уторак, 18. март 2014.

REČ PO RIJEČ (437)



OBOJCI
(šuferice, portjanke, ruska čarapa)
Za obojke retko ko zna, posebno mlađi svet, jer obojci se u nas odavno već ne nose. To su bili uvijači za noge, što su se nosili umesto čarapa: obični komadi tkanine u koje su se uvijala stopala da ih opanci ne bi nažuljali. Obojcima su nazivani i ulošci od sukna koji su se podlagali u opanke, a kasnije i u cipele. Obojke su u JNA zvali šuferice, a one su šezdesetih godina 20. veka zamenjene čarapama. Nisu bile omiljene jer su stvarale stravične žuljeve, kada se prilikom marša ta krpa nabora u čizmi. Istina, mnogi su tvrdili da je zimi bilo daleko toplije nogama sa šufericama, nego sa čarapama danas. U sovjetskoj i kasnije ruskoj armiji zvali su ih portjanke, a zanimljivo je da su se u ruskoj armiji upotrebljavale i prošle 2013. godine, kada je ministar Šojgu izjavio: «Ta reč se mora što pre zaboraviti u ruskoj armiji.»
Da se platno ne razmota u čizmi vojnike su učili posebnoj tehnici.
Ruski vojnici su imali letnje i zimske portjanke. Na severu su nosili vunene portjanke, a na jugu pamučne. Gruba vojnička čizma je lako cepala čarape pa je i to razlog što su portjanke tako dugo zadržale u armiji. Te krpe za obmotavanje nogu koristile su se u raznim armijama, a navodno čak i u starom Rimu. U francuskoj vojsci su portjanke zvali ruska čarapa.
Posle drugog svetskog rata koristile su ih sve armije socijalističkih zemalja. Istočna Nemačka je počela da koristi u vojsci čarape 1968, a Ukrajina 2004. Interesantno je da su se portjanke nosili i u finskoj armiji do 1990. godine.
(Prilog: Radoja Racanović)

3 коментара:

Migo је рекао...

Izuzetan tekst. HVALA

Mirka је рекао...

"Kom` opanci, kom` obojci."
Ova poslovica je posebno aktuelna u izborno vrijeme. :)

Slavko Bovan је рекао...

Slažem se da je dobar tekst.

Neka to bude podstrek eventualnim saradnicima ove rubrike. Obradite bilo koji pojam koji vam se učini zanimljivim i pošaljite na dobro poznatu adresu, te me tako malo rasteretite :)

Pažnja: Idem redom po azbuci. Dan u mesecu = redni broj slova u azbuci. Sve pripremam 4-5-6 dana unapred.