уторак, 17. новембар 2020.

ANAGRAMIRANJE (5029)


 A ŠTA PA OGRANIČI?!

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Kada nema dugo odgonetke, odmah posumnjam da je trebalo anagram zgužvati i baciti.

Nije valjda da je teško zaključiti šta to OGRANIČAVA pretjerono oblokavanjem pićem?!

Z.Tacić је рекао...

Pitagorina čaša
TOČI,A GRANA PIŠA.

Dragiša је рекао...

PITAGORINA ČAŠA

Slavko Bovan је рекао...

Da, da.

Slavko Bovan је рекао...

Pitagorina ili pitagorejska čaša (stgrč. δίκαιη κούπα του Πυθαγόρα), takođe i čaša umerenosti (stgrč. μετριοπάθεια κύπελλο), nazivi su za posebnu vinsku čašu koja primorava korisnike da piju samo umerene količine pića.
Čašu umerenosti je izumeo Pitagora sa Samosa kao disciplinsku meru za sebe i svoje učenike, sledbenike pitagorejstva. Osmišljena je tako da osobi dozvoljava da vino sipa do predodređene količine, koja je naznačena ispupčenjem na unutrašnjosti čaše. Ako se piće sipa tako da ne prekrije izbočinu, osoba ga može piti u miru. Ako, pak, pohlepno napuni punu čašu, mehanizam unutar nje prosuće kroz rupu na stalku svu količinu vina na korisnikova krila — korisnik će biti postiđen zbog pohlepe, a vino protraćeno. Na taj način bi trebalo da nauči da je najbolja umerenost u piću.
Pitagorejska čaša izgleda kao bilo koji drugi sud za pijenje, s tim što ima izbočinu u sredini unutrašnjosti. Na taj način može se porediti za kalupima za pravljenje kuglofa, koji u središnjem delu takođe imaju ispupčenje, u ovom slučaju namenjeno oblikovanju kolača. Na dnu izbočine čaše umerenosti nalazi se rupa koja je posebnom otvorenom cevi povezana za drugu rupu, ovog puta na samom dnu stalka čaše. Sama cevčica je savijena, a izvija se skoro pa do vrha izbočine.[2]

Dok se čaša puni, tečnost se izdiže ne samo u vidljivom delu iz kojeg se pije, već i u jednom kraku cevi, sve do vrha ispupčenja, a prema Zakonu spojenih sudova kako ga je formulisao francuski matematičar, fizičar i filozof Blez Paskal. Sve dok nivo tečnosti ne premaši nivo komore (u ovom slučaju visinu izbočenja), čaša će funkcionisati kao i sve ostale. Međutim, ukoliko do toga dođe, tečnost će polako početi da ističe iz čaše u spoljašnji prostor. Hidrostatički pritisak će naposletku doveti do isticanja sveg sadržaja čaše kroz rupu na dnu stalka.
(Sa vikipedije)

Slavko Bovan је рекао...

Nadam se da će neka pametna glava izmisliti neku PITAGORINU ČAŠU za društvene mreže (fejsbuk, tviter,..) pa kad neko pretjera u "đubrenju" prostora namjenjenog za šegu-zabavu da mu se sadržaj komentara sruči u krilo.
Umjerenost je poželjna u svakom trenutku, ali pošto je TIO na raskrsnici svih puteva prečesto mi pišu kolege i prijavljuju "đubrenje" koje čine nama poznati ljudi (baš mnogo poruka te sadržine dobio sam u zadnje dvije-tri godine). Svima odgovaram isto - Nemojte čitati te objave. Bolje ćete se osjećati.
Fejsbuk koristim (skoro svakodnevno) ali isključivo na jedini ispravan način - umjereno kada je vrijeme provedeno na FB u pitanju i KRAJNJE selektivno kada je sadržaj koji čitam u pitanju.

To i vama preporučujem.