четвртак, 23. април 2020.

ANAGRAMIRANJE (4431)

PROČITAM STARIJE ZNAKE

15 коментара:

Zdravko је рекао...

PEČAT KNEZA STROJIMIRA

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Slavko Bovan је рекао...

Sa vikipedije: Печат кнеза Стројимира, из друге половине IX-X века, представља најстарији материјални доказ о постојању српске државе на Балканском полуострву. Израђен је од злата, купастог облика са алком на врху, висине 1,9 cm, пречника 1,35 cm и укупне масе од 15,46 g. На његовој предњој страни се налази двоструки крст у кругу перли, око кога је исписано: „Боже помози (исписано грчким писмом) Стројимиру (Строимир, исписано грчким писмом)“. Стројимир, који се на печату спомиње, идентификује се са истоименим средњим сином кнеза Властимира (око 830 — 851), који се сматра творцем српске државе, пошто је он први српски владар на Балканском полуострву о коме има неких података.

Подаци о самом Стројимиру су још оскуднији и своде се на спомињање у спису „О управљању Царством“ византијског цара Константина Порфирогенита (913 — 959), насталог средином X века. Из њих се може извући закључак да је он, као средњи Властимиров син, након очеве смрти једно време управљао делом државе као удеони кнез. Сам печат је за 16.000 (20.000 са провизијом) евра купљен 11. јула 2006. године на аукцији у Немачкој и данас се налази у сефу Историјског музеја Србије.

Z.Tacić је рекао...

ZNA TAČKE PRAISTORIJE.

Luka је рекао...

Sretan roćkas dežurnom komentatoru ZORANU!

Zdravko је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Zdenko је рекао...

ČIST JE ZNAK IMPERATORA!

Zdravko је рекао...

Gore nisam htio izbrisati zbog komentara, jer smatram da je komentar više nego korektan, nego zbog drugog potpisa (Stipe), koje sam tek sad zapazio. Moraću nešto podesiti u mom google računu, da mi se to ne javlja.

Dakle, da ponovim moj komentar: Odlična reakcija Zorana i Zdenka. Pun pogodak!

Pozdrav svima!

Slavko Bovan је рекао...

Da, slažem se da uz ovu objavu imamo tri dobra anagrama.

Zdenko је рекао...

Četiri :)

NAZRE ČITKA PISMA TROJE!

Slavko Bovan је рекао...

Četiri!

Zdenko је рекао...

NAZRI KRST PA TO JAČE IME!

Slavko Bovan је рекао...

Pet, itd.

Zdravko је рекао...

Podrazumijeva se da je i prvi anagram izvrstan!

Z.Tacić је рекао...

ZNAKE PROČITAJTE SAMI!