уторак, 8. октобар 2019.

ZRNCA (3731)

Milan Žarkovački

5 коментара:

Svetlana је рекао...

Upravo sam se izborila s ovom anadiplozom, ali neću još napisati rešenje, možda će još neko imati volju da se uhvati u koštac sa njom. :)

Milane, mogu misliti koliko ti je vremena trebalo da smisliš ovako nešto. Svaka ti čast!

Svetlana је рекао...

Napisaću početak.

Alida Vali davi...

Svetlana је рекао...

Napisaću i ostatak. :)

Alida Vali davi zubara blizu bara, blata, sata, silosa i losa

Анониман је рекао...


Ovo zrnce nije anadiploza već suvisla rečenica sa anadiploznim elementima.
Anadiplozni elementi su: ALIDAV, IZUBARA, ATA, ILOSA, jer se te grupe slova ponavljaju a slova BL (iz reči blizu), BR (iz reči brata), S (iz reči sata) i S (iz reči silosa) nisu anadiplozni elementi.
Anadiploza je zagonetka kod koje se rešenje dobija spajanjem dva ista pojma sa istim značenjem u jednu novu reč sa novim značenjem (LA+LA=LALA je najjednostavniji primer).
Kod zagonetaka Milana Žarkovačkog anadiplozni elementi bez određenog značenja se povezuju i razlažu u suvislu rečenicu. Tu ima elemenata anadiploze ali se ne može nazvati da je ova vrsta zagonetke anadiploza.
O anadiplozi je Marjan Radaković objavio knjigu 2015. godine sa definicijom anadiploze, enigmatskim primerima i rečnikom.
Vlašar

Milan Žarkovački је рекао...

Vlado, citiram Radakovićevu knjigu "Anadiploze", 10. strana:

"Analizirajući sve raspoložive tvrdnje i obrazloženja, uz dokaze sa očiglednim primerima, može se postaviti jedinstvena definicija u sledećem obliku:

"Anadiploza je udvostručivaljka ili ponavljaljka slova, slogova, reči, pojmova, imena, naziva, naslova, nadimaka, stihova, rečenica i čitavih strofa.

"Primeri:
- Aa - reka u Francuskoj (udvajaljka slova),
--- (itd.)

"Sastavni delovi anadiploze ne moraju imati posebna značenja i opise, pogotovo kada se oni sastoje od jednog sloga. Primera radi, pomenimo biljku sa Madagaskara, jakog mirisa u određenom dobu dana, čiji je naziv jlang-jlang. Jlang odvojeno nema nikakvo značenje, ali ponovljeno daje naziv biljke koji se sastoji od dva sloga." …

U toj knjizi i nema primera rečenica sličnih ovakvim mojim zadacima, bar ih nisam našao. Ali bitan deo je onaj koji kaže da ponovljeni delovi sami ne moraju imati značenje. Zbunjujuć je i - izvinjavam se - nepotreban dodatak "pogotovo kada se oni sastoje od jednog sloga".

Ni drugde nisam našao primere anadiploznih rečenica, osim na blogu ŠMEK, gde sam i sam objavio (bar) jednu. Zato bih voleo ako neko zna slične primere da nam ih pokaže.

Radi lakšeg čitanja, evo gornjeg rešenja u razloženom obliku:
Alida V+
ali dav/
i zubara bl+
izu bara, bl/
ata, s+
ata, s/
ilosa +
i losa.

Nadam se da je sad prihvatljivo.

Svetlana, hvala lepo! Ova anadiploza je imala bogat razvojni put; počeo sam od neke manje prikladne za objavljivanje, pa sam posle iz više koraka došao do ove.