понедељак, 17. фебруар 2014.

NOSTALGIJA (128)




Piše: Stjepan Najman
Ovo je list poznat (nadam se!) starijim kolegama
Osijek, 27. VI 1953 do 1. I 1957.
Format: do br. 7 - 16x23,5 a od br. 8 - 15x21 cm, 16 str.
Urednik je legendarni Dr. Marijan Jurčec
List je izlazio do br. 19 tjedno, a dalje mjesečno.
Autori u br. 10: Branko Pavlović, Sombor; Milan Puškar, Jasenovac; Lazo Dovniković, Čepin; Marko Krvavica, Split; Franc Vimpulšek, Ljubljana; Ante Jaklić, Split; Ivica Rora, Šibenik; Ferdo Šercer, Osijek; Hasan Brokula, Zagreb; Miljenko Šimičević, Šibenik; Josip Žele, Zagreb; Veljko Novak, Zagreb; Ljudevit Winter, Zagreb; Ivo Habeković, Sisak; Boiško Kontić, Sinj; Vilim Hibler, Vrbovsko; Vera Veronek, Zagreb; Pavle Bogdanović, Zagreb i Slavko Vočinkić, Kutina.
Rubrike: Enigmatska antologija; Enigmatski rječnik riječi od 2 i 3 slova; Čitaoci, suradnici i ''Zagonetka''. Ova zadnja čak na dvije pune stranice, vjerovali ili ne!?

Na trećoj str. je raspisano, kako piše ''Enigmatsko prvenstvo Jugoslavije za 1954.'' za odgonetače i sastavljače.
Zanimljivo je da sve zagonetke trebali odgonetnuti (ili što više njih) i poslati cijeli list i tako do brojeva te godine.
Sastavljači su trebali sastaviti tri zagonetke:
-          ''specijalne simetrične križaljke formata 17x10'' (naslovnica, op. S.N.);
-          anagram iz naziva ''ENIGMATSKI ČASOPIS ZAGONETKA OSIJEK'' (uz sugestiju: ''anagram treba da bude barem donekle povezan sa zadanom temom'');
-          križaljku (''bilo simetrične, bilo na slobodni lik'') formata 17x9 u kojoj treba da budu obavezno riječi BJELOUŠKA – WATTEAU – CVRČANJE – ČEGRTALJKA.
Radove će ocijeniti ''specijalni jurry'' bodovanjem od 10 do 1, zbrojiti sva tri rada i na taj način dobiti prvaka. Prvak dobiva zlatnu medalju  i  5.000 din, drugi srebrnu i 3.000 din, treći brončanu i 2.000 din, a 4. do 10. diplomu i 1.000 din. Radovi su se slali pod pseudonimom.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom zahvaljujem Stjepanu na nostalgičnim prilozima.

Vrlo sam ponosan jer ovaj blog iz dana u dan okuplja sve veći broj saradnika koji daju značajan (nemjerljiv) doprinos (nadam se) kvalitetu sadržaja.

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo sam veseo jer sam ovog momenta saznao da je jedan prilog sa ovog bloga (uramljen) završio na jednom za mene neočekivanom mjestu. Čuće se (za koji dan)!

Slavko Bovan је рекао...

Za ovaj list sam samo čuo (logično - izlazio je prije mog rođenja) pa očekujem od starijih kojega komentare sa impresijama.

Slavko Bovan је рекао...

Sudeći po iznosu tromjesečne pretplate, nagrade nisu bile loše.

Анониман је рекао...

Pitam se hoće li netko sastaviti križaljku (iz natječaja ovog lista) sa traženim riječima!?

stjena

Slavko Bovan је рекао...

''ENIGMATSKI ČASOPIS ZAGONETKA OSIJEK''

ZNAM POČETAK GENIJE, STIGAO SI S KIOSKA!

R.Jovicic је рекао...

Bio je to veoma kvalitetan enigmatski list za to doba. I veoma raznovrstan sa enigmatskim sastavcima. Ja sam 1956. godine bio u vojsci u Solinu kod Splita, i imam sve broje te godine, i jos nekoliko brojeva iz 1955. i 1957. godine. Posebno su mi se svidjale ukrstenice sa slikom autora, a kao mnladom sastavljacu, uvek sam zeljno ocekivao stranicu "Čitaoci, suradnici", gde su davani odgovori na poslatu saradnju. I evo jednog odgovora: Radojica J-ć, Solin: Iz Vaše smo pošiljke izabrali nešto, ali će morati da čeka na red, jer smo prenatrpani suradnjom. Neki radovi su mi objavljeni...Kasnije je ZAGONETKA, prerasla u takođe odličan enigmatski list "REBUS", o kome cu poslati nostalgicni napis, jer imam sve brojeve ovog lista. Pozdrav svima.