понедељак, 6. април 2020.

ACTA AENIGMATICA (106)



KAKO SU STVARANI ENIGMATSKI RJEČNICI (2)
Piše: Stjepan Horvat
Nakon tiska Enigmatskog rječnika 5 Branka Polića 1981. godine uvelike su započele pripreme za tisak prvog enigmatskog rječnika riječi od šest slova. Zagonetačko društvo Čvor uložilo je velika sredstva, a njegovi članovi nebrojeni broj sati na pripremi materijala za buduće rječnike. Zbog toga je dobro da se i na ovaj način zabilježi svake hvale vrijedno angažiranje brojnih zagonetača, a posebice onih koji su neposredno sudjelovali u konačnoj pripremi rukopisa.
Do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća rječnike s kraćim riječima određenog broja slova pripremali su pojedinci (Marijan Jurčec, Radojica Jovičić, Stjepan Horvat, Radoš Pušonjić), više ili manje uspješno, sve je ovisilo o broju dostupne literature i načinu obrade, pa i samog tiska. Shvatili smo iz prakse i iskustva da se priprema novih rječnika ne može ostaviti jednoj osobi, već da treba na neki način angažirati što više osoba, kako bi ona bila brža i opsežnija. Tada smo uključili članstvo ZD Čvora u tu akciju, a odaziv je bio više nego zadovoljavajući.
Što smo zapravo učinili? Svakom zainteresiranom suradniku dali smo na obradu jedan izvor (enciklopediju, leksikon, rječnik, knjigu) i njegov zadatak je bio da ispiše sve odrednice, jednu po jednu, na posebnu karticu (papir veličine 10 x 8 cm). Svaki izvor je dobio svoju šifru, koja je kasnije navođena uz svaku odrednicu. U prvi mah ispisivale su se samo šesteroslovne riječi, a potom i sve ostale iz cijelog izvora. No, suradnik je trebao pročitati svako tumačenje neke odrednice u izvornom djelu, pa ako je bilo dodatnih riječi koje su se mogle samostalno opisati, i njih je trebao uvrstiti na kartice. Tu su se nalazili razni pseudonimi, nazivi književnih, glazbenih, likovnih i drugih umjetničkih djela, imena mnogobrojnih osoba, geografska imena koja nisu bila u atlasima i sl. Kada je suradnik obradio cijeli izvor, onda je razvrstao kartice po dužini riječi i takve komplete dostavljao u uredništvo. Za ovaj trud i rad suradnicima je isplaćivana simbolična naknada. Koliki je to bio posao može se zaključiti nakon desetogodišnjeg rada, kada je prikupljeno više od sedamsto tisuća kartica (možda i više, a točan broj ni sam više ne znam iz raznih razloga). Prikupljane su riječi (i sintagme) do maksimalno petnaest slova.


Pristigle kartice potom su se dalje sortirale i sjedinjavale s karticama drugih izvora u posebne kutije (ostale su od projekta enciklopedije na karticama Svijet sporta). Potom je krenula priprema samog rukopisa iščitavajući sve s tih kartica. Pod mojim vodstvo prvi stručni urednik, koji je obrađivao kartice i pripremao rukopis za tisak, bio je Tomislav Pejić, a kasnije Franjo Tušek (oba su bili zaposlenici ZD Čvora).
Prva knjiga Enigmatskog rječnika 6 pojavila se 1984. godine (broširani i tvrdi uvez), u nakladi od tisuću primjeraka (zanosili smo se da će biti potražnje za njom, a i veća naklada osiguravala je nižu cijenu tiska pa time i prodajnu cijenu), no kasnije smo zaključili da je bila dovoljna naklada od najviše dvije stotine primjeraka (nažalost većina broširanih primjeraka završila je u starom papiru!). U početku smo razmišljali da će sve šestoslovne riječi biti obrađene u deset knjiga od po 240 stranica, a ispalo je na kraju dvanaest knjiga, koje su imale više od sto tisuća odrednica i više od sto dvadeset tisuća značenja.

3 коментара:

Krsta је рекао...

Štef,
Tvoj članak o "KAKO SU STVARANI ENIGMATSKI RJEČNICI", 1 i 2; prinudio me da zavirim u popis saradnika na istima. I sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam i ja učestvovao u tome. U R - 5, autor Branko Polić, učestvovao sam onoliko koliko je Bane tražio od mene, dok za R - 6, pridručio se ekipi tek za drugi svezak obrađujući iz više izvora nazive minerala. Takođe, i za R - 7, popisao nazive minerala iz istih izvora. Nažalost, izašao je samo prvi svezak.
Takođe, spominješ enciklopediju na karticama "SVIJET SPORTA". Posedujem 348 kartica, sa nazivima sportova i imenima sporista. Imaš li podatak, koliko je tačno objavljenih kartica.
Tvoji napisi nas vraćaju u stara, ali prijatna, vremena, a za koja verovatno, mnogi ood nas čeznu.
Srdačan pozdrav.

Neki Tip је рекао...

Malo nas je još ostalo od one one stare garde, gotovo polovica suradnika na rječnicima (karticama) je umrla. U idućem nastavku objavit ćemo popis suradnika među kojima si i ti Krsta. Navedeno je da si obradio čak pet izvora.
Našim mlađim kolegama to je nezamislivo, pored sve ove tehnologije danas, programa, pretraživača i čega sve ne. Bili smo veliki zanesenjaci i ništa nas nije moglo spriječiti da uživamo u svom radu vezanom za zagonetke. Mene osobno tješi to da smo sa Čvorom, htjeli to priznati ili ne, stvorili dvadesetak osoba koje su profesionalno ostale ili su još uvijek u enigmatikama širom regiona.

Hajro је рекао...

Štef, promašio si za jednu sekundu da imaš sve dvojke u trenutku objavljivanja komentara, sve ostalo si, naravno, pogodio...Neki (možda se može reći i mnogi, svejedno) od nas bi i bez Čvora bili solidni ili vrhunski enigmati, urednici, izdavači..., ali Čvor je napravio genijalan posao proširivši bazu, približivši enigmatsku pozornicu svima, pruživši šansu mnogima... Bez Čvora ne bismo imali ono što smo imali, a i što imamo (mislim na pozitivne stvari) i danas. Evo i pedeset godina poslije nemamo ništa slično (u smislu poticaja, rada za svekukupno dobro našeg hobija) iz drugih izvora.

Neka mi bude oprošteno što se ponavljam... povukoše me ove dvojke.