четвртак, 24. јануар 2019.

ŽIVKOVIĆ O PASIJANSU

              Нигде, па ни у енигматици, не треба робовати догмама. Уколико се нешто покаже као боље и квалитетније, претходна правила и закони се морају мењати. То исто важи и за загонетке. Свака загонетка има своја утврђена правила. Нека од њих су суштинска и не могу се никако променити. Друга правила су флексибилна у одређеној мери, тако да омогућавају сијасет разних варијација. Због тога је енигматика и толико интересантна.
               Пасијанс, такође има своја правила, њих четири. Два правила су стриктна и не би смела да се наруше. Прво од њих захтева да све речи међусобно буду логогрифни анаграми. Наредно правило је да прва и средња уписана реч, као и средња и последња реч, имају само по једно заједничко слово. Притом прва и последња реч не смеју да имају ниједно заједничко слово.
                Квизорама, из броја у број упорно нарушава тај део правила. Накнадно обавештење оправдава ово одступање тиме што се жели проширење могућности за стварање нових састава ове загонетке. Различите варијације пасијанса се могу добити, а да се притом испоштује и ово правило. Овако, објављени пасијанси управо постижу сврху типа ,,ево најбољих примера, како би требао да изгледа неправилни пасијанс,,.           
                  Јако ме занима шта о овоме мисле други енигматичари, који вероватно немају ни времена ни интересовања да се укључе у овакву расправу.
Јагодина, 2019-01-24                                                                 
Мирослав  Живковић

6 коментара:

Milan S. је рекао...

Prihvatiti ga pod nekim modifikovanim nazivom, jer pasijans nije.

Slavko Bovan је рекао...

Na ovu temu napisah, a sada ponavljam:
Poštujući izvorna pravila, jesmo malo "sputani", ali mi se čini, da to i ima smisla (biti malo "sputan") jer je čar naći tri tematska pojma koji se uklapaju u zadata ograničenje. Npr. Imamo ŠARAN I GRGEČ, a onda tražimo šta može ili ispred ŠARANA ili iza GRGEČA. Može npr. LUBIN ispred šarana, ali onda je tema RIBE a ne SLATKOVODNE RIBE. Tražimo dalje ŠTUKA, BUCOV...npr. LOSOS
ITD, ITD

Slavko Bovan је рекао...

VOĆKA
BEHAR
MIRIS

Milan S. је рекао...

VOĆKA
ćorak
borak
breka
BEHAR
sebar
mesar
remis
MIRIS

Nedjeljko Nedić је рекао...

Dva kruta pravila treba zadržati. Tema ima bezbroj i problema ne bi trebalo biti. Najveći problem je gdje objaviti sastavak.

Milan S. је рекао...

NASTUP
KABARE
MILORD