недеља, 10. август 2014.

REČ PO RIJEČ (621)



INDONEŽANSKI JEZIK
Zvanični jezik Indonezije. Blizak je malajskom jeziku. U njemu je primetan uticaj sanskrita, kineskog, arapskog, portugalskog, engleskog i najviše holandskog jezika. Standardizovan je 1945. kada je Indonezija stekla nezavisnost. Piše se latiničnim pismom. Većina Indonežana u svakodnevnoj komunikaciji koristi lokalne jezike. Indonežanski jezik je jezik masovnih medija, državne administracije i obrazovanja. Ovim jezikom govori 140-220 miliona ljudi.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Izvorno ime indonežanskog jezika je Bahasa Indonesia, dok ga sami Indonežani nazivaju Bahasa. Prema Wikipediji je taj jezik i jedan od tri službena jezika u Istočnom Timoru. Jedan od jezika Wikipedije je i bahasa jezik.

Mlađi sin mi radi i živi u Indoneziji, pa prilikom susreta imamo i dosta debate oko života u Indoneziji. Tako je bilo vrlo zanimljivo čuti, kako je komunikacija sa lokalnim stanovništvom. Tvrdi, da je bahasa jezik dosta jednostavan i da se ga može dosta brzo naučiti, barem one osnove. Firma za koju radi (Garuda) slala ga je na tečaj bahasa jezika, jer jezik upotrebljava i za vreme leta (pozdrav putnicima, ...). Na ulici i ovisno od regiona Indonezije narod govori lokalne jezike, kao što stoji i u postu. Od stranih jezika najviše je u upotrebi engleski. Ne znam, kako je sa holandskim jezikom, jezikom bivše kolonialne sile.
Štefan Markovič

Belirac је рекао...

Štefane, zanimljive dopune. A kad ćeš se zaputiti put Indonezije?

Анониман је рекао...

A to ide u kategoriju "kada .... ako ...."
(Plan i želja je april, maj iduće godine).

Štefan Markovič