уторак, 11. фебруар 2014.

NOSTALGIJA (122)

Piše: Radojica Jovičić


Prvi broj ovog  enigmatskog zabavnika, izašao je Juna 2000. godine. Osnivač i izdavač je bilo:  Preduzeće za trgovu i usluge "DDK Balkan" iz Beograda. Direktor i glavni i odgovorni urednik, bila je  Ajša Šikanja. Enigmatske priloge pripremalo je Udruženje enigmata "Vuk Karadžić" iz Beograda, a ispred udruženja urednik je bio pok. Veljko Maksimović koji je radio i kompjutersku obradu.
List je na 52. strane izlazio jednom mesečno. Sadržaj je bio  uglavnom enigmatski a bili su tu i drugi veoma zanimljivi prilozi.  Enigmatski prilozi su bili raznovrsni od većeg broja saradnika, članova udruženja. Bile su tu: tematske skandinavke, ilustrovane i obične  osmo-
smerke, tematske ukrštene reči, bele ukrštenice, domi- no ukrštenice, skandinavka duplerica, magični likovi, slovni rebusi, anagrami, pananagramne ilustrovane ispunjaljke, stranica za mlade i dr. Naročito je bila popularna cela stranica "Za ljubitelje anagrama", gde je naš istaknuti poetski enigmata Momir Paunović, objavljivao po tri-četiri veoma uspela stihovana anagrama.
Sarađivali su: V. Maksimović, R. Stojković, D. Nikić, B. Polić, S. Žugić, M. Mijatović, R. Jovicic, V. Patrnogić, R. Zečić, R. Mićunović, B. Ristić, M. Sarajlija, D. Nešković, D. Lojanica, Z. Pupezin, S. Simonović, V. Vujčić, V. Skoko, Z. Tacić i dr.
Izašao je poslednji četrdeset prvi broj, u kome je upravo najavljivano da će od sledećeg broja ovaj list biti dva puta mesečno na kioscima sa dodatnih 16. strana. Međutim, list nije išao dalje, jer je vlasnica zapala u probleme sa trgovinom, kojom se bavila.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Moram da pohvalim naslovnu stranu!
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

Sreten je uvijek bio esteta!

Gojko је рекао...

Enigmati ne mogu bez mreže
ali ovu r'ješili bi teže