понедељак, 14. октобар 2019.

ACTA AENIGMATICA (81)



PRVO NATJECANJE KRIŽALJKOTVORACA
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje Bjelovar pokrenulo je niz aktivnosti vezanih uz zagonetaštvo već u samom početku svog djelovanja. Osim izdavanja časopisa Čvor (1968.), a nešto kasnije i časopisa Mini Čvor (1969.), kao društvena aktivnost provođena je kategorizacija autora, organizirani su prvi susreti zagonetača pod imenom Dan zagonetača u okviru Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima (1969.), počele su pripreme prvih enigmatskih knjiga (uskoro će biti izdanja knjiga Kako sastaviti dobru križaljku), a Slavko Peleh se svim snagama bacio na istraživanje povijesti križaljke i uvođenje novog zagonetačkog nazivlja.
Prvi put se pojavila tvrdnja da je prvu križaljku na ovim prostorima objavio Nikola Faller u mjesečniku Pariška moda 1. ožujka 1925. godine. Slavko Peleh je bio veliki prigodničar, pa je predložio da se organizira natjecanje sastavljača križaljaka – križaljkotvoraca kako je to on predlagao u novom nazivlju. Bilo je to povodom 45. obljetnice i prvo takvo natjecanje što ga je organiziralo Enigmatsko udruženje Bjelovar.
Slavko je osmislio i uvjete natjecanja, koji su objavljeni u 13. broju Mini Čvora 17. siječnja 1970., a pravo sudjelovanja imali su samo članovi EUB. Trebalo je sastaviti križaljku na već objavljivani lik (tada šifriran kao MČ 17) dimenzija 12x7 polja, a svakako je trebala biti uvrštena riječ OSVRT pod 1. vodoravno. Naravno, predviđene su novčane i druge nagrade, a najbolji će biti proglašen prvakom, a drugi viceprvakom natjecanja.
U uredništvo EUB pristiglo je 45 uradaka, a za ocjenu i bodovanje plasiralo se 18 križaljaka. Za ocjenjivanje i bodovanje bio je zadužen tročlani žiri, u čijem sastavu su bili zagonetački velemajstor Vladimir Bostjančić te majstori Mladen Đurđević i Slavko Peleh. Svaki član žirija trebao je odabrati deset najboljih uradaka i dodijeli im bodove od 1 do 10. Nakon zbrajanja svih bodova konačni plasman objavljen je u 16. broju Mini Čvora (28. veljače 1970.):

Prvo mjesto pripalo je križaljci pod šifrom Arhelaj-3 – vm Ivica Mlađenović iz Tuzle (osvojio je 25 bodova od mogućih 30!).
Drugo do četvrto mjesto podijelila su tri sastava s osvojenih 18 bodova, a šifrirana kao: Aldous – vm Boris Antonić iz Osijeka; MiraMilan Puškar, Okučani i Knez-1Vladimir Starinec, Zagreb.
Peti je bio sastavak pod šifrom Arhelaj-2 vm Ivice Mlađenovića (17), šesti je bio sastavak pod šifrom W Milana Puškara (13), a po 8 bodova dobili su uradci smješteni od 7. do 9. mjesta, čiji su autori bili Stanislav Železnik iz Sarajeva (Jadranka), Ivan Antonić iz Vinkovaca (Bribirac) i Branko Polić iz Valjeva (Narcis). Deseto mjesto pripalo je Zdravku Žarkoviću iz Zadra sa 7 bodova (Promašaj).
Još su plasirani bili radovi Branka Polića iz Valjeva (Enkelad), Ivice Mlađenovića iz Tuzle (Arhelaj-4), Veljka Dopuđe iz Bihaća (Do-Ve) i Ivice Perkovića iz Zagreba (70863).
Sve su plasirane križaljke kasnije otisnute u Mini Čvoru, a prvih deset autora dobilo je i prigodne diplome.

3 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...


Rješenje pobjedničke križaljke je:

O S V R T K S E N O N
T I R O L O K R E T I
K R Š K O P L O V K A
I M I C R T A J U G
V I D A R I D J E C A
K U B E T A B A R A R
A M A D I S A R A J A

Радоја Рацановић је рекао...


Sve se ispomjeralo; onda ovako:

VODORAVNO: osvrt, ksenon, tirol, okreti, krško, plovka, imi, crta, jug, vidari, djeca, kubeta, barar, amadis, araja.

OKOMITO: otkivka, sirmium, vršidba, rok, tlocrti, kopt, skladba, ero, nevjera, otkucaj, niagara, rias, aed, jar.

Veoma lijep izbor riječi!

Na zajednički korijen (crta i tlocrti) tada se, izgleda, uopšte nije obraćala pažnja.

Belirac је рекао...

Valjda će se ovako dobro vidjeti:

O S V R T █ K S E N O N
T -I R O L- █ O K R E T I
K R Š K O █ P L O V K A
I- M I- █ C R T A █ J U G
V -I D A R -I █ D J- E C A
K U B E T A █ B E R A R
A M A D -I S █ A D A J- A