четвртак, 11. април 2013.

REČNIK



Председник ЕСС, Милорад  Живанић шаље  информацију:


          РЕЧНИК СРПСКОГА ЈЕЗИКА ЕНИГМАТИМА НА ДАР
   Поштована господо, задовољство нам је да вас обавестимо да смо на адреси www.srpskijezik.com отворили бесплатни јавни сервис за српски језик, који ће свакако интересовати и енигмате.
Пријављени посетиоци – који отворе свој налог: са корисничким именом и лозинком и комплетно попуне пријавни образац (обавезно навести да је професионална област енигматика) – на овом сајту могу користити следећи софтвер:
1. Речник српскога језика од 307.000 речи.
2. Правописни речник српскога језика, са 123.000 детаљно обрађених  и акцентованих речи, по потреби са коментарима и објашњењима.
3. Програмски пакет РАС: за правописну проверу текста, са базом од  3.250.000 облика речи, и конвертором из ћирилице у латиницу и обратно.
О посебним могућностима приступa базама свих наших речника и сложенијим претраживањима бићете накнадно обавештени.


  За Србософт
  Мр Милорад Симић     

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Da li jeko već probao kako funkcioniše?

Slavko Bovan је рекао...

Funkcioniše!

Miroslav Cvetković је рекао...

Укуцао сам ЗАВРШН и добио одговор да не постоји реч која почиње овим словима (нпр. ЗАВРШНИ, ЗАВРШНИЦА...). Неко ту није одрадио посао како треба или сам ја толико "срећан" да не пронађем ПРВУ реч коју сам тражио!

Има ту пуно корисних алатки које можете скинути - конвертори текста и слично. Користим их годинама у Ворду и добро обављају посао.

Бранислав Никић је рекао...

Ја сам откуцао ЗАВРШН и добио сам 4 речи: ЗАВРШНИ, ЗАВРШНИЦА, ЗАВРШНО, ЗАВРШНОСТ.
Можда ниси одабрао да тражиш у: Речник српског језика - Одреднице.

Mandrak је рекао...

Dosta dobra stvar.
Ni ja nisam imao problem sa "završn" (možete koristiti i latinicu), samo mi nedostaje jedna vrlo važna opcija: pronalaženje reči pomoću delova. Zato ću verovatno još neko vreme morati da koristim Rečnik Matice spske i ostale pdf rečnike, pošto imam mogućnost da kad ukucam npr. "ŠLJA" - dobijem sve reči koje sadrže tu grupu. :)

Miroslav Cvetković је рекао...

Ako sam dobro razumeo uskoro će se i to moći, ali (čini mi se) uz neku nadoknadu.
Ovakvu pretragu možeš lako obavljati u MS Accessu, ali pre toga moraš ukucati gomilu reči. To se može veooooma ubrzati pretvaranjem skeniranih rečnika (ima ih dosta na internetu) u tekst uz pomoć ruskog programa ABBYY i sličnih i "uvlačenjem" tog teksta u Access. Tada dobijaš mnogo opcija pretraživanja: sve reči sa traženim slovima na početku, u sredini ili na kraju, slovo pa razmak od npr. tri slova, pa neko slovo, pa još npr. šest slova...

Slavko Bovan је рекао...

Trebaće nam neko vrijeme da istražimo mogućnosti...

Анониман је рекао...

Ništa naročito, ko ima rečnike MS i SANU ovo mu i ne treba.

Slavko Bovan је рекао...

Ili ko sve zna, njemu ne treba ni OVO ni rečnik MS ni rečnik SANU, ni Bonton :)