понедељак, 4. новембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (84)



PLAN I PROGRAM RADA ZA 1975.
Piše: Stjepan Horvat
Savjet EU "Čvora" bio je vrhovno tijelo koje je koordiniralo rad Enigmatskog udruženja "Čvor" između dviju skupština. Na njemu su se donosile sve važnije odluke vezane uz aktivnosti društva, a po njima su trebali postupati Poslovni i Nadzorni odbor te Radna zajednica, koju su činili stalni zaposlenici.
Na sjednici Savjeta održanoj u Zagrebu 23. II. 1975. prihvaćen je i Plan i program rada za 1975., a koji je predstavio Slavko Peleh. U šesnaest točaka pobrojene su sve buduće aktivnosti članova društva, koordinirane od uprave društva. U prilogu je faksimil toga plana, a komentirat ću samo neke od njegovih točaka.
Kao što se vidi, na prvom mjestu uvijek je bilo članstvo i članovi društva. Nastojalo se privući što više mladih kako bi se uputili u tajne zagonetačkog stvaranja i uključili u enigmatska druženja, što je već do tada rezultiralo pojavom zagonetačkih sekcija i pojedinačnim njihovim osamostaljivanjem u enigmatske klubove. EUČ je na razne načine pomagao nove klubove i mnogi klubovi su osnovani na inicijativu i uz podršku iz EUČ.
O izdavanju listova tijekom 1975. godine neću pisati jer to je poznato iz drugih priloga. Zanimljiva je šesta točka, u kojoj se navodi moguće izdavanje knjiga. Veći dio je realiziran, no bilo je tu i velikih želja koje nisu ispunjene ni do danas. Zagonetke anagram i palindrom (Šantek), Enigmatski rječnik 3 (Horvat), Enigmatski rječnik 4 (Pušonjić) i drugo izdanje Priručnika za odgonetače (Horvat) objavljeni su. Zbornik Zagonetaštvo u NOB kasnije je realiziran kao Partizanske zagonetke (Vuković), a o Modernom tumaču zagonetaka počela je rasprava, no nije došlo do njegove realizacije. Zašto? Jedan od odgovora je i taj što se nije moglo dogovoriti što staviti u tumač, koliko čega staviti i kako zaokružiti financijsku konstrukciju. Danas mislim da smo tada napravili bilo što, ma kako traljavo, bilo bi vrednije neko ništa, no podleglo se mišljenjima „velikih enigmata“ kritičara, koji osim kritike tuđih aktivnosti i svojih zagonetaka nisu dali ništa drugo ukupnom zagonetaštvu.
Suradnja na međunarodnom planu počela se uspješno ostvarivati, pa je bilo sve više susreta i urednika i samih zagonetača i odgonetača s kolegama iz Mađarske, Poljske, Slovačke… Počele su pripreme za domaćinstvo Međunarodnog susreta zagonetačkih urednika u Bjelovaru, predviđenog za 1976. godinu, a suradnja s Vinkovačkim jesenima nastavljena je uspješno i te godine.
Stvorene su osnove za dodjelu Špicerove zagonetačke nagrade i Goranove zagonetačke nagrade, za što su osigurana minimalna novčana sredstva.
I pored brojnih poteškoća ovaj financijski plan je u velikom postotku realiziran, što će potvrditi kasnija izviješća.

Нема коментара: