петак, 2. јун 2023.

NOVA "ČVOROVA" KNJIGA


Bibliografija zagonetaka časopisa DRAGLJUB

Zagonetačko društvo Čvor posmrtno je izdalo doktorski rad  Slavka Peleha Književni rad na zagonetkama u ilirsko i postilirsko doba (dvije knjige) gdje su obrađeni počeci umjetne (autorske) zagonetke sredinom devetnaestog stoljeća. Novom knjigom Franje Tušeka, koja je nastala prije više od trideset godina, a sada je tek izašla na svjetla enigmatske pozornice, Bibliografija zagonetaka časopisa Dragoljub (1867.-1868.), popunjava se pregled razvoja autorske enigmatike u vremenu nakon postilirizma.

Mnogi me pitaju čemu sve te bibliografije, čita li to tko? Odgovor na prvo pitanje je jednostavan – red je da se istraži i rasvijetli put umjetne, autorske zagonetke od vremena kada je to bila samo ideja vezana uz pjesničko djelovanje, do danas kada je zahvaljujući stvaralačkom umu autora i različitim tehnologijama izmišljeno na stotine novih oblika razbiglava. Odgovor na drugo pitanje je još jednostavniji – nađe se tu i tamo poneko komu je to važno, ali bez obzira na to ovakvi radovi upotpunjuju naša znanja o zagonetkama, a još više o ljudima koji su dali svoj doprinos njihovom stvaranju, razvoju i širenju kao dijela društvene kulturne djelatnosti.

Nova knjižica ima 47 stranica (A5) i priređena je po uzorku na ostale bibliografije. Popisane su sve zagonetke (više od stotinu) i njihovi autori što su ih objavljivali u dvogodišnjem izlaženju Dragoljuba, odgonetke i odgonetači koji su ih slali uredništvu, a pribilježeni su svi tekstovi koji su imali neki doticaj za zagonetkama i još štošta drugog. U uvodnom dijelu osim činjenica o časopisu dat je i životopis Đure Stjepana Deželića, urednika Zabavnog i poučnog tjednika Dragoljub.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 7 € (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Ako prvi puta uplaćujete na račun Čvora bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresa za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a uz cijena knjige dodaje se otkupna poštarina od 4 €. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 11 € (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem. (sh)

 

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam!

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitke! 👏👏