недеља, 28. септембар 2014.

SUSRET "NA BRZAKA" (2)

Jovan S. Nedić, Miloš Milićević i Jovan M. Nedić
Piše: Jovan Nedić

U subotu, 27. septembra 2014. godine s početkom u 20 sati, u Domu kulture u mom rodnom selu Bolmanu (Baranja), Amatersko dramsko pozorište "Branislav Nušić" iz Teslića odigralo je predstavu "Profesionalac".
To je crnohumorna drama Dušana Kovačevića o dvojici ljudi sa suprotnih strana društveno-političkih bitaka, prema kojoj je snimljen i istoimeni film. Predstavu je režirao Živko PetrovićKiko iz Teslića, koji u njoj glumi TeodoraTeju Kraja, bivšeg fakultetskog profesora, pisca i dugogodišnjeg javnog borca protiv režima. Petrović je ujedno i upravnik teslićkog amaterskog pozorišta, koje je zvanično počelo s radom u februaru 2008. Drugu glavnu ulogu, bivšeg agenta "službe beznednosti" Luku Labana, tumači naš enigmatski kolega Miloš Milićević, a u predstavi još glume Ljiljana Perišić kao Marta i Almin Kamenčić kao Ludak.
Luka Laban (Miloš Milićević) ulazi na scenu, na kojoj se već nalazi Teja Kraj (Živko Petrović)

Predstavom "Profesionalac" Teslićani su 26. septembra otvorili ovogodišnji MESDAM, Međudržavne susrete dramskih amatera u Pačetinu, a predstavu su odigrali i dan ranije na sceni Kulturnog centra u Borovu.
Da se predstava održava baš u Bolmanu, saznao sam tri sata prije njenog početka. Kasnije sam saznao da su teslićki glumci iz Vukovara u Bolman stigli u dva automobila, ali poslije dosta lutanja, kome je – uz nepoznavanje puta – doprinijela i zatvorena cesta u blizini osječkog aerodroma. Čak su dospjeli i na granični prijelaz prema Mađarskoj, koji je – gledajući iz smjera Osijeka – iza Bolmana…
Miloš Milićević zahvaljuje na monografiji Bolmana i kaže da namjerava napisati knjigu o svom rodnom Suvom Polju.

U takvim okolnostima za moj susret s Milošem nije bilo baš mnogo vremena, no ipak smo se prisjetili našeg posljednjeg viđenja na "Danu enigmatike" u Zagrebu 22-23. VI. 2008. godine, malo smo i pročavrljali o enigmatici, a to je i bila prilika da mu poklonim svoju knjigu "Enigmotorbu". Nakon što je upravnik teslićkog pozorišta Živko Petrović uručio Nadi Šalajić iz jagodnjačkom pododboru SKD-a "Prosvjeta" (koji je organizovao predstavu u Bolmanu) monografiju o Tesliću, moj imenoprezimenjak i ja Milošu smo javno poklonili i monografiju o našem selu Bolmanu.

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovakvi mi izvještaju dodatno uljepšaju ovako lijep dan! Zahvaljujem vrijednim saradnicima.

Gojko је рекао...

Profesionalac...gore palac
----------------------------

ON FER PISAC,ALO!

Belirac је рекао...

Mogu vam reći da je Miloš stvarno dobar glumac. Da li ga je u toj ulozi gledao još neko osim mene?

Belirac је рекао...

Zamislite ovakvu zamisao: na skupu enigmata izvodi se predstava u kojoj glumi - enigmata.

Belirac је рекао...

Večeras sam od Ivana Čotića, pročelnika varaždinskog Vazaka, dobio tužnu poruku:

Poštovani zagonetači!
Nažalost, javljam vam tužnu vijest!
Umro je Franjo Marcijuš!
Zagonetačka zajednica Lijepe naše, a i šire, ostala je bez još jednog doajena, koji je velik dio svog rada i života utkao u razvoj, pa i opstanak, zagonetaštva (organiziranog ) u nas!
Pozivam sve koji mogu da prisustvuju oproštaju i sahrani posmrtnih ostataka našeg Franje, u ponedjeljak, 29.09.2014. u 16 sati na groblju u Nedelišću!
Molim sve s gornjeg popisa primatelja da proslijede obavijest onim zagonetačima čije e-adrese nemam!
Sastanak za vazakovce i ostale zagonetače je u 15:40 pred ulazom u groblje u Nedelišću!