четвртак, 9. јануар 2014.

GENIJALAC



Kao "podršku" Nostalgiji (105) evo jedne davne "Eroteke" o Orbisu. Link do originalnog teksta je OVDE


11. “Genijalac”, 29.06.10.
Sada opet jedna pričica iz daleke prošlosti... godina 1988...

Sjedim u redakciji Orbisa na petom spratu zgrade Oslobođenja i gledam neke ukrštenice kad zazvoni telefon i kažu mi sa portirnice, u prizemlju, da jedan saradnik hoće da razgovara o saradnju sa nekim iz redakcije. Kažem da ga puste, jer sam stvarno očekivao jednog saradnika, te da ću rado popričati s njim (i napravim grešku!).
Dođe čovjek kojeg sam prvi put vidio, reče da je iz Trebinja, da je nekim drugim poslom u Sarajevu, pa je navratio do Orbisa da "nam proda neke ukrštenice".
Odmah s vrata, pruži mi otkinut poklopac sa kutije keksa (petit beure) na kojem je hemijskom olovkom napravio mrežu i u njoj nešto našvrljao.
(Sjećam se tog mrljavog poklopca, kao da je to juče bilo. Toliko je to bio šok za mene...Krive linije, kriva zamrljana slova...hm...)
Ja zabezeknuto pogledam i vidim da čak nije napravio ni ukrštenicu (riječi se ne ukrštaju uspravno i vodoravno) već je nešto bezvezno ispisao (nabacao gomilu slova i ograničio ih crnim našvrljanim poljima).
Pošto, pronicljivo, zaključim da "saradnik" nije pijan, a nije ni provokator, već da mu fali pokoja daska u glavi, smireno mu kažem da ovo nije ukrštenica, a i da jeste ukrštenica nikad je neću ovako primiti. Pribrano mu pokažem kako treba da se šalju ukrštenice, na posebnom papiru, čitko, sa proredom, ...
On nezainteresovano pogleda na ono što mu pokazujem i reče nešto što me dotuklo:
- "Pa dobro, isplatite vi meni honorar za ovo što sam danas donio, pa ću da vidim da li ću i dalje da radim."
Sve ostalo šta se dešavalo nije važno. Čovjek je postigao cilj. Pamtiću ga cijelog života.

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nema komentara?!
Ostali ste zabezeknuti i bez riječi?
Ne vjerujete da je ovako bilo?

Živa istina!
Iako je "Eroteka" često (polu)šaljiva rubrika, bilo je upravo ovako

Slavko Bovan је рекао...

Mnoge stvari sam pozaboravljao (stari se!) ali ovo baš pamtim. A kako i ne bih? Ako bih se malo potrudio mogao bih priblično da rekonstruišem žvrljotinu.

Pamtim i da je dugoooo trajalo ovo natezanje sa "saradnikom" a pamtim da je Mikica (sekretarica) iza strala (za svojim stolom) pucala od smijeha.

Gojko је рекао...

Svašta u Božijoj bašti
(i u nečijoj mašti)

Анониман је рекао...

Ja se sjecam jednog drugog sluchaja. Covjek je doshao sa idejom koju je nazvao po svom prezimenu dodavshi na kraju rijech "POJ". Zahvalio sam mu se na trudu i pokushao objasniti da to, po mom misljenju, nije za enigmatski list. Nije bilo dilema da ga je povrijedilo odsustvo mog odushevljenja za njegovu kreaciju. Koliko se sjecam bio je bolje srece sa Kvizom, tamo mu je to objavljeno, bice da je Boris bio mekshi i imao vishe pjesnickog sluha.

Hajro