уторак, 14. јануар 2014.

TRENIRANJE MOZGA

 

Rešavajte ukrštenice - odložite demenciju
"Treniranje mozga" različitim vidovima slagalica i rešavanjem ukrštenih reči može da odloži štetne kognitivne promene u starosti, i da "podmladi um" za skoro 10 godina, tvrde naučnici na osnovu rezultata najnovijeg istraživanja.
Desetogodišnje istraživanje je bilo usredsređeno na praćenje korisnosti različitih moždanih aktivnosti, a rešavanje slagalica i ukrštenih reči je kod skoro trećine testiranih pokazalo pozitivne efekte na usporavanje nastanka demencije i štetnih kognitivnih promena.

Naučnici su sa oduševljenjem objavili da su rezultati "zapanjujući" i savetovali starijim ljudima da rešavaju matematičke slagalice ili ukrštenice jer one mogu mozak jednog osamdesetogodišnjaka "podmladiti" za 10 godina.

Ove novosti za neke možda nisu izneneđenje, jer je već neko izvesno vreme ukazivano na to da se rešavanjem raznih vrsta slagalica "moždane vijuge" održavaju aktivnim, ali je ovo prvi put da su izneseni podaci koji su pokazali da se uz malo napora mogu ostvariti impresivni rezultati u odlaganju gubitka pamćenja ili nekih drugih kognitivnih poremećaja.

U američko istraživanje je bilo uključeno ukupno 2.800 ljudi, do sada najveći broj, a u proseku su imali 74. godine.

Učesnici su bili podeljeni u 4 grupe: neki su bili fokusirani na moždani trening brzine obrade podataka, drugi na polje memorije a oni u trećoj grupi na rezonovanje.

Četvrta grupa se nije bavila nikakvim "moždanim treningom".

Se 4 grupe su imale ukupno 4 sesije koje su trajale od 60 do 70 minuta 5 ili 6 puta sedmično u toku sledećih 10 godina, a rezultati su mereni u intervalima u narednih 10 godina.

Rezultati istraživanje su pokazali da je 60% onih koji su učestvovali u nekom od moždanih treninga bilo značajno manje problema sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina i vođenje finansija, u poređenju sa 49% onih koji se nisu bavili nikakvom moždanom aktivnošću.

"Deset godina nakon početka istraživanja, postoji dokaz da su ovi "moždani treninzi" poput rešavanja ukrštenica stvorili dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i rezultati su zapanjujući" rekao je profesor Džon Hopkins sa Univerziteta u Baltimoru.

Milioni ljudi širom sveta pate od Alchajmerove bolesti, koje je najčešći oblik demencije, a prethodna istraživanja su pokazala da i bogat društveni život u starosti, poput odlaska u pozorište, igranje raznih igara poput karata ili plesa mogu imati pozitivan efekat na usporavanje nastanka ovog poremećaja.

Tekst sa sajta B92. Vidi: OVDE

 

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Tekst poslao Aco Janković.

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da o ovome Štefan Markovič iz Ljubljane ima šta da kaže!

Miodrag Bata Babović је рекао...

И ја се осећам позван да прокоментаришем са стручне стране, али тренутно не могу да се сетим шта сам хтео.

Miodrag Bata Babović је рекао...

М. Марковић ушао у Клуб 100. Нека се припреми следећи - Лука Павич*ић**.
прво тврдо, друго меко