субота, 16. август 2014.

ROĐENDANSKA UKRŠTENICA

Autor: Saša Čolaković

8 коментара:

Krsta је рекао...

Sale, a šta drugo da velim osim hvala i hvala. Ukrštenica samo naj - naj. Imaš dupli pozdrav!

Belirac је рекао...

Lijepa ukrštenica! A bi li se moglo izbaciti ono crno polje između "zvona" i "acida"?
Meni pada na pamet KOČO RACIN, ali tada imamo udvojena crno polje ispred tog imena.
Moglo bi i PLAVA KOCKA (zanimljiva igra s interneta), okomito AUTORSKA PRAVA, ali nisam našao zamjenu za KORISNICA (?arisnica).
Imate li kakvih drugih ideja?

Saša је рекао...

Umesto KOČO RACIN, sve ovo može da se poveže (u poslednjem vodoravnom redu) SA BRODSKI CRV (v. na Internetu-brodski crvi). Video sam to, ali, rezultat na kraju nije dobar. Završio sam ovo, ipak, poznatim rečima.

Belirac је рекао...

I pretpostavljao sam da je autor tražio rješenje bez crnog polja te da je odustao od njega. Malo sam ga "isprovocirao" da otkrije koje je to rješenje bilo.

Saša је рекао...

Može da se poveže i pojmom NEONSKA CEV (to je bila druga varijanta). Rešenje je, takođe, lošije od ovog.

Belirac је рекао...

A da se crno polje pomakne skroz udesno, npr.:

I R I G * R T I * Z O * I
J A N * R A I Č K O V I Ć
A D A M O V * K A K A Nj*
L E * D V O K O L I C E *

Mandrak је рекао...

Ok je tako kako jeste, a ako se baš razmatraju mogućnosti za eliminisanje suvišnog crnog polja, ja bih to malo drugačije uradio: stavio bih ga na N, pa bih umesto stričevina našao nešto od 11 slova (npr. stručni skup), i tako dobijamo npr. Lapovo. Tako smo uništili dva dvoslova i jedan jednoslov. :)

Saša је рекао...

Svakako da ima još mogućnosti. Ja, sve držeći se davnašnjeg saveta urednika i legende naše enigmatike da "kada imaš dilemu, lepa reč i kombinacija ili crno polje, ti lupi koš jedno crno polje". O ovome gore ne bih više.
Setih se sada da sam, završavajući ostatak ukrštenice (a pre odluke da unesem (učaureno) u ukrštenicu još dva pojma bitna u Krstinom životu, pored onog, tik uz njega:)) da sam uspravo (skroz desno(imao reč BEŠČAŠĆE). To može da se završi bez crnih polja. Ali, odlučih se za još ova dva kratka pojma. Drugo-onomad se ogreših radeći ovakvu ukrštenicu posvećenu Hajri. Stavih u ukrštenicu AROGANTNOST, a moglo je i ELEGANTNOST. Ali, kod ove druge dolaze nezgodne reči za završavanje rada i ja se odlučih za ovu "rdjavu". Bilo ih je još jedna-dve. Hajro je to u šali prokomentarisao (siguran sam bez ljutnje).Od tada, bez obzira i ako je dobra kombinacija, to u ovakvim prilikama izbegavam. Znači BEŠČAŠĆE i Krsta-ne ide. Hajri pozdrav - i izvinjenje.