среда, 28. јануар 2015.

OBRAĆANJE A. JANKOVIĆA

Piše: Aleksadar Janković, novoizabrani predsednik ESS:



Док сајт ЕСС не проради, искористићу блогове колега да се огласим. Ово је излагање, које сам као програм, изнео на Ванредној скупштини ЕСС 24.1.2015.године. Назвао сам га НАЧИН ОЗДРАВЉЕЊА ЕСС. Изнео сам предлог, шта би и како требало да се уради, да би савез опет постао нормална организација. Мере сам на скупштини набрајао по цртицама уз краће коментаре, а поједине нисам ни коментарисао.
У уводу сам рекао:
- Савез није само пао на земљу, него подлетео под лед! Одговорност за овај хаос сноси комплетно Председништво ЕСС, а највише Председник ЕСС. (За непуне две године није одржана ни једна седница председништва; председништво се не одређује према актуелним проблемима; нема записника; нема јавности у раду; нема извештаја скупштини; председник је игнорисао дописе два клуба који су тражили да се одређена питања размотре; нарушени су међуљудски односи; председника савеза је матични клуб искључио из чланства...)
- Јесам увек тражио: ''Дајте да се пребројимо!''; али стање је такво да крећемо од нуле. У условима опште збрке, све је под сумњом. Испада да нисам члан ЕСС, иако сам клупску чланарину измирио у фебруару 2014. године, и био активан на сусретима у Бору и другим активностима савеза током године!?
- Због личних, породичних и друштвених обавеза, нисам се 2012.године прихватио кандидатуре. Сада имам и више обавеза; због свега што се дешава размишљао сам да дигнем руке од енигматике. Ипак, преовладала је љубав према хобију којим се бавим 36 година, па сам прихватио да будем кандидат клуба ''Нова загонетка'' за Председника ЕСС.
- Волео бих да ми се мандат ограничи на две године, до наредних редовних избора за све органе ЕСС.

Како да савез оздрави?
Потребна му је консолидација; и то:

1.                  ОРГАНИЗАЦИОНА КОНСОЛИДАЦИЈА
1.1.            Редовно ажурирање евиденција и прикупљање чланарине. Мислим да је добро решење да се чланарина и даље измирује на два начина: енигмати који нису чланови клубова - директно савезу, чланови клубова - преко клубова, уз обавезу клуба да уз део који прослеђује савезу, доставља председништву списак имена. Евиденција се редовно ажурира и објављује.
1.2.            Тимски рад председиштва и реализација добијених и преузетих обавеза;  према личним способностима и у року. Један човек не може ништа сам да уради.
1.3.            Јавност у раду и одговорност изабраних пред органима, пре свега пред скупштином савеза.
1.4.            Активирање органа ЕСС. Нпр. Суд части да се изјасни и да предлоге код нарушених међуљудских односа. Надзорни одбор да контролише пословање...
1.5.            Израда и усвајање Статута ЕСС који ће одговарати потребама и циљевима савеза и израда и усвајање других аката; нпр. Правилника о такмичењима.

2.                  ФИНАНСИЈСКА КОНСОЛИДАЦИЈА
2.1.            Редовно уплаћивање чланарине. Добродошли су и други предлози за прибављање средстава у складу са законом.

3.                  КОНСОЛИДАЦИЈА МЕЂУЉУДСКИХ ОДНОСА
3.1.            Председништво ће упутити позив члановима ЕСС и енигматској јавности да се у комункацији не користе тешке речи и увреде, него аргументи.
3.2.            Упутити општи и појединачне позиве енигматама који су се дистанцирали од организације, да се (поново) укључе у рад ЕСС.

После ових мера, за које је потребно годину дана, прећи на другу фазу, ништа мање важну:
-          Подмлађивање и омасовљавање чланства
-          Побољшање друштвеног статуса енигматике и утицаја ЕСС: борба за редовну и пристојну  исплату хонорара, борба против енигматског шунда, борба за очување ћирилице као националног писма.
-          Сарадња са сродним удружењима у земљи и асоцијацијама у региону
-          Задржати ниво издавачке делатности
-          Сачувати за будућа времена стваралаштво са енигматских блогова
-          Решавање других организационих проблема 

Нормално, у програму нисам навео активности које очекују Председништво ЕСС наредних дана: примопредаја дужности, предаја завршног рачуна, решавање искрслих проблема и други админстративни послови.
За 21. фебруар 2015. године у 12.00 часова, у Београду, планирана је Свечана скупштина ЕСС поводом Дана српске енигматике. Тог јутра ће, пре скупштине, бити и седница Председништва ЕСС, о чему ће јавност бити благовремено обавештена. 

Овом приликом се захваљујем свима на честиткама, са жељом да енигматика буде разлог и место окупљања и дружења, а не непрекидних спорења.
                                                                                               
У Грошници 27.1.2015.г
 Александар Јанковић

1 коментар:

Belirac је рекао...

Bravo i za Acu što je ovo napisao.