субота, 24. фебруар 2024.

IPAK OBJAVLJUJEM

Dejan je ovo poslao pre šest meseci. Kada odgonetnete (ako odgonetnete) možemo malo popričati o tome da li je trebalo objaviti i zašto nije :)

Slika nastala nekoliko minuta nakon slike iz rebusa.

27 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Danas sam se cijeli dan probijao kroz "džunglu". Imam jedan folder u kome je bilo svega i svačega. To je onaj folder u koji sam "bacao" sve što nije za hitnu objavu. Našao sam svašta. Prepunio sam kantu za otpatke, ali sam našao nekoliko desetina priloga koji su davno poslati a još nisu objavljeni. Vjerujem da će se pojedinci prijatno iznenaditi objavom nekih dobrih priloga za koje su autori mislili da su zaboravljeni ili bačeni. Doduše, pošto je dosta priloga tempirano ranije, pojedine objave će čekati još dvadesetak dana da ugledaju svjetlost dana.

Dejan Minić је рекао...

Šest meseci, a ja te nisam pitao šta se dešava sa rebusom. Nego šta, nego objaviti. Odličan rebus:)

Ovo je rebus za jače rešavače, a dao sam i frazu i rešenje, tako da će biti rešen.

Ilija Đurković је рекао...

KA ŽENAMA DILDO STAVRA BACA (kaže nam Adil: dosta vrabaca)

Lijep rebus i još ljepše podsjećanje na druženje sa dragim kolegama! Pozdrav svima!

Dejan Minić је рекао...

Ne, ne, ne. Gledam Kesića, pa sam malo u njegovom fazonu.

´Ajde sad, glavni uredniče najpopularnijeg bloga, objasni, pošto sam instistiraš da treba popričati o tome da li je ovo trebalo objaviti (a ja nisam pisnuo 6 meseci), zašto nije objavljeno toliko vremena?!

Ako nemaš veoma jasno i precizno objašnjenje, za kaznu treba 100 puta da izgovoriš i napišeš reč DILDO. ¨Ajde polako, dildo, dildo, dildo...

Dejan Minić је рекао...

Jedan je IlijaĐ! Pozdrav perjanici crnogorske enigmatike:)

Slavko Bovan је рекао...

Kratko i jasno - Ovo sam čuvao za "Specijal", ali pošto ne nalazamim vremena da upakujem 13 specijalnih zadataka, rekoh da je bolje da objavim danas jer ko zna kad će biti sledećeg "Specijala".

Dejan Minić је рекао...

Decenijama su gole pizde bile na naslovnicama enigmatskih časopisa, ali to izgleda nikome nije smetalo. Danas i obično reč koja se ne uklapa u ˝društevno prihvatljive vrednosti˝ je problem. Više je autocenzura problem u ovom modernom društvu od cenzure. Bojim se da neće više biti Specijala, niti mislim da treba, čak i takva tematika treba da bude normalna stvar.

Moram da vam otkrijem ličnu tajnu. Možda ćete se šokirati, govorim vama ukršteničarima i križaljkašima i urednicima istih, meni kao rešavaču, svejedno je da li je u ukrštenici pojam dildo ili ljudav, ejakulant ili praskozorje, masturbiranje ili pošumljavanje i smučilo mi se to vaše procenjivanje vrednosti pojma. Sve tu to postojeće reči i sve isto vrede i tačka. Imam pravo na svoje viđenje enigmatike, a 4 i po decenije drugujem sa njom.

IlijaO је рекао...

Ova "lepotica" kraj Adila je , netom poslije naslikavanja, prošla inicijaciju i primljena u EKK, na obostrano zadovoljstvo! ( za neupućene- vodičica Ana !).

Slavko Bovan је рекао...

...i onda je (u skladu sa statutom) nakon godinu dana neaktivnosti skinuta sa spiska članova. Ostala joj je za uspomenu narandžasta majica. I ovim putem je pozdravljamo (IlijaO posebno, jer je on insistirao na javnoj razmjeni dresova).

Slavko Bovan је рекао...

Evo, dodao sam fotografiju koja potvrđuje istinitost navoda IlijeO.

Zdenko је рекао...

Potpuno se slažem s Dejanom. Svaka riječ koja se može pronaći u rječniku jednako je vrijedna i, isto tako, jednako lijepa.

Slavko Bovan је рекао...

Ja se ne slažem.

Zdravko је рекао...

Interesantna tema, ovo da li pi*da, je*anje, itd. treba uvesti u enigmatiku, mislim da NE!
Zna se šta je prihvatljivo unutar četiri zida, a šta je izvan!
VRH (Veliki rjecnik hrvatskoga standardnog jezika) ima npr. sve riječi u vezi jeb?? itd., ali to je zadatak Rječnika, da donese sve riječi koje su u opticaju među stanovništom.

Zdenko је рекао...

Zašto bi, na pr., riječ penis bila vrednija, ljepša ili kulturnija od naše riječi koja počinje sa k, iako obje riječi označavaju istu stvar. Meni je puno ljepša i draža ova druga, zato jer je naša. Tko zna da li su stari Rimljani, da bi ispali kulturniji, umjesto njima proste riječi penis koristili možda grčku riječ πέος :)

Slavko Bovan је рекао...

Najinteresantniji bi bili konkursi. Prošle godine zamalo da na lomači spale dobrog Marka zbog UŠATE LISICE. Šta bi se dogodilo da on (ili neko drugi) uvrsti ove godine skrivenu poruku žiriju: RIJEČKE PIČKE (naziv albuma). Vjerujem da bi žiri znao to da cijeni :)

Ne pretjerujmo ljudi. Poklašmo se oko toga da li mogu pridjevi u ukrštenice, a sad bi da uvrštavate sve što piše na tarabi.

N. Petkovski је рекао...

Davno, još sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme bivše SFRJ, je izlazio časopis na srpskom jeziku u kojem je u svakoj ukrštenici bilo pravilo (redakcije ili autora) da u originalu bude uvrštena jedna od onih seksi bezobraznih reči. Mislim da znam i ko je bio autor (ili urednik), ali bolje da ga ne pominjem, jer (ako nisam u pravu), nastaće rusvaj na blogu.

Sećam se i kada je davno u zagrebačkom "Kviz"-u u jednoj klasičnoj ukrštenici bila uvrštena reč PREPUCIJ i dat veoma opširan opis: "kožica na glaviću muškog spolovila koja se uvrće unazad da bi se uradila 'takva i takva' radnja ... itd. itd." izazvala burnu reakciju, naročito ženske čitalačke publike.

Pre nekoliko godina i (sad već pokojni) Dragan Ivanovski je uvrstio reč PENIS u rešenju sa opisom "muški polov organ", što je takođe negativno primljeno, naročito kod čitateljkama. On se pravdao da je to latinski naziv i da uopšte nije sramota upotrebiti ga, ali tako nisu mislile čitateljke.

Smatram da se takve "golicave" reči ne trebaju uporebljavati, jer ipak postoje neke norme pristojnosti i kulture koje moramo poštovati. I ne samo takve "seksi" reči, treba izbegavati reči koje na neki način nanose nekome uvredu ili omalovažavanje. Na primer: bogalj, retardiran, slepac, mutavac ... itd.

Mandrak је рекао...

Pa ja sam pre x godina pisao o toj nenormalnoj pojavi: godinama nikome nisu smetale čupave pičke na naslovnim i zadnjim stranama, ali sama reč pička je bila non grata u ukrštenicama i ostalom sadržaju.

Nema tu crnog ili belog rešenja. Sadržaj se prilagođava ciljnoj grupi. Recimo, bilo bi neukusno ubaciti reč kurac u rad za Politikin zabavnik (pa čak i ako bi bio opisan kao staroslovenski naziv za petla). Ali ista ta reč je ok u ukrštenici koja bi se pojavila u hipotetičkom porno časopisu. :)

Slavko Bovan је рекао...

Da ovo ne bi bilo na nivou akademske rasprave, možemo provesti anketu: Da li je neko nekada poslao nekom (ozbiljnom) listu svoju ukrštenicu-križaljku u koju uvrstio neki pojam iz kategorije: JEBAČ ili iz kategorije:GOVNO, a da je to objavljeno. Ko, koju riječ i ko je bio urednik koji je to objavio.

Ne prihvatam odgovor - jeste taj i taj, tu i tu riječ u tom listu.
Odgovor mora da glasi: JESAM JA, tu i tu riječ u tom i tom listu.

Što bi narod kazao - Lako je tuđim kurcem gloginje mlaTiti. Hajde ti, sokole, kaži šta si ti LIČNO učinio za pravo da "škakljivi" pojmovi dobiju pravo glasa (postojanja u enigmatici)

Ja NISAM niti ću.

Dejan Minić је рекао...

Uh, nisam baš mislio da će razmena mišljenja ići u tom pravcu. Nisam ni ja za ove vulgarne reči koje se pominju (penis može što da ne). Svakako treba diskutovati o svemu.

Ja sam samo rešavač (ne sastavljač) ukrštenica mnooooogo godina i samo sam hteo da kažem da mi je bitan raspored crnih polja, strukture reči, skupine suglasničke ili samoglasničke, balans svega toga i još ponešto, ali da me savršeno ne interesuje smisao reči. Meni isto vredi ˝dobročinstvo˝ i ˝prokletstvo˝ jer su to sve podjednako vredne reči. Vidim da većina sastavljača godinama instistira na ¨lepim¨ rečima, a verujem da dosta reševača (tu sam i ja) to uopšte ne interesuje. Za konkurse me baš briga.

N. Petkovski је рекао...

Dejane, ako kažeš PENIS može što da ne, onda i VAGINA može što da ne, pa i KOITUS što da ne, ONANIJA što da ne, EJAKULACIJA što da ne, TRIPER što da ne itd, što da ne. NEMOJ, MOLIM TE!

Zdenko је рекао...

To kaže KATOLIKOV PESNIK :)

Dejan Minić је рекао...

O, da, molim te:)

Nikola, mi smo na različitim stranama, ti si sastavljač, a ja rešavač. Nožda sastavljač nema pravo na takvu slobodu, tu su urednici, vlasnici, nametnute (uglavnog glupe) norme, autocenzura itd.

Svaki rešavač može da ima slobodu i pravo da kaže šta misli, kako vrednuje sve to i siguran sam da će svako na svoj način to da uradi. Ja sam samo svoje viđenje javno iskazao.

Reči koje si nabrojao su savršeno odgovarajuće, ni trunke vulgarnosti nemaju, potpuno isto vrede kao i sve druge i naravno da treba da budu zastupljene u enigmatskim radovima.

Dejan Minić је рекао...

Imao sam povratni rebus DUŽINA PENISA (Peni sad užina), a antologijski rebus NAGON ONANIJE (nag on, ona nije) Baneta Nikića je, na svu sreću, objavljen u ˝Kviskoteci˝.

Učite malo i od Pauletića, iz ono malo njegovih časopisa što mi je došlo do ruku, vidim da ima i takvih pojmova.

N. Petkovski је рекао...

Dejane, naravno da pojmovi koje sam naveo nisu vulgarni (to su latinski stručni nazivi za ono što bi bilo vulgarno ako ih upotrebimo narodskim jezikom), ali NISU PRIKLADNI za ovakvo štivo i mislim da nije potrebno objašnjavati zašto. 70 godina se bavim enigmatikom i uvažavam reči lektora u jednim časopisom za koji sam radio - ono što se javno objavi MORA biti na pravopisnom literaturnom jeziku, ali i na najvišem nivou opšte kulture, jer to je moja kultura na koju niko ne treba da nađe zamerku.

Naravno da smo na različitim stranama, ali ti ja kao sastavljač neću NIKADA ponuditi da rešavaš takve reči. Ti možeš da opsuješ autora ako nešto ne možeš da rešiš, ali te autor nikad neće opsovati ako nešto ne znaš da rešiš.

Sve u svemu, ako se neko libi i ne stidi da upotrebi takve reči u enigmatici (jer o tome govorimo), moj je princip - NE UPOTREBLJAVAM takve reči, bez obzira da li su narodske ili stručne. Moj stav je čvrst - takvim rečima nije mesto u enigmatici (pre svega u mojoj enigmatici), bar po tome me moja konzumentska publika poznaje.

N. Petkovski је рекао...

I, propustio sam nešto, Dejane: tvoji odlični rebusi, mogu da idu SAMO u Specijal ili u takmičarkoj kategoriji Vulgarni anagrami, jer tamo se upravo to traži.

Dejan Minić је рекао...

Dobro je da se ne slažemo.

Živ i zdrav nam bio, Nikola, bar sto godina. Vidimo se u Skopju, pošto železnica u Srbiji neće proraditi još par decenija.

N. Petkovski је рекао...

Biće mi ogromno zadovoljstvo i radost Dejane, da mi nekad dođeš u Skopju, da te ugostim kako se dočekuje dragi gost. Što se tiče železnice, nije mi daleko Leskovac, mogu i ja da nekad trknem autobusom do tebe. A da li železnica u Srbiji neće proraditi još par decenija, ne znam, čitao sam da Vučić pregovara sa Grcima da se ponovo uspostavi železnička linija Beorad - Solun. Ako do toga dođe ove decenije, eto mene i do Beograda.