понедељак, 22. август 2016.

PETORICA MLADIĆA I VESELO DRUŠTVO

Petorica mladića


Eroteka (195)
Prethodno pročitati OVO.
Za Čačak sam ponio potrebnu opremu za direktno uključenje u Susrete, jer je u najavi pisalo da Dom ima internet. Istina – ima, ali je vrlo, vrlo otežan pristup, a nakon pristupa veoma sporo radi. U petak uveče sam ubacio samo kratku informaciju, a u subotu sam ustao u cik zore da objavim 3-4 fotografije.
Stigao je Dragan Matović pa smo pristupili žiriranju prvog takmičenja. Mislim da smo kao žiri obavili posao dobro (da ne kažem odlično). Nije bilo skoro nikakvog razmimoilaženja u ocenama, a uveli smo praksu da se odmah nakon žiriranja tabela kači na oglasnu tablu, kako bi se pružila mogućnost takmičarima da ulože prigovor i zatraže uvid u ocjene sudija. Koliko sam čuo, bilo je pojedinačnog gunđanja (normalno!) ali da nije bilo nikakvih prigovora. Sudili smo Dragan Matović i ja tri discipline, Krsta Ivanov dvije, a Aco Janković jednu. Možete slobodno čestitati žiriju na dobro obavljenom poslu! Strogo smo se držali pravilnika, i tek nakon raspoređivanja ocjena (po pravilniku od 0 do 5) pogledali smo šifarnik i pravili tabele. Bilo je neki pokušaja da se u neke ekipe ubace takmičari koji su registrovani za drugi klub, ali smo to glatko odbili. Ni oko jedne odluke ili ocjene nije bilo nikakvog spora između članova žirija.
Tako ispoštovah obećanje da se neću takmičiti, te da ću žirirati sve što je potrebno. Mogu vam kazati da je mnogo ljepše biti takmičar. Doduše, kao sudija nisam čuo nikakvo „Uaaa“ (Osim one Lukine duhovite upadice u jednom komentaru), ali sve su prilike da se sledeće godine vraćam takmičenjima. Mora neko da doskoči furioznom Periću, jer ovi moji paceri Rešad, Ilija x 2, Dragiša,... to nisu sposobni (Uputstvo za one koji zabezeknuto čitaju ovu prethodnu rečenicu. Ovo je „Eroteka“, dakle opuštena, polušaljiva rubrika. Na takmičenjima ima mnogo dobrih učesnika od kojih makar 15 može bez ikakvih problema da dođu do pobjede)
Nakon doručka obavljeno je fotografisanje, prvo petorica redovnih učesnika (Lazarević, Radaković, Lazić, Perić i Bovan). Držimo se! Svi smo bili propisno uniformisani u zvanične majice Susreta. Predlagali smo Tošiću, koji ima 15 učešća, da ode do Beograda i ponovo dođe pa da mu zabilježimo i to 16 učešće). Fotografisano je i devet bračnih parova. Lično smatram da je ovo dobra praksa da supruge prate svoje muževe na SES, kao moralna i svaka druga podrška, a uz to uspostavlja se niz prijateljstava između „mučenica“ koje trpe našu zaluđenost enigmatikom. Treba im oreden dati! Drage kolege, vi koji neredovno dolazite na okupljanja enigmata, kažite svojim suprugama da vas povedu na sledeće Susrete. Nećete se pokajati, a ni one.
Napravili smo i zajedničku fotografiju, pa smo pohitili u autobus koji nas je odvezao do Ovčar banje. Zbog kiše (kišurine) koja je padala prethodnu noć, otkazana je vožnja katamaranom, te smo nakon uvodnog upoznavanja sa Ovčar banjom podijeli smo se u dvije grupe. Jedna grupa učesnika koji se nisu osjećali sposobnim da prepješače 2 km (u jednom pravcu) putem uz Z. Moravu do Manastira Nikolje, ostali su sa Anom Ivanković iz TO Čačak u obližnjem restoranu, a mi ostali, željni šetnje i uživanja u prirodi zaputili smo se sa Goranom do manastira. Vjerujem da bi bilo više šatača da je Ana išla do manastira, a da je Goran ostao u restoranu. (Ovo zapamtite jer će kasnije postati važno).
Pješačenje nije bilo naporno ovakvim  momčinama kao što sam ja, ali bilo je nekoliko šetača kojima je „duša bila u nosu“ pa smo ih čekali pred manastirom. Dok smo ih čekali  nagovorili smo Gorana da kaže, kada se svi okupimo: „To je bilo to, hajdemo nazad“. On je to i učinio, ali nije bio dovoljno ubjedljiv, pa je to samo propraćeno kiselim osmjehom nekolicine koji su  pokušavali da dođu do daha. Zaboravio sam da kažem da smo pješačili nekadašnjom trasom pruge Beograd-Višegrad-Sarajevo. Ćiru nismo vidjeli, a ni šine. Vjerovali smo Goranu na riječ, a jedan tunel je nagovještavao da bi legenda mogla biti istinita.
O ovoj posjeti biće objavljeno niz fotografija i kraka pričica, pa to sada preskačem.
Nakon ponovnog okupljanja, odvezli smo se do Manastira Blagoveštenje. Pošto nije bilo šipčenja pješke, svi smo išli do manastira. E, sada se vraćamo do one rečenice za koju rekoh da je zapamtite. Ne znam koje je metode EPP-a, propagande, ubijeđivanja i šarmiranja koristio član EKK sa inicijalima I.O. (ime poznato rukovodstvu EKK), ali Ana Ivanković izrazi jaku želju da se učlani u narandžastu družinu. Pošto smo uvijek spremni za svaku eventualnost, nađe se i dres, pa je usledilo čestitanje na prijemu, slikanje članstva uz karakteristično podvriskivanje. (Vidi, vidi...možda bismo mogli da uvedemo neku ceremniju inicijazije prilikom prijema novih članova, a naročito članica. Ne, I.O. tvoj prijednog za inicijaciju se ne prihvata!).

I o posjeti ovom manastiru biće objavljen poseban post.
Nastaviće se.
Ovdje namjerno prekidam priču, jer sada postaje najzanimljivije.
Ako budete dovoljno strpljivi u sledećem nastavku ćete saznati šta se sve dešavalo na zanimljivoj Enigmatskoj tribini i zašto nas je bilo više na početku tribine nego na kraju (vrlo zanimljiv fenomen).


Grupni portret s damom (imamo mi i ozbiljnu fotografiju, ali ova nam je draža)

6 коментара:

IlijaO је рекао...

He-he!
Šta ću kad me vole ( ama, baš svi)!
Pa rekoše, dođi i dogodine, pa šta košta da košta!Objeručke sam prihvatio ponudu, a tarifa, rekoh, sindikalna! Za dobro društvo ( bar 40-ak tamo prisutnih koji su otprilike sve rekli u par riječi- da te nema, trebalo bi te izmisliti), sve bih opet ispočetka- gratis! No, šalu na stranu. Bilo je iznad očekivanja. Kako od svih prisutnih tako i od domaćina, odnosno glavnoodgovornog gospodina ( u punom smislu riječi predsjednika ESS Aleksandra Ace Jankovića) .
Slučajno , u razgovoru, saznadoh da se "naš" predsjednik ESS-a Aco, osobno poznaje sa našim Generalom HV-a Dragom Lovrić ( rodom iz Otoka a ženom( kojim slučajem) iz Privlake), a to dodade još jednu temu za razgovor.
Uglavnom - rezime- ne vjerujte baš sve Eroteci ( zašto imam osjećaj da je pisac impresioniran događanjima ( može biti zbog neprisustvovanja hedonističkom ugođaju u kušanju Veričine rakije- a što si to u nju stavila!? a može biti i zbog stroge paske "najbolje od svih", kako on tvrdi, i kontrole urednog lijeganja, buđenja i onog između).
Kratko je trajalo, to je moj e mišljenje.



N. Petkovski је рекао...

Žao mi je što nisam mogao i ja doći i da upotpunim mini SFRJ, ali kućni i neki drugi razlozi su me sprečili. Uzgred, nisam skoro ni bio kod kuće, jedva po par sati na dan da zalijem cveće i isključim sva električna napajanja osetljivih uređaja (TV, kompjutere i sl. jer zbog onog nedavnog nevremena u Skopju, većini domaćinstava su stradali ruteri, videorikorderi i televizori zbog gromova).

Ali pratim sve što se zbiva na blogovima. I sa zadovoljstvom čitam sve do slovca i jedva čekam da pročitam pikanterije koje su u najavi, a sigurno ih je bilo podosta. Čekam, naravno da vidim i kakvi zadaci su bili na takmičenjima i detaljniji pregledi tabela, pojedinačnih bodova i njihov zbir, da imamo predstavu šta se događalo, ko je i u čenu bio bolji, gde je omanuo i tako to.

IlijaO је рекао...

Uzgred budi rečeno, znao sam širok repertoar svih riječi, izreka. poštapalica, sintagmi ovih prostora, ali, valjda jučer, čuh i izraz "pobegulja". Trudio se ne trudio, ne nađoh potvrdu niti bilježenje te riječi. Zna li tko o čemu se radi? Ili bar, opis koji mi treba za križaljku, koju pravim kao posvetu Čačku ( 16. SES-u).

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO, traženi opis dobićeš u sledećem nastavku "Eroteke". Rado ću objaviti na TIO tu prigodnu križaljku.

Što se tiče onog drugog, odnosno prvog - Da poteglo se pitanje da li je Devet Najboljih Od Svih Žena bilo u Čačku da svoje muževe drže na oku. Vidiš, o tome nisam ni razmišljao. Valjalo bi o tome razmisliti.

Slavko Bovan је рекао...

Dopuna, ne znam šta je razlog, ali Najbolja od svih žena već mi se prijavljuje za moje 17. Susrete, a njene 4. Usput mi šapuće da insistiram da Enigmatska tribina obavezno bude u okviru Susreta.

Krsta је рекао...

Kratak komentar na protekle Susrete. Susreti su protekli u prijatnoj i veseloj atmosferi. U Čačku bez čačkanja, prosto neverovatno? Sve je proteklo u najboljem,od početka pa do kraja. Jedna kiša pokvarila nam je vožnju katamarom, a ista je dobro došla nekima da operu pantalone tj. donji deo nogavica (to je iskoristo moj vrli prijatelj Tepšić). Najveseliji je svakako bio IO, bez novca, u svakoj prilici spreman za šalu.
Koristim priliku da se zahvalim uredniku Valpovačkog godišnjaka, gdi-nu Stjepanu Najmanu, na primerku koji sam dobio, a za pohvalu je što u istome ima o aktivnostima enigmata sa Balkanskih prostora. U njemu,ne u ovom primerku, našlo se i moje ime, kao i zajednička slika enigmata. I ostali članci su vredni pažnje.
Takođe, pohvala je i za glavnog organizatora ovih Susreta Ace Jankovića, što je sve proteklo u najboljem redu.
Zahvalan sam i Predsedništvu EK Kikinda na predlogu, a Savez usvojio, te sam jedan od dobitnika Povelje za životno delo u enigmatskom stvaralaštvu.
Ovim putem pozdravljam sve učesnike 16. Susreta enigmata Srbije, a i one koji, kako vidim, kaju se što nisu bili.