недеља, 25. фебруар 2024.

NOSTALGIJA (1994)

Kviz br.496 (09.08.1989.)str.30.
Prilog: Gojko Mandić

2 коментара:

Belirac је рекао...

U okviru uz ovaj (167) nastavak moje rubrike "Mali Kvizov rječnik" ("Kviz" broj 496, 9. VIII. 1989, str. 30), objavljen je ovaj tekst:

U "Eureci" broj 827 objavljen je članak Nade Mihajlović o popularnom beogradskom glumcu Tašku Načiću, koga kolege iz milošte zovu Tale:

"U jednom lepo uređenom stanu na prvom spratu stare zgrade nedaleko od Karađorđevog parka u Beogradu živi naš i vaš poznati Taško Načić... Između mnogo slika na zidovima nema Taletovih priznanja i diploma, to je negde u 'debeloj hladovini', a on se trudi da bude dobar i srdačan domaćin. Iz bogate 'PIĆOTEKE' nudi najbolja pića, a ne zna gde su mu fotografije iz prošlog filma ili TV-serije."

Članak je bio ilustriran s četiri fotografije, a ispod posljednje pročitasmo sljedeće: "'FLAŠOTEKA', omiljeno mesto u stanu Taška Načića".

Ova dva primjera potvrđuju zaključak do koga dolazi onaj koji, poput priređivača ove rubrike, bilježi riječi kojih nema u našim najpoznatijim rječnicima: postaje uobičajeno da nazive za zbirke nečega tvorimo tako da riječi koja označava ono od čega se zbirka sastoji dodamo nastavak -teka (npr. igroteka, vinoteka). Valja, međutim, napomenuti da neki lingvisti nisu baš oduševljeni kad je prvi dio takve složenice domaća riječ. Smatraju da je, na primjer, bolja riječ ENOTEKA od riječi vinoteka.

Belirac је рекао...

Danas, 35 godina kasnije, tih riječi (pićoteka - пићотека; flašoteka - флашотека) nema u Guglu, što znači da su ostale zaboravljene u "Eureci" broj 827 i "Kvizu" broj 496.