понедељак, 27. август 2018.

ACTA AENIGMATICA (22)



KATONAH MUSEUM OF ART
Piše: Stjepan Horvat
Deveto po redu Svjetsko odgonetačko prvenstvo (WPC) održano je od 11. do 16. X. 2000. u Sjedinjenim Američkim Državama, u saveznoj državi New Jersey, u gradu Stamford. Bilo je to do tada najbrojnije prvenstvo, na kojemu je nastupilo dvadeset timova iz dvadeset država. I ovog puta vodio sam hrvatsku delegaciju (moje posljednje sudjelovanje na WPC-u!) kao kapetan tima, u kojemu su bili Pero Galogaža, Luka Pavičić, Alfredo Ivankov i Boris Nazansky (na digitalnoj slici iz tog vremena).
Kao što je već postalo ustaljeno, domaćin je – osim natjecateljskog programa – uvijek jedan dan posvetio zanimljivom zabavnom i turističkom programu. Tako su sudionici WPC-a imali prigodu prisustvovati otvaranju jedinstvene izložbe pod nazivom "The Art of the Puzzle" (Umjetnost zagonetke) u Muzeju za umjetnost u gradiću Katonah, udaljenom osamdesetak kilometara od New Yorka. To nije klasičan muzej koji bi sakupljao neke kolekcije predmeta, već četiri puta godišnje priprema izložbe drugih kolekcionara. Ne znam tko je bio vlasnik tada izloženih eksponata, no u SAD postoji privatni "The Puzzle Museum", u kojemu je izloženo desetak tisuća eksponata, a najveći kolekcionar je James Dalgety. Nama je to bilo potpuno novo saznanje, jer naše poimanje zagonetke svodilo se na ono što smo imali u tadašnjim enigmatskim listovima. 

Boris Nazansky je u „Vazakovom biltenu“ (br. 160, studeni 2000.) pisao:
„Uz pomoć ljubaznih domaćina i stručnih gostiju, muzealaca Anne D. Williams i Jerrya Slocuma, upoznali smo nevjerojatno bogatu zbirku raznovrsnih mehaničkih, vizualnih i 'nemogućih' zagonetaka, igara i slagalica sa svih strana svijeta, od onih najstarijih što su se izrađivale kroz povijest u različitim civilizacijama, pa sve do suvremenih glavolomki izrađenih najmodernijim tehnologijama (za ilustraciju svima znana Rubikova kocka iz Mađarske, jedan od najprodavanijih zagonetačkih hitova svih vremena, tek je kapljica u moru fascinantnih izložaka od kojih mnogi stoje na raspolaganju posjetiteljima da se njima izravno poigraju, opipaju ih i pokušaju riješiti na licu mjesta!). Najviše pozornosti među njima svakako je izazvala staklena boca Coca Cole kroz koju je – ne zna se kako – provučena drvena strelica. To je jedina od 'nemogućih' zagonetaka čije rješenje ne možete dobiti na licu mjesta, već ga morate potražiti u jednoj staroj i rijetkoj, ali u Americi ipak dostupnoj knjizi“.
(Na drugoj slici jedna od stranica kataloga izložbe „The Art of The Puzzle“).
I sâm sam u tom razdoblju prikupio desetak takvih „zagonetaka“ s kojima su se moja djeca igrala i ponekad zabavljali gosti. U nas takve “igračke“ baš nisu imale prođu jer nije postojala tradicija za njihovo korištenje. 

Jedan od najvećih proizvođača raznih slagalica i mehaničkih zagonetaka je francuska tvrtka „Arjeu“ (na trećoj slici stranica iz reklamnog kataloga!). Koga zanimaju takve zagonetke, može potražiti na webu „Puzzle Place“ koji se reklamira kao „najbolje mjesto za pronalaženje informacija o mehaničkim zagonetkama“. Trenutno ima više od tisuću i pet stotina raznovrsnih zagonetaka (puzzle), koje je dizajniralo 255 autora, a proizvela 194 proizvođača.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Niko da kaže, pa moram ja: Vidi momčina, vidi momčina!

Belirac је рекао...

Ovo je bilo prije skoro 18 godina. Tada rođena djeca već su punoljetna... Što vrijeme prolazi...