уторак, 1. децембар 2020.

REKETNI PASIJANS


Piše: Miroslav Živković

Slavko,

Stalno pratim tvoj blog i konstantujem da si široko otvoren prema svim vidovima enigmatike.Veoma često objavljuješ radove kolega iz svih delova bivše SFRJ, što je za svaku pohvalu. Uvek si aktuelan i korektan u komentarima. Sve čestitke za takav tvoj pristup.

Ja sam poslednjih godina umanjio publikovanje svojih sastava, jer me mnogo više zanimaju neki drugi aspekti u zagonetaštvu. Ipak, ponekad mi sine neka neobična ideja, koja se uklapa u moj enigmatski kredo. Pokušavam da pravim što više raznovrsnih varijeteta, jer mi to pričinjava pravo zadovoljstvo. Nikako ne mogu da se ustrojim u standardne šeme, pa to ti je!

Najnoviji moji produkti su ove dve zagonetke, koje nešto odstupaju od postojećih oblika.

REKETNI PASIJANS ima četiri zadate reči, koje su veoma, veoma blisko povezane. Druga, treća i četvrta reč se baš oslanjaju na rekete. Kome nije poznat termin padel, neka se prošeta do Vikipedije.Pasijans je, inače, načinjen tako da se u potpunosti pridržava svih pravila, koja važe za njega. Ne bih uopšte napominjao da neki današnji pasijansi grubo odstupaju od važećih normi.

                       Zadatak je: dovršiti pasijans, ali bez ijednog upotrebljenog logogrifa.

B A R A Ž

________
_________
_________

P A D E L

­­_________
_________

_________

T E N I S

________

________

________

                                                S K V O Š

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Objektivni razlozi uticali su na to da pismo objavljujem u "sirovom" obiliku pa je tekst malo "pobjegao". Nisam u mogućnosti da nacrtam pasinajs onako kako bi trebalo, ali snaći ćete se.

Slavko Bovan је рекао...

Pismo ima i nastavam - Nagradna zagonetka. O tome drugi put.

Milan S. је рекао...

Od mene ovoliko:

TENIS
istek
stoik
ovsik
SKVOŠ

Zdravko је рекао...

Od mene prva trećina
baraž
DABAR
BREDA
PERAD ili PERDA
padel

Svetlana је рекао...

Da dovršim:

PADEL
pelat
stela
senat
TENIS

Анониман је рекао...

Ja sam se jednom okušao u igranju padla u Španiji. (Dakako neuspešno). U Španiji i mediteranskom delu Francuske je vrlo popularan, a igra je došla iz Meksika. Kako mi kaže kči, igra se i u Letoniji.

Štefan Markovič