уторак, 15. април 2014.

NOSTALGIJA (182)

Piše: Voja Dodevski
Susreti enigmata Jugoslavije 1985. godine, u Valjevu, često se pominju ovde, sa raznim fotografijama i prilozima iz novina, a malo ko zna, ili možda baš niko nezna: Ovi Susreti su snimljeni filmskom kamerom na traci Super 8,( snimatelj Voja Dodevski ) u trajanju od 15 minuta. Film je razvijen u Nemačkoj a montiran u Valjevu, u studiju FOTO VOJA, . Snimljeni materijal je pogledan u kućnom ambijentu, nekoliko puta, a nikada nije javno prikazan, verovatno zbog tada naših skromnih mogućnosti u filmskoj tehnici. Kopija nikada nije urađena, a sav snimljeni materijal se nalazi na jednoj rolni filma u posedu našeg, sada pok. enigmate Branka Polića. ( Pet rolni filma koje su utrošene za snimanje je kupio tada Enigmatski klub Brankovina iz Valjeva.) Bilo bi poželjno, a i dobro, da se ta rolna filma dobavi od porodice Polić, radi obrade ( presnimavanja na DVD, nadsinhronizacije, kao i umnožavanja, ) a zatim vrati porodici Polić. Možda su to i prvi Susreti enigmata Jugoslavije, koji su osim foto aparatima, zabeleženi i filmskom kamerom, a lepo bi bilo sada da enigmate koji to žele, dođu do kopije snimka, da se prisete ovih Susreta, učesnika i sl. Vredi pomenuti i to da se u popisu učesnika ovih Susreta, ne pominje nekoliko enigmata iz Valjeva koji se mogu videti na snimljenom materijalu.

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Rukovodstvo ESS-a po ovom pitanju MORA nešto da uradi do Bora!

Миле Јанковић је рекао...

Prijateljski savet:
Ukoliko pod hitno ne utvrdite (ESS) termim velika je veravatnoća da susreta u Boru neće biti (u hotelu Borsko Jezero).
Ulaskom na sajt hotela Borsko jezero, vidi se da hotel ima 4 zvezdice (u ovakom reprezentativnom objektu susreti ESS nikada nisu održani), da ima raznoraznih manifestacija koje su već rezervisale termine (meni je zanimljiva ona "Pivska" manifestacija), postoji mogućnost da ne bude slobodnih termina, jer hotel radi punom parom. Nadam se Slavko, da ćeš ovo shvatiti kao pozitivan komentar, a ne neko zakeranje.

Миле Јанковић је рекао...

Evo sajta pa vidite i procitajte

http://www.hoteljezero.rs/

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj (i ovakav) komentar je sasvim u redu i na mjestu.

Koliko sam informisan, termin je već ugovoren i zapisan u hotelske knjige, ali pošto postoje želje za malim pomeranjem termina za kasnije, još se ne izlazi u javnost sa tačnim datumom. Trebalo bi za koji dan da se objavi da li ostaje taj prvobitni termin (ako sam dobro zapamtio - kraj avgusta) ili je uspio plan "B" (oktobar). Preciznije informacije može dati Krsta Ivanov.

Slavko Bovan је рекао...

Voja Dodevski se ponudio da film doradi i prilagodi savremenim tehničkim mogućnostima :)
To valja iskoristiti. Dakle, Beograđani su na potezu. Nabavite kopiju!