понедељак, 27. април 2020.

ACTA AENIGMATICA (109)



ZNAK "ČVORA"
Piše: Stjepan Horvat
Kada smo u ljeto 1968. odlučili da se novi enigmatski časopis zove Čvor, počeli smo pripreme za njegovo izdavanje. Enigmatsko udruženje Bjelovar tek je službeno djelovalo dva-tri mjeseca, a praktički nije imalo nikakvih novčanih sredstava i sve što smo pokušavali bilo je zasnovano na velikom entuzijazmu nas nekolicine, naših prijatelja i znanaca.
Nakon što smo Miroslav Martinić (u to doba student prava) i ja prvi put posjetili Slavka Peleha u Zagrebu (po uputi Ferde Pavešića iz Sarajeva), imali smo nekoliko starih klišeja ranije tiskanih križaljaka u nekim drugim listovima, koje je Pelehu ustupio Ferdo Pavešić. Formati tih klišeja odredili su i budući format Čvora (A5). Kako nije bilo novca, nisu se mogli naručiti ni novi klišeji, a troškove se nastojalo što više smanjiti. Za prvi broj uspjeli smo izraditi dva klišeja: nagradne križaljke i, naravno, znaka ili loga novog lista.
Već sam ranije pisao da nisam imao pojma da je već prije Drugog svjetskog rata izlazio enigmatski časopis s tim imenom (da sam znao sigurno ne bi bilo Čvora, jer sam i kasnije u pravilu birao imena časopisa koja nisu prije postojala – danas je to drugačije). Pokušavao sam napraviti nekakvu skicu za logo, pa smo razgovarali o tome i mijenjali ili dopunjavali osnovnu ideju. Čvor je bilo u našim mislima nešto zamršeno, nešto što je trebalo riješiti, pa se u znaku trebao vidjeti taj čvor, što je pak bilo povezano s užetom, pa i mornarskim čvorovima. Konačno smo se dogovorili da slova u nazivu Čvor budu izvedena u obliku užeta, no tada se javio novi problem – kako to nacrtati?

Tada sam se sjetio gimnazijskog prijatelja Željka Vukčevića. On je bio vješt risač, pa je sa svojim crtežima ilustrirao gimnazijski list Glas mladih koji smo Martinić i ja izdavali u trećem i četvrtom razredu Gimnazije u Bjelovaru. On je bio godinu dana mlađi od nas i već je upisao studij na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu. Uspjeli smo ga pronaći i rado se prihvatio zadatka da nam složi znak (logo, glavu) novog lista. Razradio je našu ideju i nakon nekoliko preinaka prihvatili smo znak koji će se pojavljivati gotovo u izvornom obliku punih pedeset godina.
Željko Vukčević rođen je 1948. godine u Starom Gradcu kod Virovitice. Gimnaziju je polazio u Bjelovaru (1963.-1967.), a diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1971. godine u klasi prof. Šime Perića. Jedno vrijeme bio je zaposlen u Gradskom muzeju Bjelovar kao likovnjak. Likovno je opremio nekoliko knjiga i uredio nekoliko kataloga izložbi raznih slikara, a i sam je imao nekoliko samostalnih izložbi (Modena 1974., Bjelovar 1981.). Početkom devedeset gubi mu se svaki trag i prema nekim podacima život je završio negdje u Grčkoj.
Logo Čvora kasnije je grafički mijenjan, posebno nakon uvođenja računala u grafički dizajn, no osnovna zamisao ostala je do današnjih dana.

2 коментара:

Анониман је рекао...


Anagramni osvrt

O, VRČ s vinom dižem
u čast Bjelovara i Štefa,
da pročitam uvek stižem
feljton našeg bivšeg šefa!

Rešenje: ČVOR

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

ONA ZVRČKA (ZNAK ČVORA)