среда, 19. фебруар 2014.

REČ PO RIJEČ (411)



PAŠNJACI VELIKE DROPLJE
Zakonom uspostavljen specijalini rezervat prirode koji se nalazi na područjima opština Kikinda, Čoka i Novi Kneževac. Utočište je poslednjih velikih droplji u Srbiji. Nalazi se na severu Banata, između reke Tise i rumunske granice i obuhvata velike površine pod slatinama, stepama i poljoprivrednim zemljištem.
Značajne vrste ptica: eja livadarka, siva vetruška, stepski soko, prepelica, velika droplja, ždral, ritska sova, pupavac, modrovrana, stepska trepteljka, žuta pliska, obična beloguza, obična travarka, rusi svračak, sivi svračak i velika strnadica.
Ugrožena vrsta velika droplja, poznata i kao potrk, spada u najkrupnije ptice Starog kontinenta koje umeju da lete. Stručnjaci kažu da mužjak može da dostigne dužinu od čak jedan metar i težinu od 16 kilograma. Ženka u proseku snese tek jedno jaje godišnje. Među državama koje mogu da se pohvale da ih imaju je i Srbija, gde su se droplje održale jedino na severu Banata. Prema poslednjem brojanju u Pašnjacima velike droplje izbrojano je svega 15 jedinki (samo jedan mužjak).

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U toku je zakonska procedura da se "Pašnjiaci velike droplje" prošire sa sadašnjih oko 1000 hektara na oko 6500 hektara.

Коста Жељски је рекао...

То је на северу Баната, код Мокрина.

Slavko Bovan је рекао...

Da!

Sofija I. је рекао...

Pa, ovo je moj rodni kraj, gde živi ta retka vrsta ptica ! : )