субота, 11. март 2017.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (22)

Ovom blogu ne manjka komentara, a ni komentatora (Trenutno brojač pokazuje da je evidentirano oko 90.000 komentara). Doduše, najveći broj komentara su odgonetke, ali ima inajmanje 30.000 "pravih komentara". Mislim da su konstruktivni komentari vrlo korisni, i više puta se desilo da neki komentari budu znatno "jači" od osnovne objave.
Posetioce ovog bloga možemo (uslovno) da podelimo u nekoliko grupa:

1. Rado i bez ustručavanja komentarišu najrazličitije objave
2. Često komentarišu, ali izbegavaju komentare na "škakljive teme"
3. Učestvuju samo u rešavanju zagonetaka
4. Samo čestitaju rođendane
5. Nikad, ili skoro nikad, ne pišu komentare (iako su svakodnevno prisutni).
6. Anonimni provokatori.

Hajde  da popičamo na tu temu.
Da li pišete komentare? Zašto DA(1, 2 i 3) i zašto NE (4 i 5). Ovi pod 6 ne postoje.
(Napomena: Kod 1-5 postoje i neke podgrupe)

11 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pišem komentare. Nekada su to odgonetke (rijetko, jer drugi su brži), nekada su šaljivi, ponekada su kritični ili su dopune i pitanja. Nije me strah protukomentara i rado odgovaram na njih.

Dragiša је рекао...

Kako u životu tako i ovdje volim dobru atmosferu, dobre ljude, dobro raspoloženje. Izbjegavam nedobronamjerne komentare, prebacim kanal, gledam snuker, skokove, karling,... Dobro je za pritisak!

Hajro је рекао...

Grupa pod brojem 5. je najzanimljivija, odnosno pitanje zašto oni koje sadržaj bloga očito zanima ne pišu baš ništa.

Napišem nešto kad procijenim da imam šta reći, priznajem da sam sada manje opušten, više pazim nego nekad... ne smatram to napretkom, jer ponekad taj oprez rezultira nepisanjem ili pisanjem bez soka... naravno govorim samo o sebi.

Анониман је рекао...

Rado i bez ustručavanja komentarišem najrazličitije objave za ono što mi je interesantno ili imam šta da dodam već napisanom, korigujem napravljene štamparske ili gramatičke greške drugih komentatora ako smatram da sam u pravu ili mislim da sam u pravu, pa tražim objašnjenja drugih učesnika na blogu (ponajviše za utvrđivanje mog poznavanja srpskog jezika). Često učestvujem šaljivim komentarima, jer je više puta rečeno da ovaj blog služi i za uveseljavanje. Ponekad dopunjujem neki tekst u "Reč po riječ" ako imam šta novoga da ponudim. Obavezno čestitam rođendane ili neke praznike, ili pobednicima i učesnicima u takmičenjima, učestvujem i u rešavanju zagonetaka. Izbegavam da komentarišem "škakljive teme" iako se nekoliko puta i dogodilo da "pustim glas" ako se odnosilo na mene i ako je to bilo uvredljivom konotacijom po meni. Čovek ipak ne može sve da toleriše, nekad mu neko stane na žulj, pa mora da se vikne. Nikad ne komentarišem anonimno bez potpisa iako sam konstatovao da mi je u dva navrata hakovan pasvord moje meil adrese (jednom iz Srbije, drugi put iz Vojvodine) i neko pisao ne baš pristojne anonimne komentare, a kod blogogazde se registrovalo da sam pisao ja. Blagovremeno mi je skrenuta pažnja i ja sam dvaput morao da menjam pasvord.

Sve u svemu, aktivno učestvujem na blogu u svim segmentima. Pa zato i služi ovaj blog, zar ne?

N. Petkovski је рекао...

Ne znam zašto je gornji komentar otišao bez potpisa iako sam napisao svoje ime i dokazao da nisam robot

Анониман је рекао...


Nedavno sam se aktivnije uključio u rad bloga TIO.
Saradnjom i raznim prilozima blog sam obogatio,
bar se nadam da je tako. Komentar nisam shvatio
kao tribinu za obračune, već sam to prihvatio
za razmenu mišljenja i ideja i sa suprugom radio
na što kvalitetnijim prilozima. Možda sam dosadio
na insistiranju što sam stihovima često obradio
i nešto što možda ne treba,ali sam se dohvatio
zadatka da poetski vratim ton, koji se zanemario!

Posebno mi je zadovoljstvo da sam se bavio
rešavanjem svih vrsta zadataka i sebe stavio
u položaj autora-da saznam šta je sastavio!

Rođendane, jubileje i uspehe sam propratio
prigodnim čestitkama da bi time s blogom slavio
i naše kolege enigmate na taj način pohvalio!

VlaŠar

Slavko Bovan је рекао...

Pet komentatora na ovu temu je više od očekivanog.

Vladimire, tvoje (i Gordanino) aktiviranje na TIO je svakako dobro. Slažem se da ste obogatili sadržaj, te zahvaljujem zbog toga. Naravno, nemam ništa protiv da u komentarima enigmatski reagujete na objavljene teme, ali i dalje šaljite (mejlom) ono što je za objavu kao poseban post. Dakle, kada procijenite da je nešto baš-baš dobro, umjesto u komentar neka ide na moju adresu. Juče sam tempirao za objavu 5-6 priloga za naredne dane.

Andon Koloski је рекао...

Понекад напишем који коментар.Добро је чути више мишљења па онда нека свако по своме одреди шта је истина. Наравно треба се потписати, јер свако има име и презиме.Не треба се нико бојати за свој изречени (написани) став.У писању коментара треба имати поштовање.Дакле, не употребљавати увредљиве речи, ниподаштавање, провокације.
Уз овај коментар иде и питања за Славка.Није ли ти жао за Вања и Мирку што већ два месеца штрајкују глађу? Дали сутра планираш да прекинеш то њихово демократски право да остваре неко своје хтење?:).

Slavko Bovan је рекао...

Velike su šanse da sutra bude "Specijala". Materijal je prikupljen, ali kao što smo kazali, to će biti malo zakamuflirano (a to zahtijeva dodatni rad/obradu u pripremu zaobjavu). Po mom planu, kasnije popodne probaću sve da upakujem i objavim sutra u 13.13. (Trenutno imam neke druge neodložne enigmatske obaveze).

Радоја Рацановић је рекао...


Komentarišem, kao što se da primjetiti, ali ne prečesto i ne obavezno. Neke teme me ne zanimaju, ali nerijetko ne komentarišem ni one druge - ponekad zbog nedostatka slobodnog vremena, a češće kada procijenim da ne bih bio ispravno shvaćen ili da moje mišljenje ne bi doprinijelo konstruktivnosti diskusije. U tu grupu svakako spadaju rasprave o stanju i odnosima u ESS. Kao što Nedjeljko napisa, nije me strah protivkomentara, ali ako se moramo hvatati za vratove, hvala, radije neću učestvovati.

IlijaO је рекао...

O meni i mom mišljenju, načinu, potrebi i svrsi komentiranja, sve se zna. Uvijek sam za "razgovor", polemiku, tupljenje....Uvijek, čak ponekad pomalo zlobno, potaknem dodatne komentare, ali samo s ciljem da se uklopimo u sam naziv bloga( to Nikola najbolje zna).
Grozim se rječnika ponekih nenaoštrenih- da ne kažem, tupih,- komentatora ( mada se to, u zadnje vrijeme, prorijedilo), ali su i oni sami shvatili da ne prolaze niti to njihovo "razmišljanje" itko zarezuje.
Najviše me smeta zloba ili zloća skrivena iza anonimusa. Sam sebi objašnjavam da su to beskičmenjaci koji bi nešto htjeli kazati ali ne znaju se izrazitiili se i sami srame onoga što su napisali, ili, što je čak, gore, boje se : a šta će mi netko( ovdje iza je veeeliki upitnik) reći, jer sam rekao to i to.
Uglavnom- stalno sam prisutan i kad osjetim poriv- pišem- kako god to bilo shvaćeno.