понедељак, 4. мај 2020.

ACTA AENIGMATICA (110)



MASKOTA ČVORKO ILI ČVORIVOJ
Piše: Stjepan Horvat
Kada se uređivanje i tiskanje lista Čvor stabiliziralo i prešlo u rutinu, dolazile su nove ideje vezane za aktivnosti društva. Po ugledu na neke strane listove, koje smo sve češće dobivali od naših pretplatnika i članova iz inozemstva, razmišljalo se o nekoj maskoti, liku koji bi na neki način predstavljao sve ono što smo kao zagonetači radili. Bilo je tu raznih ideja, no trebao nam je grafički jednostavan crtež nekog lika. Trebao je to biti neki „glavonja“, s manje kose, profesorska faca, koji bi upućivao na to da sve zna i sve može odgonetnuti.
Igrom slučaja upoznao sam Branka Medaka, tada nastavnika likovnog u Osnovnoj školi Kapela kod Bjelovara, ali i karikaturista čija je stalna karikatura „Mate“ svaki tjedan bila u lokalnom Bjelovarskom listu. On je rado prihvatio da napravi neke crteže i nakon nekoliko razgovora dobili smo prvog – Čvorka. Crtež smo koristili u nekim prigodama, a sama glava Čvorka korištena je na nekim propagandnim materijalima.

Nakon nekoliko godina pokušali smo stvoriti novi lik. Kako smo bili općenito Slaveni, a u križaljkama smo stalno imali opisak „Stari Slaven“ (Ant), Medak je dobio zadatak da nacrta jednog Anta u ratnoj opremi, sa štitom i kopljem. Naravno, štit je dobio konture križaljke i slova Čvor, a koplje je bilo štilo s perom, kakvo se još u to vrijeme koristilo za pisanje ukrasnih slova. Nakon nekoliko inačica, odlučili smo da novi zaštitni znak bude stari Ant s kopljem i štitom u rukama, pa smo ga nazvali – Čvorivoj!
Novi znak pojavljivao se na svi značajnijim dokumentima Čvora: memorandumima, kuvertama, diplomama, značkama, knjigama, zastavicama i sl. Ušao je i u statut kao službena maskota Zagonetačkog društva Čvor.

Kasnije je Branko Medak nacrtao još nekoliko prigodnih varijanti Čvorivoja: sa zastavom, s ribičkim štapom (časopis Ribiči & ribe), Čvorivoj klesar, Čvorivoj sa sladoledom, čestitar i sl.
Po uzoru na mađarski Füles, napravljena je lutka Čvorivoj, koja je podijeljena sudionicima Međunarodnog susreta zagonetačkih urednika u Bjelovaru, a kasnije i kao nagrada na nekim natjecanjima odgonetača u organizaciji ZD Čvora.

3 коментара:

Belirac је рекао...

Ja nisam dosad znao da je ona prva maskota bila Čvorko, a ova druga - Čvorivoj. Mislio sam da su to alternativna imena.

Belirac је рекао...

Na Googleu, "Čvorivoj" se spominje samo na dvije web-stranice: na blogu Nedjeljka Nedića i na blogu "Lutaljka".

Hrvoje Horvat је рекао...

Ispravak netočnog navoda... Čvorka čestitara s Djedom Božićnjakom nacrtao je karikaturist Zoran Tkalec!