среда, 10. април 2013.

REČ PO RIJEČ (108)

IZGUBLJENA GENERACIJA
Izgubljena generacija je izraz koji označava (u najširem smislu) sve ličnosti istog ili bliskog godišta u nekoj zemlji ili svetu koje su u njihovom detnijstvu, mladosti ili najboljim godinama pogodili rat, prirodne katastrofe ili ekonomska kriza.


U užem smislu se pod tim izrazom podrazumevaju generacije muškaraca rođene od sredine 1880-ih do početka 1900-ih, tj. one koje su bile dovoljno zrele da, bilo kao dobrovoljci bilo kao regruti sudeluju u prvom svetskom ratu gde su bili izloženi neočekivano visokoj smrtnosti, ranjavanju te psihološkim traumama. Taj je izraz popularizovao američki književnik Ernest Hemingvej u svom romanu Sunce se ponovno rađa. U još užem smislu se koristi za američke književnike koji su, poput njega, 1920-ih živeli i radili u Parizu.
Od početka globalne recesije krajem 2000-ih, a pogotovo početkom 2010-ih, taj se izraz sve više koristi za generacije mladih koji su u tom periodu završili školovanje, ali se bez obzira na stručne kvalifikacije suočavaju sa dugotrajnom  nezaposlenošću.

Нема коментара: