субота, 27. август 2016.

NOVA BRANKOVA KNJIGA



Piše: Štefan Markovič
Kada govoriš o enigmatici, tada Branka Milovanovića i magične likove ne možeš gledati odvojeno. To se najlepše vidi iz njegove nove knjige, u izdanju Čvora iz Bjelovara, sa nazivom Magični likovi od A do Ž. Kako sam navodi u uvodnoj reči, od ideje do realizacije proteklo je jedanest godina. Jedanaest godina traženja odgovarajućih pojmova, da bi sastavio takve magične like, gde bi upotrebio sva slova abecede na prvom polju križanja. Iako smo bili neki skeptični, njegova upornost donela je rezultat, koji je pred nama – knjiga na 140 stranica. Knjiga je podeljena u četiri poglavlja, prvo su  štitovi 7x9, drugo poglavlje rasputnice 7x11 i treće gornji rogljevi 7x9. I u sva tri poglavlja po trideset likova gde je svako slovo abecede upotrebljeno u prvom polju križanja. Ukupno 90 likova. Četvrto poglavlje je dodatak sa dvadesetpet magičnih likova različitih formata od 6x10 do 8x11. Svaki od tih likova ima i ilustraciju. Na kraju su data i dva enigmatska rada na slovenačkom, kojima se može Branko Milovanović iskreno ponositi. Samoglasnički mgični lik 9x9 (prvi u slovenačkojenigmatici) i abecedna križanka.
Svi likovi iz prva dva poglavlja i skoro svi iz trećegpoglavlja su prvi put štampani u zagrebačkoj Kvizorami, a ostali likovi su iz Feniksa, Kviz križaljke i Kviskoteke.
Možda na kraju i saradnici, koji su većim ili manjim obimom pomogli, da je knjiga takva kakva je. Urednici Stjepan Horvat i Vladimir Milovanović, korice Miroslav Milovanović i Štefan Markovič, štampa Čvord.o.o., Bjelovar.

4 коментара:

Unknown је рекао...

Čestitam Branku na izlasku nove knjige. Vrlo rado bih je imao u svojoj zbirci!

Анониман је рекао...

I u tekstu zaboravih najvažniji podatak - uvodna reč je od kolega Borisa Nazanskog. Najiskrenije se pravdam za tu grešku.

Štefan Markovič

N. Petkovski је рекао...

Ilija Djurković mi uze reč iz usta. Upravo sam hteo baš to da napišem - da srdačno čestitam Branku i da bih i ja želeo da imam tu knjigu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moje čestitke. Ono što sam ti trebao poslati, za sada nisam, jer je poštarina za Sloveniju iz BiH i Hrvatske skupa (60,oo kuna). Naći ću već neki način.