петак, 9. јануар 2015.

OBAVEŠTENJE LJUBIŠE BANOVIĆA

ЕНИГМАТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ПРЕДСЕДНИШТВО 
Београд, 10. јануар 2015. године 

СВИМ ЧЛАНИЦАМА И ЧЛАНОВИМА ЕСС–a 
 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

Део Председништва Енигматског савеза Србије у саставу Љубиша Бановић и Никола Пешић, потпредседници и Владимир Шарић, секретар, а на иницијативу и захтев једног броја чланица ове енигматске организације, сазива ванредну изборну седницу Скупштине Енигматског савеза Србије, ради избора новог председника. 

Седница ће се одржати у просторијама Хотела "Мажестик" у Београду, у суботу 24. јануара 2015. године, са почетком у 12,00 часова. Молимо вас да својим присуством и активним учешћем у раду Скупштине, као и предлагањем правих кандидата за новог Председника, допринесете да у овој јубиларрној години, када Енигматски савез Србије обележава 30 година постојања и рада, на чело српских енигмата дође права особа, која ће се борити за интересе српских енигмата и за даљи развој, унапређење и омасовљење српске енигматике. 

За седницу се предлаже следећи дневни ред: 
1. ИЗБОР НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ПРЕДСЕДНИШТВА ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ, 
2. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 21. ФЕБРУАРА – ДАНА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ, 
3. ПРИПРЕМЕ ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТРИДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ, 
4. ПРИПРЕМЕ ЗА СУСРЕТЕ ЕНИГМАТА СРБИЈЕ 2015. ГОДИНЕ, 
5. РАЗНО. 

По завршетку службеног дела седнице наставиће се дружење присутних уз обезбеђен ручак. 


 О б р а з л о ж е њ е 
Незадовољна радом и понашањем изабраног председника ЕСС – а Милорада Живанића, група српких енигмата (35 потписника из 5 чланица ЕСС – а), упутила је 20. новембра 2014. године захтев Председништву ЕСС – а за одржавање ванредне изборне Скупштине. Овај затев је упућен и Милораду Живанићу и он га је уредно примио (доказ поштанска повратница). 
Пошто је захтев био потписан од више од једне трећине чланова ове организације, председ-ник је био дужан да у складу са чланом 22. Статута ЕСС – а закаже ванредну седницу Скупштине најкасније у року од 30 дана од дана подношења захтева. 
Како Милорад Живанић није испунио ову статутарну обавезу он је направио тежу повреду овог акта и већина српских енигмата окупљених око ове енигматске асоцијације, не може га сматрати и даље својим председником, јер сматра да је он овим изгубио сва права представљања и заступања српских енигмата која је по Статуту имао, па је због тога остатак Председништва ЕСС – а и заказао ову седницу. 
Поред тога, искључивањем Милорада Живанића из Енигматског клуба "Нова загонетка", преко кога је остваривао чланство и у ЕСС – у, он је престао да буде и члан ове организације, јер није поднео никакав нови захтев за учлањење у неки други клуб или директно у ЕСС, о чему би сугурно неко морао и да одлучује. За председника Председништва ЕСС – а Милорад Живанић је изабран 16. марта 2013. године, а ни до данас није добио решење од Агенције за привредне регистре о пререгистрацији и његовом именовању за заступника Енигматског савеза Србије. Ово значи да Милорад Живанић не само да више није члан Енигматског савеза Србије, већ није ни верификован за заступника ЕСС – а, па самим тим не може ни да буде на његовом челу. 
Потпредседник ЕСС – а 
   Љубиша Бановић

31 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Ovog momenta sam stigao sa slave od kumova i zatekao sam ovo obaveštenje Ljubiše Banovića. Nisam imao vremena da čitam jer sad idem na slavu kod komšija. Kada se vratim (neću se dugo zadržati) pročitaću šta piše i daću svoj konetar.

Анониман је рекао...

Sada je jasno, da je g-din Zoran Radisavljević bio potpuno u pravu, kada je uporno razotkrivao ko je taj Živanić.Autoru bloga neće se ovo baš svideti.

Slavko Bovan је рекао...

Evo me.
Pošto se od mene (iz nekog razloga) uvijek očekuje da se izjašnjavam po važnim pitanjima evo i mog komentara na ovo saopštenje.
Doduše, i dosadašnja moja obraćanja PO OVOM PITANJU iako su bila krajnje jasna nisu baš shvatana onako kako treba već su izvrtana na razne načine, a sve u cilju: "Udri po Savku". Ali evo:

Za ovo mogu reći da mi se jedna stvar dopada a jedna baš i ne dopada. Dopada mi se što se insistira na statutu, a ne dopada mi se datum.

Ide u sledećoj poruci detaljno obrazloženje.

Slavko Bovan је рекао...

Dopada mi se to što se insistira na statutu. Vrlo dobar postupak koji od mene odmah dobija podršku. Ovdje stavljam dvije ograde.
1. Zašto se ne objavi spisak tih 35 potpisnika jer sam se zabezeknuo da ima toliko članova ESS-a. Koliko li tek ima članova kada znam da ima podosta nepotpisnika. Lijepo bi bilo navesti imena.
2. Da li organizator zna da na skupštini (po njihovoj računici) mora biti prisutno najmanje 45 ČLANOVA? Rekao bih, mnogoooo, ako se zna da na dosat najposjećenijoj skupštini (u Kikindi) bilo otprilike 50-60 prisutnih (zajedno sa gostima).
Ipak, ako ima 35 potpisnika članova i ako će SVI doći, a onda se doda i Slavko (koji namjerava doći a nije postpisnik) to je već 36 i treba "nahvatati" još 9 članova koji su voljni da dođu u BG. Teorijski izvodljivo, ali, otvreno govoreći, sumnjam.
Da budem sasvim jasan. Ako ne bude neke velike smetnje eto mene u BG u zakazano vrijeme.

Slavko Bovan је рекао...

Ne dopada mi se datum.
Pošto i u dnevnom redu piše da se obilježava Dan enigmata Srbije, mislim da je nepotrebno odstupanje od dosadašnje prakse da se zakazuje skupština u Zagonetnu subotu.
Ovo mi liči da se štimalo prema nekome ko ima mnogoooooo obaveza pa sve moramo pomijerati 20-30 dana unaprijed. (To mi liči na ono pomijeranje vojne parade za Dan oslobađanja Beograda).

To mi baš smeta. Smeta i svima koji redovno dolaze na ova naša okupljanja jer imam isplanirane obaveze koje usklađujem sa unaprijed ucrtanim datumima. Pošto sam planirao dolazak na skupštinu kada i treba, ovo smatram nepoštovanjem. Zar je veliki problem bio da skupština bude onda kada i treba da bude?

Ne smatram da sam važniji od drugih, ali ne bi ni drugi trebalo da budu važniji od mene. Nikad nisam tražio da se nešto štima prema meni (kao jedan stariji kolega koji je tražio da Susreti u Kikindi budu 15 dana kasnije jer on mora u Grčku na ljetovanje). Lijepo se uklopim (ili ne uklopim) u zakazan datum.

Ali šta je tu je. Kao što rekoh eto mene (bože zdravlja) u BG. Očekujem da organizator obezbijedi kvorum, pa ako oni koji su izabrali Živanića hoće da ha smijene, neka to i učine.

Slavko Bovan је рекао...

Još jedna važna stvar. Da bi sve bilo krajnje transparentno i po propisu, uz ovaj spisak potpisnika ne bi bilo loše da saznamo ko je kandidat ili ko su kandidati. Ja npr pojma nemam ni jedno (potpisnici) ni drugo (kandidati).

Takođe, prva tačka bi moralo da se zove:
1. Smena sadašnjeg i izbor novog predsednika.

Анониман је рекао...

Pa štimalo se verovatnoooo prema novom predsedniku šta ti je tu nejasno?

Slavko Bovan је рекао...

Takođe obavještavam sve koji su slučajno nabasali na ovaj moj blog, a ne znaju princip kojeg se stalno držim, dužan sam da dam pojašnjenje:

Ne odgovaram na anonimne poruke i komentare i tretiram ih kao pisanje (bez š) po tarabi. (Dakle, za mene ne postoje!)

Slavko Bovan је рекао...

Čitam ove svoje komentare ponovo i zaključujem da sam napravio podosta slovnih grešaka. Izgleda da je ona prasetina koju moj kum majstorski sprema (hmmmmm prasetina!) uticala da mi malo popusti koncentracija, pa sam pokoje slovo na tastaturi promašio. Pardon!

Анониман је рекао...

Promašio si ti podržavanjem Miodraga!!!

Анониман је рекао...

SPISKA NEMA

Анониман је рекао...

Čitajući tekst, spisak je kod Živanića.

Анониман је рекао...

NEMA VISE OD 10 POTPISNIKA

Анониман је рекао...

Ma ima 2 garant

Slavko Bovan је рекао...

Kao što vidite, ovaj post je vrlo čitan i polako se penje ka vrhu liste od 10 najčitanijih postova (30 dana).

Dakle, tema vas interesuje. Stoga me začuđuje ćinjenica da nema konstruktivnih komentara.

Nije se oglasio predsjednik ESS Živanić da kaže makar: "Ovaj spisak od 35 imena ništa ne valja".

Nisu se oglasili potpredsjenici da kažu: Postoji kandidat/kandidati bolji od Živanića. Sastali smo se tad i tad, tu i tu i usvojili listu kandidata.

Ne javljaju se potpisnici da kažu: "Da, ja sam potpisao upravo ovo što stoji u saopštenju".

Ne javljaju se nepotpisnici da kažu: "Kakav je ovo opet cirkus?".

Sam malo ozbiljnosti sa moje strane:
Smatram da je krajnje neozbiljno od sazivača Vanredne skupštine da do sada (10 dana do dana D) ne objavi ko je kandidat za novog predsjednika. Nije valjda da će to biti neka tajna večera (tajni ručak) i da ćemo tada SVE ČUTI?

Takođe je neozbiljno da se stalno maše papirom o 35 potpisa a nigdje nije pomenuto ni jedno jedino od tih 35 imena.

Ja mislim tako, a vi kako hoćete.
(Ponavljam, NISAM jedan od 35 potpisnika, ali planiram da dođem u BG)

Slavko Bovan је рекао...

Dodatak ovom gore.
Meni niko nije tražio niti nudio da nešto potpišem. I to je činjenica koja me začuđuje.

Анониман је рекао...

A ti bi kao potpisao da se smeni MŽ.

Анониман је рекао...

SLAVKO VELIKO POSTOVANJE.VIDIM DA SE PREPUCAVATE STO JE ZA MENE BEZ VEZE.IZMEDJU REDOVA MOGU DA SHVATIM DA STITIS ZIVANICA ZEMLJAKA.STRASNO SI ME RAZOCARAO JER NE RADI SE O LUICNOSTI NEGO O POLOZAJU.VIDIM DA VOLIS DA SE DOPISUJES DA PODMECETE KOJEKAKVE STVARI A NE ULAZITE U SRZ.DA LI JE ZIVANIC PRAVI LIK KOJI JE PRISVOJIO PARE O CEMU SAM TI MILION PUTA PRICAO I KOJI JE I MENE ZAKINUO .SPISAK POSTOJI KOD ZIVANICA I NEMOJ TI KOJI SI INTELEKTUALAC DA NASEDAS NA TAKVE PRICE I DA SE PRODAJES ZA SAKU DOLARA.ZA PREDSEDNIKA POSTOJE DVA KANDIDATA KAO I POTPISI 35 CLAnovaALI ME TI SRASNO IZNENADJUJES SA SVOJIM KONSTATACIJAMA.ZIVANIC FAVORIZUJE SVOJE KLIMOGLAVCE .JA SE NIKADA PROMENITI NECU ZA SAKU DOLARA.ALI MORALNOST JE KOD MENE PREVASHODNA STVAR KOJU MNOGI OD CLANOVA NEMAJU.CUDI ME DA TI PODRZAVAS ZIVANICA.TVOJA STVAR.ALI EVIDENTNO JE DA PROVEJAVA EGOIZAM SAMOLJUBLJE PACENICKI MOTIV JA PA JA.SHVATAM KO SE U ZIVOTU NIJE DOKAZAO PATI OD KOMPLEKSA VISE VREDNOSTI.NEMOJ SEBI DA DOZVOLIS DA SE DOPISUJES I DA MALTENE STAVLJAS SEBE U PRVI PLAN KAO DA OD TEBE SVE ZAVISI I DA TI SE NEKO UDVARA,DA SE TEBI NEKO PRIKLANJA ILI MOZDA DA TE SE NEKO PLASI.SAMO DA TI KAZE TVOJ DRUG OVE PARE OD ALO ZIVANIC MORA DA DA NOVOJ ZAGONETKI JER JA CU TO TERATI DO KRAJA.BICE MI DRAGO DA SE POGLEDAMO U OCI 24.NEMOJTE DA GLUMITE ONO JA PA JA.JOS JEDNOM PONAVLJAM NEMAM KOMPLEKS I DA SE PRAVIM DA SAM JA NAJPAMETNIJI.PS ENIGMATIKA JE ZA MENE BILA VODILJA A ZASTO.STICAO SAM PRIJATELJE I VOLEO DRUZENJE DOK SU MNOGI ZELELI AFIRMACIJU.AFIRMACIJA DA ALI NA JADAn nacin ne.SASTANAK JE 24.AJDE DA VIDIMO KO JE CISTOG OBRAZA.POZDRAV LJUBISA BANOVIC

Slavko Bovan је рекао...

Ljubiša, hvala na javljanju.
Očigledno si se svrstao u grupu koja neće da pravilno pročita ono što pišem. Ne znam zašto, ali čini mi se da sam prilično jasan.

Na ovom mjestu ne vidim nikakvo prepucavanje jer anonimni komentari ne postoje. Samo sam iznosio svoje principijelno mišljenje koje se nije nikad promijenilo.

Ne stajem ja ni na čiju stranu, a posebno ne štitim nikoga, a specijalno neću da se pravdam na prozivku "on ti je zemljak" (što je čest argument ovih koji nemaju argumente).

Najkraće mooguće:
Jednostavna pitanja:
1. Da li sam ja nekada negdje rekao da Živanić dobro radi? Nisam. I sam si svjedok da sam prije izbora (nije bilo davno) rekao i Živaniću i Dimoviću da nisu dobri kandidati za predsjednika ESS. Predlagao sam im da odustanu od kandidature, nisu me poslušali. Dakle, to je problem i MŽ i ŽD a ne moj.
2. Da li je Živanić legalno izabran? Jeste. Lično sam predsjedavao skupštinom, glasao za Dimovića, ali prvi sam čestitao MŽ na izboru er je IZABRAN.
3. Da li je legitimno pravo da se smijeni Živanić? Jeste. Najmanje deset puta sam do sada JAVNO kazao da ću glasati za protivkandidata čim se pojavi neko za promil bolji.
4. Da li je ovo po statutu ispravan način smjene? Jeste. I u Boru sam govorio da treba prebrojati koliko ima članova i onda za Dan enigmata organizovati izbornu skupštinu. Jeste li izbrojali članove?
5. Da li je normalno da se 10 dana prije sazivanja skupštine ne objavljuje spisak 35 ljudi koji traže smjenu? Nije! Zašto se krije spisak osim ako nema nešto ne skriva!
6. Da li je normalno da se ne znaju imena i prezimena kandidata 10 dana prije izbora? Nije!

Ljubisa Banovic је рекао...

OSTOVANJE,
INSISTIRA SE NA KANDIDATIMA ZA PREDSEDNIKA I MISLITE DA SE NESTO KRIJE MALTENE VI OVO DOZIVLJAVATE KAO DA JE IZBOR ZA PREDSEDNIKA DRZAVE.OBJAVLJEN JE ZAPISNIK SA SEDNICE EK NOVA ZAGONETKA I NAS KANDIDAT JE ACO JANKOVIC.STO SE TICE POTPISA IMA TACNO 35 KOPIJA JE KOD ZIVANICA A ORIGINALI SU KOD NAS IZ NOVE ZAGONETKE.NIKAKVA TAJNA.SVE JE JASNO.STO SE TICE DATUMA 24.01.2015 LJUDI SU TRAZILI DA SE SAZOVE SEDNICA.MISLJENJA SMO DA TADA ODRZIMO I DAN ENIGMATA IZ FINANSIJSKIH RAZLOGA A NE ZBOG NECEG DRUGOG.PREDSEDNIK NIJE ZAKAZAO SEDNICU I ONDA SU SE SVI OBRACALI MENI.PESIC JE BOLESTAN ALI SE SLOZIO SAMNOM.PREMA TOME SVE JE TRANSPARENTNO I NIKAKVIH ZAKULISANIH RADNJI NEMA.PRVENHSTVENO JA SAM TAKAV COVEK. MORALAN.POZDRAV LJUBISA BANOVIC.RAZMENA MISLJENJA I POLEMISANJE NE ZNACI NI MRZNJU NI PAKOST NI PREMA KOME PA NI PREMA TEBI.I NARAVNO KRITIKE.JOS JEDNOM POZDRAV IZ BGD.

Slavko Bovan је рекао...

Ljubiša, sve OK, ali ljepše bi bilo da je skupština održana kada i treba (na Zagonetnu subotu). Dvadeset-trideset dana moglo se sačekati. Neće ESS propasti u međuvremenu!

Evo sada znamo da je Aco Janković kandidat. Aco zna da sam ja davno rekao da će imati moj glas ako dođe do glasanja, a zna i Živanić (Zadnji put sam mu to baš tako kazao na Sajmu knjiga. Prilikom ovog mog direktnog obraćanja Živaniću prisutni bili Milutin Tepšić, Jovan Nedić i Štefan Marković a možda je ovo čuo još poneko jer se to dešavalo nakon promocije knjige. Za razliku od pojedinih (to dokazuju i mnogobrojni anonimni provokatori), ono što mislim da je ispravno ja kažem na nadležnom mjestu (na Skupštini).

Ovih 35 potpisa i to što ih ne objavljujete mi baš smeta. Ovo "objavljujete" odnosi se i na Živanića i na sakupljače potpisa.
Malo uviše sam kazao da meni niko nije tražio niti nudio da išta potpišem. Još jedan dokaz da me "ESS-branitelji" svrstaju u neprijatelje. Samo insistiram da bude sve po statutu. Izgleda da to pomalo smeta.

Stoga sam i predlagao /Aco me podržao/ u Boru da se 31.12.2014. pobroje svi koji su platili članarinu i da oni glasaju za Dan enigmata. To bi bilo mnoooooogo lakše izvodljivo nego ovaj kalambur. Tada bi se tačno znalo (vjerovatno 20-tak ljudi ima pravo glasa) ko glasa. Javno kažem da bih na takvom glasanju glasao onako kao što sam i rekao - za Acu.

Ovako ćete imati veliki problem da obezbijedite kvorum. Po ovoj vašoj gimnastici prvi uslov jeste da bude validno tih 35 potpisa, pa drugi da bude najmanje 45 članova na Skupštini a treći da za "ZA" glasa više od polovine prisutnih. Budimo realni da je to teško izvodljivo. Stoga i namjeravam da dođem jer neću da me ovi koji me optužuju za sve i svašta optuže da zbog mene nije bilo kvoruma. Ne-ne. Raduje me što je Aco kandidat jer i on insistira na tome da se prebrojimo i da znamo ko je član a ko ne i da neće pristati da ga izaberu slučajni prolaznici. (Moj glas ima uvijek, osim ako se pojavi kandidat još bolji od njega)

Savjetujem, da se vratite na prvu verziju. Preborojati članove, a onda na skupštini treba da bude prisutno polovina od članstva (dakle, otprilike 17-18 ljudi).

Slavko Bovan је рекао...

Sedam dana do zakazane Skupštine. Trebalo bi danas da se čujem sa Zlatanom Pupezinom, jer obično na skupštine i enigmetska druženja dolazimo zajedno.

Pa dobro, kolege, zar je baš tako veliki problem prepisati tih 35 imena?!

Slavko Bovan је рекао...

Šest dana do Skupštine. Svoj "zadatak" sam obavio. Za dan-dva Zlatan i ja ćemo utanačiti satnicu dolaska u BG. Dakle prikupljači podataka za kvorum mogu da računaju na dvojicu iz Kikinde.

Spisak potpisnika je i dalje strogo čuvana tajna!

Slavko Bovan је рекао...

Pet dana do Skupštine.
Nisam ja badava negodovao zbog pomijeranja datuma kada je trebalo da bude Skupština (na Zagonetnu subotu!). Naime, danas mi je stigla pozivnica od "Politike" za svečanost povodom dana ove izdavačke kuće. Zamislite, za 23.01. u 12. sati. I šta sad?! Vas (koji zakazujete skupštinu u nevrijeme) nije briga što ste mi pokvarili planove, jer ne mogu dva puta u dva dana u BG, a baš sam imao namjeru da odem do "Politike"!

Spisak potpisnika je i dalje strogo čuvana tajna!

Миле Јанковић је рекао...

Slobodno idi na proslavu "Politike", eto sad imaš razlog zašto nećeš doći. Nećeš uopšte nedostajati na skupštini ESS-a.

Slavko Bovan је рекао...

Ne, ne Mile. Dolazim na Skupštinu, a možeš doći i ti. Gosti su uvijek dobro došli.

Slavko Bovan је рекао...

Danas saznajem da je ove godine Zagonetna subota 21.februara, baš na Dan enigmata Srbije.

I nećemo se sastati tada već mesec dana ranije!

Slavko Bovan је рекао...

Četiri dana do skupštine. Još nema objave spiska potpisnika.

Juče sam dobio nezvaničan spisak koji mi je poslao jedan kolega koji je dobio poziv u pisanom obliku. Ako kolega nije pogriješio u prepisivanju imena onda mi je jasno zašto nije spisak objavljen. Najmanje 10 imena je vrlo diskutabilno.

Миле Јанковић је рекао...

Pa stavi onda spisak na blog. Ni ja ne znam ko je na spisku.

Slavko Bovan је рекао...

Nisam dobio spisak sa zvaničnog mjesta (ni od predsednika ESS, ni od sakupljača potpisa), a nisam dobio odobrenje od kolegekoji mi je spisak poslao da mogu objaviti (odobrenje nisam ni tražio) te spisak neću objaviti. Uz uvažavanje nekoliko (10-15) uglednih enigmata sa spiska, mogu zapaziti da je pojavljivanje najmanje 10 imena blago rečeno smiješno!

Kako validnost 35 potpisa nije moj problem, vidjećemo na Skupštini da li je sa spiskom sve u redu ili nije. (Banaćani bi kazali - "Marim ja", a Hercegovci: "Baš me briga")

Раде Гољовић је рекао...

Уважене колеге,

Волео бих да будем присутан, али имам велике обавезе те нећу доћи.
Очигледно је да вам је потребна чврста и праведна рука. Срећно у потрази.

Раде Гољовић