понедељак, 15. март 2021.

ACTA AENIGMATICA (154)

Reklamna knjižica

Piše: Stjepan Horvat

Za petu obljetnicu djelovanja Enigmatskog udruženja Bjelovar otisnuta je promidžbena knjižica malog formata (145x95 mm) na dvanaest stranica, a koja je predstavljena i podijeljena na V. susretima zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima u rujnu 1973. godine. Knjižica je bila proširenje promidžbenog kataloga iz 1973. godine, o čemu sam pisao u 152. nastavku rubrike Acta aenigmatice.

Kroz sadržaj tog uratka i uspoređujući ga s katalogom iz 1971. moguće je iščitati što je sve napravljeno u tom dvogodišnjem razdoblju. Na drugoj stranici, u uvodnom obraćanju, pisao sam:

... Naše udruženje jedino je takve vrste u Jugoslaviji i primilo se zadatka da osvijetli povijesne dane našeg zagonetaštva i, prvenstveno, da unaprijedi jugoslavensko zagonetaštvo i pomogne odgonetačima izdavanjem raznih priručnika…

Zagonetačka biblioteka Sibila već je imala tri knjige: Kako sastaviti dobru križaljku (Slavko Peleh, 1970.), Priručnik za odgonetače (Stjepan Horvat, I. izdanje, 1970.) i Počeci križaljkotvorstva u Hrvatskoj (Slavko Peleh, 1971.). Prve dvije knjige postigle su značajnu prodaju za ono vrijeme, pa je tako moj Priručnik za odgonetače narednih godina bio rasprodan te je 1976. godine priređeno dopunjeno i tiskano drugo izdanje.

Slavko Peleh osim zagonetkama u mladosti se zanimao za pomicanje crno-bijelih figurica na 64-kvadratnoj ploči. I u izdanjima EUB (ZDČ) uvijek je pisao o šahu na razne načine (Cuger). Godine 1972. održan je dvoboj Fischera i Spaskog za svjetskog prvaka u glavnom gradu Islanda Reykjaviku (12,5 : 8,5). Bio je to povod da Peleh odmah po svršetku meča napiše knjigu Fischera nije trebalo izmisliti (1972.), koju smo predstavili na 20. Šahovskoj olimpijadi, održanoj 1972. godine u Skoplju, tada glavnom gradu SR Makedonije.

U 1972. godini izdan je Odostražnik riječi od pet slova (1) u šapirografiranoj tehnici, što je bilo prvo takvo izdanje u tadašnjoj državi. Ta knjižica doživjet će još dva izdanja: 1975. nadopunjeno prvo izdanje u mojoj pripremi te, nakon izlaska svih pet knjiga Enigmatskog rječnika 5 Branka Polića, u pripremi Jovana Nedića 1982. godine.

Osječki Rebus bio je jedini enigmatski časopis na čijim stranicama su objavljivani rječnici u nastavcima od dva slova (riječi i inicijali). U rujnu 1973. godine tiskan je Enigmatski rječnik 2, kao prva knjiga buduće biblioteke Enigmatski rječnici. Već tada su bili u pripremi rječnici riječi od tri i četiri slova, koji će se pojaviti narednih godina.



 

Vraćeni neprodani primjerci "Čvorovih" izdanja: Čvora, Čvor razbibrige, Mini Čvora i Čvor križaljke skupljani su i jedan dio je uvezivan u komplete. Takvi kompleti (knjižice) mogli su se nabaviti po popularnim cijenama. Neki kompleti postoje još i danas u skladištu Čvora u Bjelovaru i zainteresirani enigmatičari informacije o njima mogu dobiti na e-mail: cvor@cvor.hr. Ista stvar je i s prvim kompletima prvog teorijskog enigmatskog časopisa na ovim prostorima – Zagonetača.

Danas više nema takvim materijala, a promidžba novoizdanih knjiga obavlja se putem blogova i letka (kataloga knjiga) Čvora (u pdf-formatu), koji se ažurira s pojavom svake nove knjige.

- - - - - - - - - -

(1) Iako je u reklamnoj knjižici pisalo "Odostražnik riječi pet slova", to izdanje stvarno je imalo naslov Odostražnik riječi od pet slova.


 

6 коментара:

Belirac је рекао...

Ima li neko taj šapirografirani "Odostražnik riječi od pet slova" iz 1972. godine? Nagodinu će postati pedesetogodišnjak.

B. Antonić је рекао...

Evo ga kod mene na polici.

Belirac је рекао...

Tako sam i mislio: ima ga Boris Antonić, a imam ga i ja.

N. Petkovski је рекао...

Ja nemam šapirografirani Odostražnik iz 1972 godine, ali imam tiskanu knjigu Odostražnik - 5 (A-Ž) iz 1982 godine, za koju je kompjuterski program, unos podataka i korekturu, a takođe i predgovor napisao Jovan Nedić i onda na 143 strane su zapisani svi odostražnici reči od 5 slova uvrštenih u 5 knjiga "Enigmatski rječnik" od 5 slova u pripremi Branka Polića.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Imam ga i ja.

Neki Tip је рекао...

Postoje dva izdanja Odostražnika riječi od 5 slova. I. izdanje tiskano je 1972. godine kao četvrta knjiga u izdanje EUB. Drugo izdanje, dopunjeno, umnoženo isto na geštetneru 1975. godine kao deveta knjiga EUB. Iste godine izdan je i Odostražnik riječi od 4 slova koji je pripremio Radoš Pušonjić (tada je pripremao rukopis ER-4 koji je tiskan iduće godine) i koji ga je otisnuo u "tiskari" u okviru Doma JNA u Zagrebu, na tehnici umnožavanja koja nam tada nije bila dostupna.