уторак, 28. април 2020.

REBUSANJE (4051)


9 коментара:

Dusan је рекао...

Korača Renata

Slavko Bovan је рекао...

Da (tak, orač, arena).

Luka је рекао...

Ja ću malo zatupiti a vi izoštrite:

Dakle, za mene je prirodnija rečenica Renata korača! Ne znam što o tome slove i vele jezikoslovci.

Obzirom da je ovo "Povratnik", to je bilo lako postići, bilo drugačijim rasporedom sličica ili jednostavno da start bude: 9. slovo!

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala, Luka, uštedeo si mi pisanje.

Dejan Minić је рекао...

I ja mislim tako kao i vi, ali mi je i ovo sasvim prihvatljivo. Ovaj rebus sam ilustrovao sam grupom drugih rebusa odjednom i nisam obratio pažnju.

Inače, kad smo kod redosleda reči u rečenici meni i dalje najviše smeta (evo Luka se javio pa koristim njegov odličan rebus kao primer) postavka tipa: pri Jamajci Sirija je, koji je morao da bude povratni.

Milan Sečujski је рекао...

To bi bilo čak neispravno (enklitika "je" može doći samo gde i ostale enklitike, to jest, posle prvog konstituenta, u ovom slučaju, posle predloške fraze "pri Jamajci"). Dakle, tu nije u pitanju dilema između "uobičajeno" i "neuobičajeno", to je zabranjeno (jedino što to se to pravilo retko gde uči jer smo na njega svi navikli).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Varijante kao kod ovoga Dejanovog rebusa i onoga "slavnog" Lukinog više naginju ka poeziji i moguće su. Meni se sviđaju.

Luka је рекао...

Slažem se sa svim izrečenim, i poštujem "pjesničku slobodu" što ju spomenu NeNe, ali samo ako ne ide drugačije.

Dakle, moja rebus "Pri Jamajci Sirija je" bio je natječajni i žiri ga je prihvatio i visoko ocijenio. Da je išao u drugoj situaciji, logičnije bi bilo da ide kao povratni.

Ovaj "dnevni" Dejanov, je sam po sebi povratni, pa nije bitno gdje je početak.

Dejane, nisam htio kritizirati, već samo skrenuti pažnju, a u šumi radova i previdi nisu izuzetak

Nerijetko se i kod mojih svakodnevnih PremetLuka se potkrade pokoja greška.

Interesantan je primjer nedavnog "preklapanja" mene i Emilije oko Pijetlovića. Ja sam sigurno imao i njen raspored riječi, no očito u trenutku pripreme rada mi se učinio "neprirodan", pa poslah "lošiji" uradak.

Milan Žarkovački је рекао...

Milane S., možeš li navesti gde piše da enklitika "je" ne sme doći na kraj rečenice? I ranije se ovde iznosila ta tvrdnja, pa je i zaključeno da smo se "mi" složili da "je" ne sme na kraj, te sam pokušavao da nađem nešto o tom pravilu ali nisam uspeo. Najbliže do čega sam došao jeste da enklitika teži da bude bliže početku, ali to nije to.