уторак, 22. децембар 2020.

REBUSANJE (4300)

8 коментара:

IlijaO је рекао...

Ako je rješenje KRIMINALCI,( Krim i lanci ) , upitno je radi li se o spunerizmu?

Dejan Minić је рекао...

Više puta je bilo reči o tome i nema potrebe ponovo. Uz dužno poštovanje, ovaj rebus nije trebalo biti objavljen.

Tonci M је рекао...

Ne slažem se s Dejanom: ne vidim zašto bi klasifikacija zagonetke utjecala na njenu objavljivost. Slažemo se da nije riječ o spunerizmu, ali slovoskok (barem u hrvatskoj enigmatici) pokriva dvije različite zagonetke: premještanje jednog slova u postavci (ŠALJIVO, VIC-> ŠLJIVOVICA: samo "A" skače na na drugo mjesto), te zamjenu mjesta dva slova u postavci (ZAROBILA->"ZORA BILA": "A" i "O" skaču jedan drugome na mjesto). Dakle, s aspekta rebusa-slovoskoka, riječ je o simpatičnom zrncu vrijednom objave. Prednost digitalnih medija je dijelom i lakoća istraživanja novih mogućnosti, koju svakako treba ohrabrivati. Naravno, ne kažem da ne treba biti nikakvih kriterija za objavljivanje (ne mislim da su blogovi "odlagalište" zagonetki nedovoljno dobrih za objavu u časopisu!), već da i radovi koji su "obični", ali potiču diskusiju, imaju svoju vrijednost. Ta vrijednost bi elitističkim pristupom bila izgubljena.

Dejan Minić је рекао...

Tonči, ja to nisam rekao. Naravno da klasifikacija zagonetke nema nikakve veze sa njenom objavljivošću.
To sam napisao jer smatram da ovakav rad nema minimum potrebnog kvalitata za objavljivanje. Rebus čije se rešenje sastoji od 10 slova, a postavka od dva kratka pojma povezana veznikom i pritom u jednom pojmu dva slova treba da zamene mesta da bi se došlo do rešenja, koji kvalitet može da ima?

Анониман је рекао...

Дејане, можда си мало престрог! Тзв. енигматске минијатуре имају своју драж. Ја сам давно некад објавио анаграм (12) слова МИНИ КЉУЦ И БУЋ и врло сам задовољан квалитетом! А нема се шта видјети!
М. Милићевић

Tonci M је рекао...

Ok, bitno da se razumijemo: ne mislim ni ja da je uradak nekakvo remek-djelo, ali mi je simpatičan i draže mi je da je objavljen ovdje nego da nije. Zašto? Jer ovaj blog nije samo odredište elitnih enigmata, već i mjesto na koje može zalutati dobronamjerni rješavač/zagonetač novajlija. Siguran sam da takvi cijene činjenicu da su oba pojma u postavci jasna, te da je rješenje razumljivo: na taj način mogu se upoznati s inačicom rebusa koja nije klasična i potencijalno i sami početi istraživati dodatne mogućnosti zagonetke. Npr. da moram nekom svom kolegi objasniti što je slovoskok, bez srama bih mu pokazao ovaj primjer: čak mi je u tom kontekstu simpatična poveznica LANCA i KRIMINALCA. Dakle ne budimo prestrogi, igrajmo se i istražujmo, ali i ohrabrujmo jedni druge!

N. Petkovski је рекао...

MINI KLJUC I BUĆ = KUĆNI LJUBIMCI

Nedjeljko Nedić је рекао...

Kod spunerističkoga rebusa slovo se iz jednoga pojma mora premjestiti u drugi, odakle istim putem jedno slovo odlazi na upražnjeno mjesto. Dejan je u pravu!