понедељак, 1. март 2021.

ACTA AENIGMATICA (152)

Reklamni katalog

Piše: Stjepan Horvat

Već poslije dvije godine nakon osnivanja, Enigmatsko udruženje Bjelovar razvilo je brojne aktivnosti vezane uz zagonetaštvo. Izlazila su dva lista: Čvor i Mini Čvor, a slijedilo je pokretanje i Čvor križaljke. Članstvo se svakog dana povećavalo, a bilo je i sve više suradnika čije su zagonetke objavljivane u listovima. Mnogi članovi uključivali su se i u druge aktivnosti, čiji je zajednički cilj bio popularizacija enigmatike kao vida kulturne djelatnosti. Svakako su vrlo važna bila i prva okupljanja zagonetača u okviru Susreta zagonetača Jugoslavije, što ih je EUB organizirao u suradnji i u okviru folklorne priredbe Vinkovačke jeseni.

Pored izdavanja listova za široku odgonetačku publiku, pokrenut je i teorijski zagonetački časopis Zagonetač, a izdane su i prve knjige sa zagonetačkom tematikom (Kako sastaviti dobru križaljku i Priručnik za odgonetače). Članstvo je o akcijama informirano putem internih šapirografiranih informacija, koje su poštom slane na kućne adrese, uz brojne pisane odgovore.

Već ranije sam pisao da smo pratili brojne novine i časopise koji su imali razne nagradne igre i gdje su objavljivane adrese nagrađenih, pa smo na sve te adrese slali razne promidžbene materijale, kojima su se reklamirale sve aktivnost Enigmatskog udruženja Bjelovar. Kako je takvih akcija bilo svakodnevno, prvo je otisnut letak na kojemu su reklamirane samo knjige. Nakon toga osmišljen je reklamni katalog, u kojemu su date informacije o pretplatama, knjigama, kompletima izdanja i o samoj djelatnosti EUB.

Sredinom 1971. godine otisnut je katalog na debljem papiru (300 g/m2, kao za dopisnice), a grafički je bio riješen tako da se upravo jedan dio mogao otrgnuti (perforacija kao kod maraka) i poslužiti kao dopisnica za slanje na već otisnutu adresu EUB. Naručilac je mogao zaokružiti željeni materijal koji mu je nakon toga pouzećem dostavljan.

Na letku su predstavljene knjige Kako sastaviti dobru križaljku Slavka Peleha, Priručnik za odgonetače Stjepana Horvata i Izabrane zagonetke Zlatana Čopa (tu knjigu je EUB distribuirao, a nakladnik joj AL-klub iz Zagreba). Tu su bile i informacije o Zagonetaču, pretplatama na listove, kao i o samom Enigmatskom udruženju Bjelovar. Zanimljivo je i to da je najavljen tisak još jedne knjige:

Slijedeća knjiga zagonetačke biblioteke "SIBILA" bit će "GODIŠNJAK EUB 1968–1971." u kojoj će biti iznešena cjelokupna aktivnost Udruženja od osnivanja do II godišnje skupštine održane u Brezovici 1971. godine… Izaći će iz štampe sredinom srpnja (VII) 1971. godine.

Iako su se prikupljale narudžbe i pretplate za tu knjigu, ona nikada nije tiskana. Objavljen je i oglas da EUB otkupljuje sve zagonetačke materijale vezane za jugoslavensko i strano zagonetaštvo, što se trebalo arhivirati i katalogizirati u budućem Enigmatskom dokumentacijskom centru (EDC).


Нема коментара: