov (W) u središnjem dijelu.

Manja zamjerka za dvije strane riječi (tortilla i banjo) te turcizam (ejalat). Ukupno gledajući, lijep rad s malo nepoznatih riječi.Toliko od mene ovaj put, ostavljam kolegama da napišu pokoji redak :)

Srdačan pozdrav
Marko Mihaljević

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja sam jedan od rijetkih sastavljača koji je sudjelovao na svakome MPL-u. Dvaputa sam i pobijedio. Ovoga sam puta kod razmještajnica sebi postavio dvije zadaće: 1.) Bjelinu u nekom od kutova kako bi broj crnih polja bio manji od 70 (ova ima 65) i 2.) Uvrštavanje svih slova abecede. Svoje sam zadatke ispunio i zadovoljan sam sastavcima i plasmanom. Posebon mi je drago što sam uspio sastaviti bjelinu 7x8 u kutu, što mi je prviputa u karijeri. Po mojoj evidenciji ovo je tek treća takva bjelina iz hrvatskih časopisa (prva je pok. Ivice Maljkovića iz Kviskoteke broj 185 od 23. travnja 1998. - to je pobjednička križaljka 7. kola II. Prvenstva Hrvatske u enigmatici, a druga je djelo Nevenka Solde iz Kviskoteke broj 1035 od 7. ožujka 2015.). Jednoslov W i dvoslov YLJ proizvod su te bjeline. I crnih je polja moglo biti manje da sam nakon bjeline počeo sastavljati dio križaljke ispod izreza,a ja sam išao desno gore.
Zadovoljan sam ja i ukupnim plasmanom. Mogao sam biti i drugi, da mi je rogalj bio među prvih pet ili treći ili četvrti da je završio među prvih deset, ali je bio tek petnaesti. Gledajući do sada objavljene, mislim da je mogao biti među prvih deset.
Na koncu,čestitam organizatorima, sudionicima i najboljima i sve pozivam na sudjelovanje na MPL-u 2017. godine. Pozdrav!

Mandrak је рекао...

Ja sam u ovom slučaju bez velikih primedaba, i slažem se sa Markom da je ovo vrlo lep rad.

Iako nemam mnogo razumevanja za te Nedjeljkove monotone ugaone beline, već sam ih prihvatio kao deo njegovog stila i ukusa. Kao lično belinaško dostignuće, (i) ova možda ima posebnu vrednost, ali mislim da je šire posmatrano to slabiji deo rada.

Pogled mi se (i ovde) dugo zadržao na donjem desnom uglu, a onda sam proučio i kvart levo. Ima tu nekoliko suvišnih crnih polja, i malo je nespretno rešen problem kič/Emilčić. Po mom mišljenju, ambiciozni radovi treba da budu ambiciozni od početka do kraja, ali pošto je otaljavanje i smandrljavanje prisutno i u bolje ocenjenim radovima, nema smisla uzeti to Nedjeljku za zlo.


Tonci M је рекао...

Mladene, mislim da je Emilčić zapravo EMIL ČIĆ, što je...prihvatljivo (nešto kao MARIJANA KRALJ? :))

Bjelina mi je...onako, ništa pretjerano uzbudljivo u njoj osim veličine, ali 8x7 jest impresivno za kut, kao što Nedjeljko kaže, pa sam prema njoj neutralan do blago pozitivan (ne sviđa mi se STARELI, a ni STEVEN IRWIN (najprije sam mislio da je to onaj STEVE IRWIN, ali ne, ovo je jedan ne pretjerano uspješan nogometaš). Opet, križaljka je razmještajna, pa je manje bitno, a pojam je legitiman, pa ajde...). Nikad nisam sastavio 8x7 bilo gdje, još manje u kutu, tako da nisam mjerodavan za komentar po tom pitanju.

Komentirat ću ostalo: lijepo je to Nedjeljko začinio (meni su i BANJO i TORTILLA "začini", nije to nešto na što će rješavač zakolutati očima, baš suprotno, daju križaljci šarm i dozu egzotike (bolje bi bilo da je recimo BENDŽO, ali i ovako je u redu)). Ima unutra baš lijepih detalja, od dugačkih pojmova (NREŽIŠĆANKA) do punih imena i prezimena (mislim da sve što imaš više riječi nosi mali dodatni bonus u razmještajnoj križaljci, jer pruža još jedno uporište rješavaču), a uz to je tu i par lijepih minijatura (recimo, SPUŽVA-ŽIGOLO-PAROBRODI, ili pak svjež stog TORTILLA-PARSEK-HAKLER-NAIME IMENA (bonus za posvetu časopisu!) presječen TIROKSINOM, ŠTEKEROM i ŠEĆERLEMOM). Nisam baš oduševljen što je krajnji lijevi stupac izvučen brojem, ali to je legitimna autorova odluka.

Uglavnom, sviđa mi se. E da, dvoslov YLJ mi je stvarno nebitan kad su oba crna polja posljedica bjeline, znalo se da će tu uvijek biti dvoslov, pa zašto onda ne iskoristiti činjenicu da su polja ionako mrtva vodoravno i oplemeniti okomite pojmove (LYON, BILJNI SOK)?

Mandrak је рекао...

Tonči, prevideo sam značenje niza EMILČIĆ, mada se sada setih da sam više puta u imenarkama koristio prezime gosn Emila (a sećam se i da sam ga notirao po Rešadovoj sugestiji). Dakle, ne htedoh reći da niz ne valja, nego da je taj pasaž (sa lancem od 5 crnih polja) prilično nereprezentativan.

Što se samog značenja tiče, ne znam zašto bi i Emil Čić, i Marijana Kralj, i bilo koji kulturni delatnik (pa još hrvatski) bio na većanju za prihvatanje ili odbacivanje (istina, ne bi bilo u redu ukrstiti dve takve ličnosti). Recimo, moja pokojna baba nije imala pojma ko je Milutin Uskoković, ali on je bez sumnje vrlo značajan za srpsku kulturu, pa se uopšte ne bih pitao da li mu je ili mu nije mesto u ukrštenici namenjenoj srpskom življu (neka ostane po strani to što je on jedan od mojih omiljenih književnika). Isti je slučaj i sa inkriminisanom drugaricom Kralj, bar kada je reč o križaljkama za hrvatski živalj.

Tonci M је рекао...

Ma to je nekako i poanta: ako je ok Marijana (a je) onda je ok i Emil. Slažem se za lanac, jer ovaj nije posljedica bjeline pa nema laganog opravdanja.
O prihvatljivosti ličnosti u križaljci: Amerikanci vole koristiti termin "crossworthy" (vrijedan uvrštavanja u križaljku). Najprije, možemo se složiti da je križaljka s ovakvim osobama po definiciji ispravna (osobe postoje, a još su i po nečemu značajne). Međutim, kad je riječ o križaljkama, nisu svi (značajni) ljudi jednaki: npr. od dva olimpijca, više vrijedi jedan MICHAEL PHELPS nego KIM SOO-NYUNG (otvorio sam nasumce Wikipediju). Zašto? Kvaliteta uvrštene osobe određena je dvama parametrima: onim tipično križaljkaškim (npr. koliko mu je kvrgavo ime, pa u križaljci PETAR METLIČIĆ po tom kriteriju vrijedi više od IVANA BALIĆA) i koliko je poznat generalnoj javnosti (pa osobe mogu izići iz mode (npr. AKIRA SASAKI je izgubio na aktualnosti) ili se u nju vratiti (IVICA TUCAK, kad je postao izbornik). Neke su osobe u križaljkama ovjekovječene svojim zaslugama (ALBERT EINSTEIN nikad neće oslabiti križaljku), a neke tek kao posljedica "zgodne" strukture slova (uzmimo pojam, EVA RAS, zaslužuje li on češće biti u križaljci od pojma GORAN VIŠNJIĆ? Naravno da nije EVA 100 puta bitniji glumac od GORANA, ali je 100 puta prisutnija jer je, eto, monoton šestoslovni pojam). Ove druge Amerikance kite nimalo laskavim nazivom crosswordese (riječi koje srećemo samo u križaljkama). One ne podižu kvalitetu križaljke, ali ju ni ne smanjuju jer su rješavači na njih navikli.

To ostavlja još pojmove poput Emila: nema u njima ništa "krivo", ali pitanje je li to nešto što će rješavača zaintrigirati (normalno da je ovo pitanje manje naglašeno u razmještajnoj križaljci), hoće li mu biti drago što je ta osoba unutra ili će zagunđati " ma odakle je sad ovoga izvukao?". Jedan EMIL ZATOPEK, čak i ako se malo izlizao od upotrebe, sigurno će naići na odobravanje. I dok je uvijek dobro i sastavljačima i rješavačima širiti horizonte, uvijek to mora biti u nekom smjeru koji je smislen (siguran sam da npr. gradonačelnik Kutine ima svoju stranicu na Wikipediji: no to ne znači da je dobar izbor za skandinavku u jednom zagrebačkom magazinu, iako bi bio sjajan izbor za npr. kutinske dnevne novine (Kutina odabrana slučajno!).

Čisto za primjer, urednik NY Times križaljke odbio je križaljku s uvrštenim pojmom SHERMAN ALEXIS jer je smatrao da u tom trenutku to ime nije dovoljno prepoznatljivo (ima tu još detalja, npr. američke križaljke imaju definiranu težinu ovisno o danu u tjednu, a ova je bila zamišljena za najlakši dan, ponedjeljak, ali to ne umanjuje poantu: treba pažljivo odvagnuti između potencijalnih rješenja, posebno kad je riječ o manje poznatim osobama).

Inače, ja sam jako zadovoljan onim uratkom u Kvizorami, i mislim da je gđa MARIJANA bila pravi izbor za tu poziciju u uratku, samo sam povukao paralelu s Emilom. Takav pojam će uvijek biti prihvatljiv, o tom nema spora, ali neće nužno podići kvalitetu rada.

Радоја Рацановић је рекао...

Moram reći da je zbog načina na koji je prezentovan Ćavarov rad mnogo podesniji za analizu od ovih koji su uslijedili nakon njega. Zato bih molio da se ubuduće, ako je moguće, objavljuju radovi skenirani iz „Kvizorame“, ionako se vezuju za objavu u listu.

Mandrak је рекао...

Tonček, crosswordese obično nazivam enigmatizmima. Na tom podugačkom spisku ima svakojakih imena i prezimena, dakako, a pisao sam i o neobičnoj pojavi da mnoge istinski značajne ličnosti za čovečanstvo takođe pripadaju tom nizu. Iliti našem podrazumevajućem instrumentarijumu.

U idealnom slučaju, ukrštenica/križaljka bi zaista trebalo da prati aktuelnosti, i da bude stroga i odbacujuća prema onima koji se (više) ne slikaju za jeftine novine i ne lupetaju na televiziji (uvek sam se pitao zašto je i kome uopšte važno šta npr. neka nafrakana pevaljka sa frizerskim kursom misli o međunarodnoj trgovini)... Dakle, ako se držimo samo nečega što je opštepoznato, onda moramo pratiti opšte znanje (našeg) prosečnog čoveka (koji i u osnovnu školu uglavnom ide samo reda radi), pa kad se tome dodaju tržišni imperativi, onda ispada da je ukrštenica idealno dobra samo ako je, s oproštenjem, celu može rešiti samo edukativno sramno zakržljali čovek. To je, da prostite još jednom, naš čovek. Ja prihvatam činjenicu da je su njemu Nives Celzijus ili Seka Aleksić aktuelnije, važnije i bliže, pa da vidite, ni strukturalno nisu bezvredna ta imena... ali bih se (kao autor) osećao kao moron ako bih napravio ukrštenicu u kojoj je sve toliko poznato i prizemno da malobrojni konzumenti koji su nadrasli taj nivo 4. razreda seoske škole moraju da se zgroze.

Uzgred, moram da iznesem jedno priznanje, jer dosad nije bilo prilike: postao sam iskreni obožavalac križaljki Miljenka Košutara. Mislim da retko ko od nas ima toliko talenta i inspiracije za izbegavanje onoga što je očekivano, izlizano, otrcano, uvredljivo itd. iliti za eksploatisanje onog materijala koji možda nije sasvim i uvek po meri prosečnog čoveka, ali svakako služi na čast enigmatici i opravdava smisao svakog pojedinačnog rada.

Анониман је рекао...

Svaka čast na komentarima, a i na podukama (bravo Tonči). Što se tiče ove križaljke meni se više sviđa autorova ideja da iskoristi sva naša slova (pa i šire) od početne bjeline. Svi mi koji sastavljamo znamo za foru TROPSK.... i TRANS..., pa RELAT... i RENAT..., a danas uz pomoć interneta (STARELI i STEVEN ...) je lakše ostvariti cilj. Sad je vidljivo kako je Rešad "promašio temu", jer bi on bez problema započeo s većom i ljepšom bjelinom. Čestitke Nedjeljku na zapaženom radu i odličnom plasmanu. Pero

Rešad Besničanin је рекао...

Sviđa mi se i ovaj Nedjeljkov sastav. Po meni su svi dosad objavljeni radovi bolji od pobjedničkog! Čudne su te odluke žirija o rangiranju radova, a znam da im nije bilo nimalo lako. Treba sačekati još objavljenih radova pa doneti neki relevantni sud. Ipak, nameće se nešto što mi nikako ne izlazi iz glave: žiri je nagradio bodovima svaki rad koji po stilu podseća na sastave članova žirija.

Slavko Bovan је рекао...

Radoja, objavljujem onako kako dobijem (jer ja nemam priliku nabaviti Kvizoramu). Ovako se objavljuju križaljke u Kvizorami u rješenjima.

Slavko Bovan је рекао...

Rogalj će (zahvaljujući Branku Milovanoviću) biti objavljen sutra u 8.00 (biće pomjerena objava Tepšićeve mini ukrštenice planirane za taj termin).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Poštovani kolege, hvala vam i na pohvalama i pokudama. Drago mi je što ste se javili i podijelili vlastita razmišljanja sa svima nama. Lijep pozdrav i vidimo se u Bihaću.

Hajro је рекао...

Dobro došao Nedjeljko, bio si na druženju 2010, baš lijepo da ćeš doći.

Analizu radova sa Kvizoraminog natječaja odlažem do objavljivanja više radova i mog povratka u regularnu svakodnevicu.

Анониман је рекао...

Rad je zauzeo visoko (četvrto) mesto, najverovatije zbog beline 7x8 i uvrštenih svih slova abecede, mada po meni opšti utisak nije baš najbolji. Dosta dvojki i trojki, kao i solidan broj crnih polja (dva lanca po 5 crnih polja) 8 množina ne mogu ići u prilog autoru.
U belini mi "bode" oči RELATA REFERO, izraz koji piše na menici sa značenjem: prenosim, saopštavam. Inače, bolje bi bilo da je belina u donjem desnom uglu, jer bi time bila protivteža slici.
Pozdrav ispisniku i čestitka za dva rada u prvih deset.
P.S. Nedjeljko obično radi "moleraje", ali je ovde odstupio od svog uobičajenog načina sastavljanja.
Lozničanin