JOSTA
Josta (jošta) je
hibrid crne ribizle i američkog ogrozda, nastao 1922. godine, a naslijedio je sve
dobre osobine ribizle i ogrozda.Voćka je dobila ime od prvih slogova naziva za
crnu ribizlu i ogrozd na njemačkom jeziku. Hibrid je nastao iz potrebe
izbjegavanja posljedica,koje mogu nastati konzumacijom crne ribizle za čiji se
tretman mora koristiti fungicide i insekticide. Tretman joste (jošte) ne
zahtijeva prskanje, a ukoliko se koristi stajnjak umjesto vještačkih đubriva u
uzgoju, onda imamo vrhunski bioproizvod. Zbog izvrsnih ljekovitih svojstava ploda
i mogućnosti ekološkog uzgoja (bez prskanja), danas se josta (jošta) u svijetu sve
više koristi.
Plod sadrži velike
količine vitamina C, B–kompleksa (B1, B2 i B6), E, biotina, pantotenske
kiseline, a od minerala: natrij, kalij, kalcij, gvožđe, magnezijum, cink, jod,
fluor i druge u tragovima, malo ugljenih hidrata i bjelančevina. Odličan je
antioksidant.
Nutricionisti je preporučuju:
- kod malokrvnosti,
- krvarenja dlesni,
- za pročišćavanje krvi - posebno kapilara - od toksina, kalcija i nakupljenih masnoća,
- za pročišćavanjebubrega i jetre od toksina,
- za povećavanje imuniteta,
- kod upala čvorištaživčanog sistema,
- za liječenje (uništavanje) gljivica u tijelu,
- kod prehlada i gripe,
- za uravnotežavanje pH vrijednosti krvi (smanjivanjekiselosti),
- za postizanje i održavanjezdravlja.
Josta (jošta) se može konzumirati u svježem stanju,
smrznutom, kuhanom (sokovi i pekmezi).
Plodovi su najzdraviji kad se konzumiraju svježi ili
kao svježi voćni sok. Mogu se prerađivati za kasniju upotrebu, a smrzavanje podnose izuzetno
dobro. Često se koristi u obliku džemova, marmelada, nadjeva za kolače, vina…Voćka sazrijeva između juna
i augusta, oblika i boje crne ribizle te veličine ogrozda bez trnova, koji su
karakteristični za ogrozd.
(Prilog: Štefan Markovič)
6 коментара:
Pozdravljam Štefanovu ideju i članak, a zgodno je napomenuti, kako smo još u Bihaću , ja i on pričali o pojmu CVAT koji je također objavljen ranije u ovoj rubrici, a jedna od priloženih slika bila je slika joste u cvatu( autentična snimka s mog "ranča"), za koju nisam otkrio o kojoj biljci se radi! Štefan je to"odgonetnuo" i već tada mi napomenuo kako i on ima jostu a da će napisati članak o njoj za ovaj blog i rubriku!
Još jednom, pozdrav Štefanu, i pohvala! Dokaz da se zanimljive stvari( i blogovi) prate!
Ideja za ovaj prilog nastala je na susretima na Uni. Naime, jednom prilikom je kolega Ilija Ozdanovac u ovoj rubrici pisao o pojmu CVAT. Tada je dodao slike dva cvata i to od od breskve i ..... (na to pitanje je trebalo odgovoriti). Pošto sam u to vreme bio u Indoneziji, taj sam prilog video tek u maju, pre susreta na Uni. Znajući biljku, na Uni upitah kolegu, da li je to josta (ja upotrebljavam taj izraz). Istu imam i u svom vrtu, pa je tada između Ilije i mene došlo do dogovora, da spremim prilog.
Slovenački naziv za ogrozd je inače KOSMULJA, a dok je u upotrebi i izraz beli ribez (bela ribizla).
Štefan Markovič
Ilija,
pošto je Privlaka bliže Kikindi nego Sevilla preduhitrio si me sa pričom.
Štefan Markovič
Neka, neka Štefane! Pozitivno je što se poznajemo, nadopunjujemo a vjerujem da iz naših piskaranja znatiželjni nešto i nauče!A ovo je samo potvrda da je priča oko joste stvarna a ne izmišljena!
pozz
Tošićev petoslovni rečnik ne beleži ovu biljku!
Lozničanin
Slikala se
uz nju STOJA
voćka to je-
reci koja!
Постави коментар