ČIČOKA
Višegodišnja biljka
slična suncokretu sa žutim cvetom i stabljikom visine preko 2 metra, čiji je
koren nalik krompiru i koristi se u ishrani. Za razliku od krompira čičoka
umesto skroba sadrži inulin, veoma je bogata aminokiselinama, vitaminima i
mineralima. Koren se često dodaje salatama, supama, pireima, ali i rakiji.
Smanjuje apetit i pomaže prilikom mršavljenja. Pored toga, sadrži i supstance
koje sprečavaju nastanak raka. Engleski naziv za ovu biljku u prevodu bi bio
"jerusalemska artičoka". Čičoka predstavlja veoma kvalitetno povrće
visoke hranjive vrednosti jer sadrži suve materije oko 21%, ugljenih hidrata
oko 17%, proteina 1,5%, masti 0,2%, mineralnih materija oko 1,1% i vitamine A,D
i C. Osnovni sastojak ugljenih hidrata je inulin koji je veoma važan u ishrani
dijabetičara. Sirova ima ukus mladih lešnika, a zrela je slična artičoki.
Нема коментара:
Постави коментар