понедељак, 28. октобар 2019.

ACTA AENIGMATICA (83)



SAVJET EUČ 1975.
Piše: Stjepan Horvat
U prošlom nastavku rubrike Acta aenigmatica pisao sam o radu Poslovnog odbora Enigmatskog udruženja Bjelovar početkom 1975. Jedna od točaka je bila i priprema sjednice Savjeta EU "Čvora", koja se trebala održati prije redovite skupštine društva, pa će danas biti riječi o toj sjednici.
Savjet EU "Čvora" sastao se u Zagrebu 23. veljače 1975. godine, a sjednici su prisustvovali: Vladimir Kuterovac, Marijan Jurčec, Slavko Peleh, Ivo Fici, Miroslav Šantek, Luka Jelavić, Ivica Perković, Zdravko Kurnik, Radoš Pušonjić, Mladen Gatalica, Ivan Ređep i Stjepan Horvat.
Na dnevnom redu bilo je petnaest točaka o kojima su podneseni izvještaji i o kojima se raspravljalo pa je sam sastanak trajao gotovo pet sati.
Sjednicu Savjeta vodio je predsjednik Vladimir Kuterovac. Prvo je predsjednik EU "Čvora" Ivo Fici podnio izvještaj o radu društva između dviju sjednica, u kojemu je navedeno da izdavanje zagonetačkih listova nije u potpunosti teklo predviđenom dinamikom. Zbog nerentabilnosti tjednik Čvor razbibriga postao je dvotjednik, a pokrenut je novi list Predah, čiji će se pravi rezultati znati za koji mjesec. Najavljena je mogućnost prestanka izlaženja Mini Čvora. Zagonetač, kao podlistak u Čvor razbibrizi, i dalje će izlaziti, a ukinut će se podlistak Značka (odustalo se od formiranja značkarske sekcije). Izdavanje knjiga bit će u okviru financijski mogućnost, no očekuje se izlazak iz tiska Šantekove knjige Zagonetke anagram i palindrom, a u završnoj pripremi je i knjiga Slavka Peleha Zagonetke Ivana Gorana Kovačića. U pripremi čeka izdavanje Četveroslovnog rječnika Radoša Pušonjića, a u završnoj fazi je i Antonićeva Monografija o četvorinama, koja je svjetlost dana pod naslovom Zbirka kvadrata 7x7 (1930.-1991. ugledala tek 2019. godine. U izvješću je bilo riječi o nedodjeli Špicerove nagrade, o organizaciji VI. SZJ u Vinkovcima, natjecanjima odgonetača i zagonetača, zagonetačkoj biblioteci i arhivu, općenito o članstvu i drugim bitnim stvarima vezanim za rad društva.
Savjet je nakon rasprave prihvatio financijsko izvješće za 1974. godinu i financijski plan za 1975. godinu (Mladen Gatalica i Stjepan Horvat), kao i izvješća o radu Poslovnog odbora (Ivica Perković) i Radne zajednice (Ivan Ređep).
Odlukom Savjeta osobno sam postao rukovoditelj Poslovnice EU "Čvor" s mandatom od četiri godine.
Bilo je tu još odluka (koje se mogu iščitati iz priloženih faksimila), a o svakoj bi se moglo pisati više kao posebnoj temi pa ću u sljedećem nastavku rubrike Acta aenigmatica objaviti neko od izvješća radi ilustracije kako se to radilo prije četrdeset i pet godina.


Нема коментара: