среда, 2. децембар 2020.

NOSTALGIJA (1085)


 Piše Žarko Đokić

Ovo je moj prvi sačuvani rad iz Orbisa broj 13. Datum je 13.11.1981. godine.

12 коментара:

Анониман је рекао...

Kalin Boris, prezime pa ime? Osim Orbisa jel to još netko dopuštao? Rajko

Hajro је рекао...

Pozdrav Rajko. Ne mogu odgovoriti na tvoje pitanje, zaista ne znam, zanimljivo bi bilo prelistati... kriteriji su mijenjani, neke stvari koje danas imamo tada bi bile neprihvatljive. Sve bi to trebalo istražiti, dokumentirati. Danas je sve mnogo bolje, bilo bi zanimljivo vidjeti te promjene, napredak...

Na temu Orbisa bi valjalo editirati tvoje pitanje u "Osim tadašnjeg Orbisa...". Ne znam puno o počecima Orbisa, davno je kod Adnana bio najavljen prilog na tu temu, nikad ga nismo vidjeli. Koliko znam nije bilo profesionalnog urednika, enigmati honorarci su spremali izdanje... Tek godinu kasnije (od ovog datuma) izdavač kuća Oslobođenje je odlučila praviti kakvu takvu redakciju. Slično je bilo i sa Testom, samo što je kuća Glas odustala.

Odoh pustiti zadatak za današnji BOB.

Анониман је рекао...

Ne sjećam se da sam igdje primijetio nešto slično (npr. PARLOV MATE). A koje to stvari koje danas imamo tada (kada?) ne bi bile prihvatljive? Rajko

Анониман је рекао...

Ne znam Rajko kako da odgovorim na tvoje pitanje, hoćeš valjda konkretne primjere, ne misliš valjda da prikupljam te detalje... Niti imam dovoljno uvida, niti želje da se bavim time... Ono što me zanima su generalni kriteriji vrednovanja, a ne analiza rada i kriterija bilo koje redakcije. Ono što bih volio vidjeti je analiza razvoja naše enigmatike, mijenjanje, inoviranje, kreativni doprinosi, teoretska obrada nekih tema i slično. Lako mi je vidjeti razliku između rada redakcija koje produciraju bezbroj strana i nas koji ovdje "pametujemo", siguran sam da tu razliku vide svi. Nema razloga za osjetljivost.

Nazad na temu - dovoljno je pogledati tadašnja uputstva za ugledna natjecanja na temu sintagmi i porediti sa današnjim pristupom sintagmama. Kriteriji žiriranja su bili drugačiji, alatke su bile drugačije, enigmatska javnost je bila drugačija... tadašnji i sadašnji urednici su radili i rade svoj posao, imaju svoje kriterije i tako jedino treba i može. Nikakav dokazni postupak nam ovdje nije potreban, nije mi bila namjera bockati nikoga, ako treba rado ću povući napisano, ponuditi izvinjenje... :)

Pokušavam se uklopiti u sveprisutnu pozitivnost, mislio sam da je dovoljno što napisah da je danas sve bolje.

Hajro је рекао...

Tehnika narodu, negdje se izgubio potpis prethodnog komentara.

Slavko Bovan је рекао...

Srećan rođendan Žarko!

ESSA је рекао...

Pridružujem se čestitkama! Sretan rođendan, dobro zdravlje i puno dobre enigmatike, Žare! Ejub

Luka је рекао...

Čestitka iz Splita!

Анониман је рекао...

Sretan rođendan Georgiju Žeravici!RankoN

Hajro је рекао...

Vec jesam, ali ne moze biti previse - Dragi Zarko, sretan rodjendan ti zelim, dobro zdravlje i svako dobro, puno enigmatike i drugih uzivanja.

zarptica.53 је рекао...

Hvala, dragi ljudi! Zelim vam svekoliko zdravlje, srecu i puno zivotnih radosti. Zivela enigmatika!

zarptica.53 је рекао...
Аутор је уклонио коментар.