понедељак, 5. август 2019.

ACTA AENIGMATICA (71)



OGRANCI EUB – VARAŽDIN (3)
Piše: Stjepan Horvat
Početkom 1970. Enigmatsko udruženje Bjelovar počelo je pripremati šapirografirane Informacije za članstvo koje su se dostavljale na adrese svih članova. Na taj način željelo se što bolje informirati članstvo o aktivnostima koje su u tijeku i omogućiti članovima da se i oni uključe u neku od njih.
Ideja o osnivanju klubova u drugim mjestima gdje ima više zagonetača već je bila dobro prihvaćena i tražila je dosta vremena da se počne ostvarivati. Već sam pisao da je došlo do promjena statutarnih odluka, pa je donesen i Pravilnik o osnivanju ogranaka EUB, a kasnije i Pravilnik o radu ogranka EUB, što je umnogome olakšalo pokretanje novih klubova. Naša pomoć iz Bjelovara bila je mahom savjetodavna, zainteresirani članovi su upućivani u procese potrebne za pravilno osnivanje društva, a pomoć je bila i u donaciji časopisa (remitende) „Čvora“ koji su mogli poslužiti za promidžbu u mjestu gdje se osnivao ogranak.
Danas ću prenijeti pismo koje je EUB-u poslao tada mladi Varaždinac Boris Nazansky, član Enigmatskog udruženja Bjelovar praktički od prvih dana. Uvodno nam piše da ga je obradovao izlazak Glasnika, internog glasila koje je potvrdilo da je naše Udruženje uspjelo dosad najbolje povezati rad mnoštva zagonetača iz čitave naše zemlje. Privukla ga je ideja za osnivanje ogranaka pa analizira mogućnosti da se i u Varaždinu osnuje jedan ogranak.
... sudeći po objavljivanim radovima u zagonetačkim listovima u proteklih nekoliko godina u Varaždinu djeluju danas samo tri, da se tako izrazim, izvježbana zagonetača i nekolicina ne baš marljivih početnika. To je slika koju sam ja uspio sagledati prateći sve enigmatske listove koji danas izlaze na hrvatsko-srpskom jezičnom području. Ako je ta slika zaista takva onda mi se čini da je mogućnost osnivanja ogranka minimalna. Trojica zagonetača koje sam spomenuo su Stjepan Tumpić, Čedomir (zapravo Čedomil, op. SH) Vlahović i ja. Vlahović i ja međusobno smo dobro povezani, ali za S. Tumpića znamo samo sa stupaca listova. (…) po radovima objavljenim u "Čvoru" zaključili smo da je ipak iz Varaždina pa Vas ovim putem molimo da nas obavijestite da li je on član Udruženja i da nam javite njegovu adresu (...). Unaprijed Vam se najljepše zahvaljujemo na pomoći nadajući se da ćemo uspjeti u nastojanjima da osnujemo ogranak EUB i u našem mjestu. (podebljao SH)
U zaključku toga prvog dijela pisma Boris Nazansky je napisao jednu značajnu rečenicu:
Ako nam to uspije prvi će nam zadatak biti odgajivanje mladog kadra varaždinskih zagonetača jer, u to smo sigurni, naročito među srednjoškolskom omladinom u Varaždinu postoji ako ne velik, a ono priličan interes za enigmatiku. (podebljao SH)
U nastavku pisma Boris je dao svoje mišljenje o knjizi Slavka Peleha Kako sastaviti dobru križaljku, a potom i prijedlog da se angažiraju stari enigmatski majstori i pripremi sličan udžbenik za sastavljanje drugih vrsta zagonetaka.

Нема коментара: