уторак, 24. новембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (138)

Prvi pozivi za članstvo u EUB

Piše: Stjepan Horvat

Nakon Osnivačke skupštine Enigmatskog udruženja Bjelovar (EUB), održane 19. svibnja 1968. godine, pristupilo se promicanju rada EUB širom bivše države. U Mini džuboksu br. 4 (6.-13. lipnja 1968.) objavljena je crtica o početku rada društva i pozvani su čitaoci da se jave tajništvu novog udruženja. Ta objava imala je učinka jer se javilo nekoliko drugih enigmata koji su bili voljni uključiti se u rad novog udruženja građana.

Kako bi se povećalo članstvo, traženi su i drugi načini kako se predstaviti mogućim potencijalnim čitaocima ljubiteljima zagonetaka. Jedan od tih načina bilo je praćenje pojedinih nagradnih natječaja, posebice onih koji su za zadatke imali neke zagonetke, križaljke i slično, a objavljivali su adrese nagrađenih. Bilježile su se adrese i već prije pojave prvog broja Čvora obavještavali smo ih o početku rada EUB i skorom izlasku novog enigmatskog lista.

U prilogu su dva preslika popisa osoba kojima su sredinom kolovoza 1968. godine upućeni pozivi za članstvo, a popisi su bili napisani radi pravdanja troškova poštarine za takve akcije. Iz njih je vidljivo da su među prvima pozivi za članstvo upućeni Zlatanu Čopu, Antunu Ferderberu, Ljerki Holas, Slavku Konculovu, Gordanu Kuzmaniću, Željku Makviću, Ferdi Pavešiću, Slavku Pelehu, Ivici Radovnikoviću, Iliji Stančulu, Ivanu Šagadinu i Tihomiru Šetušiću te drugim znanim i neznanim odgonetačima.

U popratnoj okružnici prvi put je najavljeno izdanje enigmatskog lista Čvor početkom rujna 1968. po cijeni od pola tadašnjeg dinara.

Takav način propagande rada Enigmatskog udruženja Bjelovar, u više varijacija, korišten je i narednih godina, a kao prilog dodavan je i poneki primjerak novog enigmatskog lista Čvor (kasnije i Mini Čvor i Čvor križaljka), a osim u članstvo pojedinci su pozivani i na pretplatu na nove časopise.




 

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Rubrika malo kasni iz opravdanih razloga.

Belirac је рекао...

Među prvopozvanima za članstvo u "Čvoru" bio je i jedan - Kikinđanin.

Krsta је рекао...

Moja članska knjićica je br. 169 od 10.01.1970.
Pozdrav živim Čvorovcima - Čvorašima - Čvor....

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje se može naći dosta zanimljivih imena. Evo. npr. ENVER ŠADINLIJA (čuveni voditelj Radio Sarajeva).