четвртак, 29. новембар 2018.

AMERIČKE PITALICE



Piše: Tonči Milat
Kolekcija zanimljivih zagonetki s njujorškog radija, iz emisije legendarnog enigmatskog urednika Willa Shortza (oprez, većinom su  poprilično teške i zahtijevaju malo vremena, iako sam odabrao i par lakših):

1) Pronađite komad odjeće od 8 slova za kojeg vrijedi sljedeće: ukoliko uklonimo zadnja dva slova te riječi, a onda nova dva zadnja slova (od preostalih šest) premjestimo na početak, dobit ćemo novi komad odjeće. 

2) Pronađite ime i prezime poznate osobe iz svijeta zabave, kojoj i ime i prezime imaju po 7 slova.Ukoliko zadnja tri slova imena i prezimena zamijenimo (oba!) slovom E, dobit ćemo engleski naziv poznate građevine. Tko su osoba i građevina?

3) U imenu KIM KARDASHIAN pronađite anagramiranjem prezime poznate glumice i ime poznate pjevačice!

4) Među kojih 5 uzastopnih slova engleske abecede (napisanih redom) se može umetnuti 5 dodatnih slova kako bi se dobilo ime i prezime poznatog glumca?

5) U kojoj poznatoj grupi od sedam pojmova svi završavaju slovom A? (Napomena: na engleskom je jedan bio iznimka!):

6) Naziv kojeg poznatog sportskog tima (uključujući i određeni član!) ima 12 slova, pri čemu je prvih 6 isto kao i drugih 6?

7) Imena jedne bliskoistočne države i poznatog bliskoistočnog grada (zajedno imaju 12 slova) mogu se anagramiranjem pretvoriti u naziv drugog para bliskoistočnih države i grada. Pronađite ih!

8) Pronađite 6-slovni naziv za vrstu putovanja, koji počinje slovom S: Ukoliko to slovo zamijenite slovom K i anagramirate, dobit ćete odredište tog putovanja: o kakvom je putovanju riječ?

14 коментара:

Анониман је рекао...

8. AFRIKA

Stipan

Анониман је рекао...

3. SHAKIRA i KIDMAN

Stipan

Анониман је рекао...

1. MONOKINI-KIMONO

Stipan

Анониман је рекао...

2. WHITNEY HOUSTON-WHITE HOUSE

Stipan

IlijaO је рекао...

5. J, K, L, M, N - Jack Lemmon

Milan Žarkovački је рекао...

5. Kontinenti. (Na hrvatskom ima Antarktika pa se svi završavaju na A, na srpskom Antarktik, na engleskom je "Europe" izuzetak.)

Slavko Bovan је рекао...

Piše: Milan žarkovački

Rešavajući pitalicu sa Bliskim istokom došao sam do slične.

Pitalica (hrvatski jezički standard)
Svi traženi pojmovi su na Bliskom istoku: poznati grad i država zajedno imaju 13 slova, kad se jedno odbaci anagramiranjem se dobijaju takođe poznati grad i država.

Napomena SB: Prvobitno sam planirao da Milanovo pitanje objavim kao posebno zrnce, ali naknadno mi se učinilo da bi ovdje bolje pristajalo.

Milan Žarkovački је рекао...

7. Napisao sam program koji je ovo rešio. Rešenje je na engleskom, mada se tako može pisati i na hrvatskom.

Postoji izvestan propust u ovom priređivanju (da ne kažem: priredbi) pitalica: Kod 8. pitalice piše da S treba zameniti (sa) K, tako da je rešenje "Afrika", što je po hrvatskom pravopisu a nije po engleskom ("Africa"). U ostalim pitalicama imena su pisana etimološki, što odgovara i engleskom i hrvatskom. Na osnovu svega toga bio sam zaključio da treba rešavati na hrvatskom, ali nisam uspeo. (Našao sam samo novu pitalicu, koju je blogovlasnik preneo.) Onda sam napisao program koji je rešio. Kao što rekoh, našao sam da se može tako pisati i na hrvatskom, ali s obzirom na težinu pitalice mislim da bi bilo bolje da je odmah otklonjena dilema, a ne da se prepusti rešavačima da to mnoštvo podataka za obradu još uvećavaju varijantama pisanja "u originalu" (navodnike sam stavio zato što je pitanje šta znači pisanje arapskih naziva u originalu).

I da još malo ohrabrim rešavače: Gradovi su zaista vrlo poznati.

Tonci M је рекао...

Pretpostavljam da je problem u slovu H? Oblik sa H je postao dominantan u hrvatskim medijima u posljednjem desetljeću (vjerojatno pod utjecajem engleskih medija), ali slažem se da je s obzirom na težinu zadatka ovo predstavljalo dodatnu prepreku.

Milane, nisam znao da programiraš?
Da nitko nije riješio zadatak još par dana, poslao bih dodatnu smjernicu (npr. da se oba grada nalaze među prvih 20 gradova ovog popisa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Largest_metropolitan_areas_of_the_Middle_East
ili da jedan od gradova počinje samoglasnikom).

Preostala je još potpuna potiraljka od naziva sportskog tima.
Tim je američki, iz jednog od 4 najpopularnija sporta (hokej, američki nogomet, košarka, bejzbol).

Milan Žarkovački је рекао...

Kad si već krenuo da otkrivaš, problem je i u slovu A.

Ko nema u glavi ima u - programiranju. Ili, da kažem nekako u stilu blogovlasnika: članovi EKK-a su puni iznenađenja. :-)

Milan Žarkovački је рекао...

Da i ja pomognem za svoju pitalicu: Oba grada su među prvih 30 sa Tončijevog spiska.

Анониман је рекао...

7. ABU DHABI-IRAN
DUBAI-BAHRAIN

Stipan

Анониман је рекао...

6. THE MIAMI HEAT

Stipan

Milan Žarkovački је рекао...

7. rešenje je tačno. (Najverovatnije i 6. ali za njega nisam nadležan.)

Preostala je još moja pitalica, pa još pomažem: Odbacuje se slovo C.