недеља, 18. фебруар 2024.

POEZIJA, MUZIKA I VINO


Пише: Боро Максимовић

Књижевна награда „Славко Јунгић Јесеј“

Вече поезије, музике и вина

На Трифундан (14. фебруар) у „Винарији Јунгић“ у Марковцу одржано је традиционално вече поезије, музике и вина које организују СПКД „Просвјета“, Народна библиотека „Иво Андрић“, Центар за спорт и културу и „Винарија Јунгић у част челиначког пјесника и боема Славка Јунгића Јесеја (1946-2002).

Вече су уљепшале музичке умјетнице Наталија Тодоровић (виолина) и Вања Трубајић (виолончело), пјесници Миладин и Селена Берић лирском поезијом, те пјесници Михајло Орловић, Гојко Мандић, Живко Вујић, Вјекослав Аћимовић и Сњежана Јунгић који су читали љубавну поезију и пјесме о вину.

Поетско-музичко вече водила је Јелена Копривица која је подсјетила на биографију Славка Јунгића и читала његове пјесме.

Књижевну награду „Славко Јунгић Јесеј“ 2012. године установили су „Винарија Јунгић“, Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета“ и Народна библиотека „Иво Андрић“. Прва деценија је протекла у  афирмисању младих књижевних стваралаца и с том намјером расписиван је конкурс и награђивани најуспјешнији радови. Конкурс је важио за цијели српски духовни и културни простор, али намјера организатора је била да посебно подстичу младе из завичаја и околине на књижевно стваралаштво које оплемењује душу и изграђује карактер сваког човјека. О томе свједочи Зборник о овој књижевној награди који је објављен 2022. године.

Како године пролазе опада интересовање младих, како за читањем тако и за књижевним стваралаштвом, јер једно без другога не иду. На конкурс је неупоредиво више радова стизало из Србије и осталих крајева из региона, а све мање из бањалучке регије. Због тога је организатор прије двије године промијенио формат овог културног догађаја који је веома популаран у челиначкој културној заједници.



5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Dopune tekstu:
(На¬кон из¬ла¬ска ње¬го¬ве пр¬ве зби¬р¬ке „У во¬ди обла¬ци„ (1997) пје¬сник Ни¬ко¬ла То¬мо¬вић је на¬пи¬сао да је он: „Тра¬гач за не¬чим што се не на¬ла¬зи у пра¬ви¬ли-ма и окви¬ри¬ма сва¬ки¬да¬шњи¬це; ње¬го¬ви сти¬хо¬ви на¬ста¬ју спон¬та¬но, као бље-сци тре¬нут¬ка и од¬сја¬ја у ње¬му („кад сјед¬нем за сто с на¬мје¬ром да на¬пи¬шем пје¬сму, не да ми се“). Славков је живот био проткан сна¬жном бо¬е¬ми¬јом, а да бо¬е¬ми¬ја ни¬је би¬ла ње¬го¬во свје¬сно опре¬дје¬ље¬ње, свје¬до¬че и ови сти¬хо¬ви:
„Ко¬ли¬ко да¬на у во¬ду нам па¬де
Ка¬фан¬ских но¬ћи, шу¬пљих раз¬го¬во¬ра
Ко¬ли¬ко пи¬ја¬них до¬че¬ка¬них зо¬ра
Ко¬ли¬ко не¬љу¬бље¬них за на¬ма оста¬де...
Мно¬ге нам књи¬ге ле¬пе не¬чи¬та¬не...
За¬што ми на¬ше опљач¬ка¬смо да¬не...
Оно што смо би¬ли, ми не¬ће¬мо би¬ти.“
(„Пљач¬ка¬ши жи¬во¬та“))

Slavko Bovan је рекао...

Славко Јунгић рођен је 1946. године овдје у Марковцу. По образовању је био професор српског језика и књижевности. Иза њега су остале три збирке поезије, „У води облаци“, „Зрење бола“ и постхумно објављена „Кад смеђа шума сване“. Ипак, ове три збирке не садрже сав његов опус, будући да је пјесме записивао на папирићима, салветама, како му се шта нашло при руци и у различитим околностима. А тако су се и многи стихови изгубили...

Управо на дан када је трагично изгубио живот, 14. фебруара 2002. године Славко је написао сљедеће стихове:

Данас ја славим и са мном
моја дјеца,
и дружина звана, и незвана.

Сретно вам било,
вјечно покољење,
на мени част, а вама –
поштење!

... Помози Боже, повесели
срећу!

Позивам нашег домаћина и утемељивача Винарије „Југић“, господина Жељка Јунгића, да нам се обрати. Изволите.

Slavko Bovan је рекао...

Задовољство нам је подсјетити вас да је недавно додијељена НИН-ова награда за књижевност књижевнику из Бањалуке рођеном у Броду Стеви Грабовцу за роман «Послије забаве». Овај роман објављен је у издању «Имприматура» чији је оснивач наш суграђанин Борис Максимовић. Културној јавности је познато да је НИН-ова награда била најзначајнија књижевна награда на простору бивше Југославије од 1954. године све до распада ове државе, а потом је исти примат задржала за цијели српски духовни и културни простор. А Грабовац и «Имприматур» су ово угледно признање први донијели у Републику Српску од њеног оснивања.
Борис је члан челиначке Библиотеке и „Просвјете“ и сарадник „Челиначких новина“. Био је члан жирија Књижевне награде „Славко Јунгић Јесеј“ и овдје је на овој вечери прије деценију промовисана његова збирка путописа „Хаџилук племенитом сну“ која је касније доживјела три издања. Роман Стеве Грабовца „Послије забаве“ представићемо и у Челинцу 16. априла.

Slavko Bovan је рекао...

Наши гости вечерас су Миладин и Селена Берић. Миладин је већ афирмисани сатиричар и пјесник, а његова кћерка Селена прати га у стопу кад је поезија у питању. Она је недавно објавила трећу збирку поезије, студент је новинарства и аматерски се бави и глумом. Селена је почела да пише кад је имала 9 година, и тада је била наш гост овдје у винарији. Они ће нам вечерас представити дио свог пјесничког стваралаштва, а након тога опет ћемо слушати Наталију и Вању.
Вјерујемо да ћете уживати у овом споју поезије и музике.

- МИЛАДИН И СЕЛЕНА
- НАТАЛИЈА И ВАЊА
- МИЛАДИН И СЕЛЕНА
- НАТАЛИЈА И ВАЊА

Јелена:
Дошли смо до дијела када дајемо прилику гостима из публике да прочитају по једну пјесму.

СЊЕЖАНА ЈУНГИЋ,
ЖИВКО ВУЈИЋ
ГОЈКО МАНДИЋ
МИХАЈЛО ОРЛОВИЋ

Gojko је рекао...

Na Dan Svetog Trifuna,14.02.o.g.(srijeda)u Vinariji Jungić, u mjestu Markovac kod Čelinca održana je 13.po redu pjesnička manifestacija pod nazivom VEČE POEZIJE,MUZIKE I VINA..i baš tako i bi...Manifestaciju je sem Vinarije Jungić organizovala i biblioteka Ivo Andrić i Prosvjeta iz Čelinca.Glavni gost manifestacije bio je afirmisani aforističar i liričar Miladin Berić i njegova kćerka Selena, student žurnalistike.Muzička pratnja bila je Natalija Todorović,violina i Vanja Trubajić, violončelo.Veče je vodila Jelena Koprivica i urednik Čelinačkih novina Boro Maksimović(reportaža o manifestaciji ide u februarskom broju).Učešće u manifestaciju uzela su i imena pomenuta u komentarima.Moja malenkost je čitala pjesmu VINSKA ČAŠA.Pomenuo sam i svoju novu zbirku Šta sve rijeka ima u kojoj su i tri pjesme koje sam u Vinariji čitao proteklih godina.Treba napomenuti da smo prije dolaska u Vinariju Mihajlo i ja se našli na kafi sa kolegom Mirkom Stankovićem.